Gyurkity Péter

Még nem áll készen az AMD új generációja

Bár a processzorgyártó még mindig 2008 második felére ígéri saját 45 nanométeres chipjeit, elismerik, hogy ezek jelenleg mindössze a tervezőasztalon léteznek, működő példányokat még nem gyártottak le.

Az új fejlesztésekről, valamint a jelenlegi chipeknél bevezetendő javításról Mario Rivas, az újításokért felelős részleg alelnöke számolt be a CRN-nek adott interjúban. Elismerte, hogy a prototípusok még hiányoznak, ám tartják magukat a korábbi útitervhez és alig egy éven belül elkészülnek a 45 nanométeres processzorokkal, így nem lesznek nagyon lemaradva az Intelhez képest.

A szóban forgó 45 nanométeres család a Sanghai kódnevet kapta, elsődleges feladata pedig természetesen a vetélytárs új fejlesztéseinek megfogása. Ez nem lesz könnyű, hiszen eleve késéssel indul majd útjára, ám kellő teljesítményt szegezve a riválisoknak, még lehet esélye a sikeres bemutatkozásra. A család tagjai a K10-es Barcelona szerverchipek tökéletesített változatai lesznek, 45 nanométeren, ami lehetővé teszi a gyorsítótár megnövelését. Minden mag saját 512 kB L2 cache-t kap, a harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete pedig 6 MB lesz.

Jelenleg az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy az AMD mérnökei novemberben felfedeztek egy kisebb hibát a Barcelona elkészült példányaiban és állításuk szerint ennek kijavítása 3 hónapot vesz majd igénybe. Az új, frissített változatokat így csak februárban, illetve márciusban kezdik majd leszállítani. A javítás a friss mérések szerint 5-20 százalékos teljesítménycsökkenést okoz a szervereknél, ami elfogadhatatlan, ezért további tesztelésre van szükség. A sorozatgyártás felfuttatását is három hónapos késéssel kezdik meg, mivel nem akarják hibás processzorok tömegét a piacra önteni.

A hiba a cég állítása szerint az asztali Phenom chipeket nem érinti és eddig nem is kaptak ilyen értelmű visszajelzéseket. Ha minden jól megy, ki tudják küszöbölni a Barcelona hibáját és jövőre gyorsabb ütemben kapaszkodhatnak az Intel után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #34
    "Erősködik a fene, én magasról ejtek rá. Te erősködsz tudatlanul, és nyomod itt a rizsát. A P4 northwood melletti döntésem oka prózai volt. Még pedig az, hogy adott volt akkor egy P4T533R deszka és a körítése, és ez anno nem volt piskóta. Mellesleg egyáltalán nem bántam meg. Az 5-6 éves deszka meg az RD egy másik kisebb szerverben a mai napig gyönyörűen és STABILAN muzsikál egy másik "fos" pénéggyel."

    Ja és ezt egy akkori amd procival, jobb teljesítmény mellett sokkal olcsóbban megoldhattad volna, kisebb fogyasztás mellett. Csak ennyi...
  • digital #33
    Ebben maximálisan egyetértünk! Nem a reklámoknak kell hinni (utálom is őket), de nem is az online bulvár hírmagazinoknak, és azon belül az idióta divatfikás fórumoknak...
  • sathinel #32
    Hm márkahűség? ati a kedvencem de most nvidiám van mert az volt jobb ár/teljesítményben mikor vettem. Ugyanez a helyzet a procikkal. Az hogy ilyen hangnemben szóltam hozzád ahogy te kezdted. #22 hozzászólásod ugyanilyen. Valsz ha te kapod máris kicsit durva neked, de neked szabad ezt csinálni. Érzelmek alapján döntessz mert ha a tesztek szerint ár/teljesítmény -50%játékok/50%alkalmazás szerint nézve az AMD toronymagasan jobb ma is. Lehet hogy az intelnek van a leggyorsabb, legjobban tuningolható procija, de sokkal drágábban árulják. Nem csak tomshardware oldal van, mást is megnézhetsz de ezek tények ha nem reklámokat olvasgatsz.
  • digital #31
    Ja, még valami. Ráadásul windows platformban nyomulok! Nos, akkor adott az Intel, ezen belül a P4, no meg a Windows. Kell itt ennél több ok a kiátkozáshoz? Szerintem nem. Jöhet a kőzápor! Hajrá magyarok...
    (Mentségemre legyen hozva és az akasztást elkerülendően mondom, hogy Opera-t, és Firefox-ot is használok az IE7 mellett)

  • digital #30
    Erősködik a fene, én magasról ejtek rá. Te erősködsz tudatlanul, és nyomod itt a rizsát. A P4 northwood melletti döntésem oka prózai volt. Még pedig az, hogy adott volt akkor egy P4T533R deszka és a körítése, és ez anno nem volt piskóta. Mellesleg egyáltalán nem bántam meg. Az 5-6 éves deszka meg az RD egy másik kisebb szerverben a mai napig gyönyörűen és STABILAN muzsikál egy másik "fos" pénéggyel.
    Egyébként lassan aktüell lesz egy komolyabb fejlesztés 5-6 év után, és megint nem érzelmi alapon fogok dönteni, ami egyre nehezebb lesz, mert hihetetlen milyen reakciót és kioktató stílust vált ki egyesekből a márkahűség.
    Igen tudom, az intelesek és pénégyesek hülyék és halál rájuk!
    De ennek ellenére és a jelenlegi felhozatalt nézve, azt hiszem továbbra is vállalom ezt a kockázatot a tévedés jogát fenntartva. Meg egyébként is alkotmányos jogom hülyének lenni nemdebár?
    Csak azt nem tudom, ez miért fáj ez egyeseknek...

  • dez #29
    Mindkettő igaz. A 65nm-esből is van már javított reviziós (B3), amit most kezdenek sorozatgyártani, így jelenhet meg kb. februárban a boltokban.
  • sathinel #28
    According to our calculations, the AMD Athlon XP 1500+ currently offers the best value among all CPUs.

    És elég jól lehetett tuningolni is az amd-t emlékszek a grafitceruzás mozira mikor a procin ceruzával végeztem tuningot. És nagyon szépen lehetett tuningolni.
  • sathinel #27
    Ha kipróbálod a supreme commandert akkor meglátod mire elég a procid. Ha visszanézed a teszteket abból az időből akkor nagyon sok helyen AMD-t hozzták ki győztesnek max marketing miatt és mert te nem azt vettél erősködsz tovább.

    procitesztek 2001-ből
  • digital #26
    Jé tééleg nem tünt fel... Oké májszter, kösz a felvilágosítást, akkor már minden világos és már azt is tudom, hogy 5-éve prociigénytelen progikat futtatok és ezért húztam ki idáig hibátlanul ezzel a fostalicska pénéggyel.
    Egyébként neked meg kívánok sok "vérfagyasztó" P4-től mentes nyugodt álmokat!
  • sgember #25
    Ha tuningolsz, nem kérdés hogy E4500.
    Cikkhez: Eddig aról szóltak a hírek(?), hogy AMD már a 45nm chipeken gőzerővel dolgozik. Indiai gyárában, ha egyáltalán létezik :), próbagyártás folyik. Most meg jön ez a hír. Kinek higgyünk?