Berta Sándor

Európai mobilszolgál­tatók tarifái egy helyen

Külföldi utazások előtt jól jöhet, ha a turista tájékozódni tud a célország szokásairól vagy a helyi mobiltelefonálási árakról.

Ez utóbbi célt szolgálja az az új honlap, amelyet az Európai Bizottság hozott létre. A portál célja a tájékoztatáson kívül elsősorban az volt, hogy segítsenek megtalálni az embereknek az adott európai uniós tagországokban lévő legolcsóbb mobilszolgáltatókat, másfelől útmutatást és tippeket kapjanak a felhasználók az egyes tagállamokban való mobiltelefon-használatra vonatkozóan. Az oldalt - a tervek szerint - az Európai Bizottság félévente fogja frissíteni és az adatok jelenleg a szeptemberi állapotokat tükrözik.

Az adatbázisban a 25 jelenlegi európai uniós tagország összes mobilszolgáltatójának távközlési tarifái megtalálhatók, köztük a magyarországi szolgáltatók, a Pannon GSM, a T-Mobile és a Vodafone aktuális tarifái is. Az oldalon a magyarországi mobilszolgáltatókhoz kapcsolódóan konkrétan azok az árak érhetők el, hogy mennyit kell fizetnie egy felhasználónak, ha egy helyi szolgáltató segítségével Ausztriából, Dániából, Franciaországból vagy Hollandiából Magyarországra irányuló hívást kezdeményez. Adott ország szolgáltatói külföldi hívások esetén a másik ország hálózatának használatáért fizetnek, és ezt a roamingköltséget részben áthárítják a fogyasztókra.


Az Európai Unió korábban többször erélyesen lépett fel a mobilszolgáltatók ellen, mondván csökkentsék a külföldről az országukba irányuló hívások árát, az úgynevezett roamingdíjakat. Az EU először 2000-ben sürgetett hatékony megoldást ebben az ügyben és több kartelleljárásra is sor került, amelyek célja az egyes mobilszolgáltatók monopolhelyzettel való visszaélésének bizonyítása volt. Legutóbb pedig Viviane Reding illetékes európai biztos fenyegette meg a mobilszolgáltatókat, hogy amennyiben nem csökkentik roamingdíjaikat, jogi lépésekre kerül(het) sor. Az unió versenyhatósága jelenleg is vizsgálódik a német T-Mobile ügyében. "Más távközlési szolgáltatásokban tapasztalt előrelépés tükrében érthetetlen, miért ilyen drága a külföldi mobilhasználat" - jegyezte meg Reding.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #1
    Hmm és a vodefone jelenlegi 0ftos roaming hívásfogadásáról h h nem esik itt szó? mer az h a tré mobil féláron kínálja az gyorsan ki lett cikkezve, de ennél olcsóbban külföldön nem lehet meguszni sztem :)