Gyurkity Péter

Az AMD kiesett az első tízből

A Gartner közzétette a félvezetőgyártók toplistájának legfrissebb változatát, amelyben hiába keressük az AMD-t az első tízben - a meglehetősen rosszul alakult év a helyezésén is meglátszik. Az Intel előretört.

Az elmúlt hetekben több alkalommal szemügyre vettük a két rivális processzorgyártó helyzetét, megállapítva, hogy 2007 egyértelműen az Intel számára alakult jobban. Hiába a szép tervek, az AMD egyelőre rosszabb helyzetben van, hiszen vetélytársa pusztán mérete, kapcsolatai és tartalékai folytán játszi könnyedséggel vágott vissza a korábbi kudarcokért és Góliát most megpróbálja beledöngölni Dávidot az aszfaltba.

A helyzet romlását egyértelműen mutatja a félvezetőgyártók legújabb toplistája is, amelyen az első tíz között már csak Góliátot, vagyis az Intelt találjuk meg. Nem is akárhol, hiszen a cég itt is az első helyen található a maga csaknem 33 milliárd dolláros bevételével, illetve 12,2 százalékos piaci részesedésével. A cég ezzel 8 százalékkal növelte tavalyi eredményét, jócskán megelőzve az ágazat többi szereplőjét. A második Samsung ugyanis 21 milliárd dollárt tudott bevételként felmutatni idén, a Toshiba pedig harmadikként 12,5 milliárdról számolt be. Előbbi cég a teljes piac 7,7, utóbbi pedig 4,6 százalékát uralja.


A negyedik a Texas Instruments 11,5 milliárddal, a többiek pedig már 10 milliárd dollár alatt teljesítettek, így az ötödik STMicro, a hatodik Infineon, valamint a hetedik Hynix sem érte el az álomhatárt. A sort a Nec zárja 5,8 milliárddal, illetve alig 2,1 százalékos piaci részesedéssel. Az AMD majdnem ennyit ért el, ám 5,7 milliárdos bevétele mindössze a lista 11. helyére volt elegendő - a cég jövőre javíthat, ám ahhoz az kell, hogy időben megjelenjenek további fejlesztései, főleg a 45 nanométeres generáció első példányai.

A vállalat árcsökkentéssel igyekszik javítani helyzetén, több forrás ugyanis arról számolt be, hogy a nemrég megjelent Phenom 9500 és 9600 máris olcsóbbá válik. Előbbi 211 dollárt kóstál majd ezer darabos megrendelés esetén, utóbbi ára pedig szerényebb mértékben csökken, ám ezt támogatja majd a Black Edition sorozatba tartozó testvére, amely a cég ígérete szerint négymagos teljesítményt nyújt az ikermagosok árán - meglátjuk ez mit jelent majd a gyakorlatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #6
    És ez hol van ellentmondásban azzal, amit én írtam?
    Szerintem a fenti táblázatban csak a félvezető részéeg bevételeit vették számításba minden cégnél.
  • dez #5
    Az Intel nem csak félvezetőgyártásból profitál, hanem számos befektetéséből is, nem is kis arányban.
  • xuldar #4
    Az a probléma, hogy amikor az AMD-re nagy kereslet volt, nem bírt eleget gyártani. Ha nem így lett volna, most nagyobb szelet lenne az övé, és a nagyobb profitból jobban, gyorsabban tudtak volna fejleszteni -> nem szívnának ennyit a Phenommal.
  • Kolosh #3
    Konkluzio: vegyen mindenki amd termeket :)
  • L3zl13 #2
    Azért nem olyan gáz a helyzet. Önmagában nem sokat jelent, hogy nincs benne az első 10-ben.
    Ha megnézzük a többi céget, egyértelmű, hogy a CPU-k gyártása csak kis részét teszi ki a félvezetőgyártásnak.
    És míg az Intel a félvezetőgyártás többi területén is ott van, addig az AMD kevésbé.

    Ettől függetlenül nem gondoltam volna, hogy még az ATI bekebelezésével együtt se kerül be a top 10-be.
  • DukeHT #1
    Ez élég gáz, az Amd-nek összekéne szednie magát ,hogy nagyobb versenylegyen mert az senkinek se lesz jó ha az intel egyeduralkodo lesz.Ha a versenyszelem elapad akkor az intel is vesziteni fog minőségéböl és ugyan olyan profitvadász sz*r lesz mint a microfos.Azt is valaki megfingatná fényévekkel minöségibb oprenceket gyártana.