Gyurkity Péter

AMD - mobil platform újabb csúszásokkal

A processzorgyártó a CES alatt végre bemutatta Puma névre hallgató mobil platformját, amely állításuk szerint lemossa a pályáról a Centrinót. A Phenom chipeknél azonban újabb csúszásról számoltak be.

Mindkét fontos részletről a BetaNews számolt be, amely végig figyelemmel követte a kiállításra nem túl nagy választékkal felvonuló vállalatot. A Puma révén a beszámolók szerint igencsak életképes megoldást dobnak piacra hamarosan, amely nemcsak hogy megfelelő alternatíva az Intel-féle Centrinóval szemben, de több szempontból maga mögé utasítja azt. Ezzel a mobil termékeknél az AMD előrenyomulhat.

Ahogy az várható volt, a Platform az AMD chipkészletének és az ATI által fejlesztett integrált grafikus vezérlők egyfajta egyvelege. Az 55 nanométeren készülő, kizárólag laptopokhoz szánt megoldás a szegmensben elsőként támogatja a DirectX 10.1-es verzióját, a nagy felbontású tartalmak lejátszását megkönnyítő chippel pedig sokkal jobb teljesítményt nyújt a filmek megtekintése alatt mint vetélytársa. A kiállításon erődemonstrációt tartó cég adatai szerint a Puma esetében 50 százalékkal kisebb a CPU-használat és négyszer jobb a framerate HD-minőségű filmnézés alatt.



Az üzemidő 25 százalékkal javult a fejlett gyártástechnológia eredményeként, és ehhez nem kellett feláldozni a sebesség egy részét. Vezetéknélküli megoldás azonban nem része a platformnak, ezt az AMD olyan partnerekre bízza, mint a Broadcom és az Atheros, így az OEM-gyártó partnerek is választhatnak majd a különböző változatok és az újabb szabványok között. Az első Puma-alapú laptopok a második negyedévben jelennek meg, eközben azonban az Intel is készül a Centrino legújabb reinkarnációjával, amely a Montevino nevet kapta. Ez nyáron jelenhet meg legkorábban.

A második negyedévben - sajnos - több más termék bemutatkozására is sor kerül. Ekkor jelennek meg az eredetileg az első három hónapra szánt Phemon chipek is, miután az AMD elismerte, hogy újabb jelentős csúszást kénytelenek elviselni. A gyártási és tervezési problémák helyett most kizárólag a vásárlói kereslet alakulásával magyarázzák a döntést, állításuk szerint ugyanis olyan nagy az érdeklődés az alacsonyabb fogyasztású változatok iránt, hogy a csúcskategóriás asztali példányokat ráérnek bemutatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #11
    A Centrino összefoglaló platform elnevezés Intelnél laptop fronton, azokat a termékeket jelöli így amiben legalább három fő összetevőt az ő termékeik alkotnak, ez jellemzően a cpu, alaplapi chipset és a wireless vezérlő.

    A Centrinonak 2003 óta több generációja volt már, a tavaly májusban kijött Santa Rosa a 4. generációs Centrino platform. Fél év múlva érkezik az 5. generációs Montevina platform az AMD Pumájának az lesz majd a konkurens terméke. 2009-ben érkezik majd a Calpella 6. generációs Centrino, ami már Nehalem alapokra fog építkezni és a chipsetből átköltözik a GPU a CPU mellé.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Centrino
  • antibazsi #10
    "...lemossa a pályáról a Centrinót" remek! És kit érdekel már a centrino mikor fél éve itt a santa rosa?
  • shabba #9
    Egy gyártástechnológia kifejlesztése nem úgy történik hogy ma kigondolom, holnap megvalósítom, holnapután meg már tömeggyártásba is küldöm. Egy gyártástechnológia kifejlesztése minimum 3-4 éves folyamat és ezen nem igazán lehet rövidíteni. Ezen kívül igen sok pénzbe is kerül, amiből az AMD-nek jelenleg a legkevesebb van.

    Az AMD még anno 2005 őszén belépett egy szövetségbe aminek az IBM, Chartered Semiconductor, a Freescale, az Infineon és a Samsung is tagjai hogy közös erővel fejlesszék a jővőbeli 32 és 22nm-es gyártástechnológiát, megosztva egymás között a fejlesztési költségeket. Ez a szövetség gyorsabban hozzá tudja juttatni az AMD-t a 32nm-es gyártástechnológiához, mintha önerőből fejlesztené, de még így is nagy valószínűséggel csak az Intel után tudják csak kihozni, de az időbeli lemaradásuk jelentősen csökkeni fog.
  • Luui #8
    Csak azt nem értem miért fejlesztget az Intel mögött kullogva, ha már úgyis lemaradt miért nem hagy ki egy-két gyártási technologiát és csinál 32 vagy 25nm-es chipeket vagy mittudom én milyeneket(nem hiszem, hogy nekem kéne kitalálnom a stratégiájukat)
  • Narxis #7
    Remélem.
  • tunyo902 #6
    Csakis
  • HappyBoy #5
    két év múlva lehet már csak AMD lesz? :D Velvásároja majd a döglődő intelt? :))
  • M0RN1NGST4R #4
  • Darth Sith #3
    "A processzorgyártó a CES alatt végre bemutatta Puma névre hallgató mobil platformját, amely állításuk szerint lemossa a pályáról a Centrinót"
    majd ha a tesztek is ezt mutatják elhiszem. Mostanság nem úgy áll az AMD, h csak azért mert ők mondják elhiszem. Teszteket, teszteket!
  • beef #2
    off:
    De ez a cikk egy pumáról szól.
    Különben is már régóta tudjuk, a hír az, ha te haraptad volna meg a kutyát.

    Szerettel várom ezt a rendszert, mert a fogyasztás csökkentés mindenek előtt.