Kruza Richárd

A mobil eszközök hatása a munkaidőnkre

Egy felmérés szerint a vezetéknélküli megoldások által nyújtott lehetőségekkel csínján kell bánni, ugyanis könnyen a helyzet rabjaivá válhatunk.

Régen - dehogy régen, néhány évvel ezelőtt - még mobiltelefon sem volt nemhogy mobil számítógépek, PDA-k és internet, mégis forgott a világ. Sőt, akkor is létezett irodai környezet, és az emberek tudtak hatékonyan dolgozni. A számítástechnika - pláne drótnélküli verziója - valóban forradalmasította az irodatechnikát, az üzleti/ipari kommunikációt, az oktatást és még sorolhatnánk egész nap mennyi mindent. Ez fantasztikus - lelkendezhetnénk, de az éremnek van egy másik oldala is.

Ha csak a mobiltelefont vesszük megálla­píthatjuk, hogy azáltal, hogy a nap minden percében elérhetőek vagyunk tulajdonképpen megszűnt egy nagyon kellemes és szükséges állapot az életünkben: a magány. Míg nem volt mobil, utazás közben biztosak lehettunk abban hogy senki nem zavar meg minket gondolatainkban.

A mobiltelefon hordozása folyamatos pszihés készenléti állapotot eredményez az emberben, pláne ha figyelembe vesszük a mai telefonálási szokásokat, amikor sokan úgy érzik megsértődhetnek ha éppen nem vesszük fel a telefont. A Yahoo HotJobs felmérésének eredményei még messzebbre viszik ezt a gondolatmenetet, miszerint a mobil eszközök, laptopok, PDA-k, mobil internet mára már összemosták a magánélet és munka közötti létfontosságú vonalat. A megkérdezettek 75%-a azt mondta, hogy munkájában és magánéletében egyforma mértékben használja mobil eszközét, 30%-uk pedig már olyan szinten van, hogy csak akkor kapcsolja ki kütyüjét ha alszik.

"A vezetéknélküli berendezések rendkívül hatékony kommunikációs eszközök. Miközben az lenne a cél, hogy a dolgozóknak kényelmesebb és rugalmasabb legyen a munkájuk, egyszerűen megváltoztatták a munkahely fizikai paramétereit és az emberek gyakorlatilag egyfolytában dolgoznak. A megkérdezettek 67%-a elismerte, hogy szabadság alatt is bekapcsolva hagyja mobil eszközét és kapcsolatban van cégével." - mondta Susan Vobejda, a Yahoo! HotJobs marketing részlegének alelnöke. A nyilatkozók nagy része ugyan pozitívan vélekedett mobil eszközéről, de 25% kifejezetten úgy érezte hogy a cége bizony szoros pórázon tartja.

"Az embereknek meg kell tanulniuk egyutt élni az új eszközökkel, és ha már fáradtak és túl kevés idő marad a magánéletre, meg kell tanulni nemet mondani és leállni a munkával. Ilyenkor mobil eszközünket hsználjuk arra, hogy kijelöljük magunknak a családdal eltöltött szabadidőt. Nagyon fontos megtanulni határt szabni, és beállítani a megfelelő egyensúlyt a munka és a magánélet között." - tette hozzá Vobejda.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisb92 #13
    Hát, nekem nincs mobilom, nincs rá szükségem, de ha lenne, és nyaralni mennék, biztos megtalálnám rajta az OFF gombot...
  • Lame #12
    "A megkérdezettek 67%-a elismerte, hogy szabadság alatt is bekapcsolva hagyja mobil eszközét és kapcsolatban van cégével."
    Erre mondjak, hogy luzer.
  • bandypappa #11
    Akkor már jobban becsülöm a helyzetemet hogy ide járhatok.
  • bandypappa #10
    Igen olvastam hogy autómosóban is dolgoztál, az spec szar lehetett.
  • Gerygrey #9
    Videókkal dolgozom, és vannak félórás-órás renderelések/konvertálások (Celeron rulez), addig meg muszáj magam elfoglalni valamivel :) Abban igazad van hogy egész jó meló, de hosszú utat jártam végig mire idáig jutottam. Én például szívesen tanultam volna főiskolán/egyetemen, sajnos ez nekem nem adatott meg.
  • bandypappa #8
    értük=értek
  • bandypappa #7
    Gerygrey szoktam olvasni a hozzásólásaidat, összességébe véve egyet is értük veled de egész jó melód lehet, hogy munkaidödbe ilyen sok szabadidöd van, én most egyetemröl irok, mert most nem volt kedvem bemenni órára, mert nagyon unalmas, meg az albérletbe nem akartam gépet vinni, mert akkor nem tanulnék annyit, szóval respekt neked meg a komáknak.
  • Gerygrey #6
    Én is számítógépen, interneten dolgozom, de tudni kell különbséget tenni munkahelyi és otthoni felhasználás között. Ha egy PDA-t is igényelne a munkaköröm, akkor a munkaidőben munkára, szabadidőmben meg szabadidős elfoglaltságra használnám. Aki meg hülye...
  • quentit #5
    "fontos: a telefon a mi kényelmünket segíti elő, nem azét aki hívni akar."
    Na igen, de ha mindenki így gondolkozna, akkor a te hívásaidat sem fogják felvenni a túloldalon, így lőttek a te komfortodnak is!
  • assdf #4
    Nem azért de akkor kapcsolom ki a telefonom amikor akarom. Estére pl mindig kikapcsolom, mert olyankor már ne zavarjon senki. Ha jó fontos, úgyis keres máskor, ha meg rosszhir... nos az meg ráér reggelig legalább alszok egy jót