Gyurkity Péter

AMD - drágább Phenomok érkezőben

Az AMD 2008 elején további négymagos Phenom chipek megjelenését tervezi, amelyek gyorsabbak és drágábbak lesznek, így javulhat a pénzügyi mérleg. A Quad FX platformot eközben dobták a cégnél.

A cég terveiről az X-bit labs számolt be annak szóvivőjére hivatkozva. Eszerint az eddig megjelent két asztali négymagos Phenomot újabb változatok követik majd 2008 első negyedévében, amelyek órajelükben és árukat illetően is új szintet állítanak majd be. Ettől reméli a processzorgyártó, hogy jelentős mértékben javít pénzügyi helyzetén, csökken a veszteség és megfelelő alternatívát nyújtanak a gyorsabb Core 2 chipekkel szemben.

Egészen pontosan a korábban decemberre ígért Phenom 9700-ról, illetve 9900-ról van szó. Előbbi 2,4 GHz-en, utóbbi pedig 2,6 GHz-en fut, 300, illetve 350 dollár alatti áron, természetesen 1000 darabos megrendelés esetén. Ezek egészítik majd ki a jelenlegi kínálatot, amely gyakorlatilag két processzorból, a 9500 (2,2 GHz) és 9600-ból (2,3 GHz) áll. Az új jövevények szintén 65 nanométeren készülnek, jellemző fogyasztásuk pedig nem túl alacsony, eléri ugyanis a 95 wattot. Mindazonáltal van esélyük a sikeres rajtra, hiszen az Intel jelenleg 530 dollárért kínálja saját gyors négymagosát, a Core 2 Quad 6700-at, amely 2,66 GHz-en fut. Persze a megjelenésig sok minden változhat és nyilván a vetélytárs sem marad tétlen.

Időközben az AMD szép csendben dobta a korai négymagos platform fejlesztésének folytatásáról szóló terveket. Ez a Quad FX, amely az Intel négymagosának megjelenésekor a cég egyetlen válasza volt. A két processzort magába foglaló koncepció kapcsán annak idején olyan ígéretek is elhangoztak, miszerint a valódi négymagos chipek megjelenésekor akár nyolcmagos asztali konfigurációkat is összeállíthatunk minden egyéb komponens cseréje nélkül, ám a jelek szerint ez már nem olyan fontos a gyártó számára.

Az AMD ezzel egy időben indiai kutatói és fejlesztői komplexumát is kibővíti, amely jelenleg a 45 nanométeres Shanghai chipeken dolgozik. Meglátjuk, mikor készülnek el az új generációval, amire már most szükség lenne, hiszen egyre inkább érezni az Intel előnyösebb helyzetét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bandee1 #40
    Leállította a négymagos Opteronok szállításait az AMD
    írta: Bizó Dániel , idő: 16:43

    [HWSW] Az elmúlt hónapokban gyakorlatilag kizárólag negatív előjelű hírek érkeznek az AMD felől. Most sincs ez másként: a legújabb hírek szerint az alacsonyabb órajelű Barcelona chipeket is érint egy hiba, mely rendszerfagyáshoz vezethet, aminek eredményeként az AMD felfüggesztette az négymagos Opteronok szállításait. Szintén nem jó jel, hogy egy hivatalos dokumentumban az AMD jelentősen megemelte energiaosztályainak termikus keretét.
  • bandee1 #39
    "jobb", igen. Tényleg.:)
    1 fps-el, és egy esetben. A többiben egyértelmű fölény.
  • dez #38
    (P9600 2.3GHz, P9900 2.6GHz)
  • dez #37
    Nem éppen. Valahol az egyik jobb, valahol a másik.




  • bandee1 #36
    Szarabb is. :)
  • bandee1 #35
    Bírom az értéktelen hozzászólásokat. Se tárgya, se alanya, se állítmány, csak egy odabökés, oszt jónapot. Se indok se semmi. Tehát? Mitől jó a 95 watt? :)
    Mi ebben a hozzá nem értés?
    Mellesleg nem ismersz, mérnök ember vagyok.
  • bandee1 #34
    Ja Te ilyen amd buzi vagy? Aki képes ölni egy fórumban, mert valakinek más a véleménye? Szánalmas az ilyen fajta. :o)
  • Csaba42 #33
    LOL, a hsz-ed volt a fing, gyerek!
  • MuldR #32
    Azert az is az AMD javara hajtja a dolgot, hogy mostantol a "selejtet" is eladjak. Szal azok a 4 magosok, amikben 1-2 mag selejt, azok nem a kukaba mennek, hanem 2-3 magoskent a piacra. Ez azert koltseghatekonyabb :)
  • dez #31
    Az átállás is pénzbe kerül, ezért fokozatosan lehet megtenni. Az Intel sem egycsapásra áll át 65-ről 45nm-re, hanem kb. egy év alatt.

    Az AMD most kapott ~250 millió eurót az EU-tól gyárfejlesztésre, és ~700 millió dollárt részvényelasásból, aminek nagy részét szintén erre fordítják.

    Számold bele azt is, hogy az Intel mindig addig "húzza" a kihozatal javítását, amíg csúcsprocikkal tud piacra lépni, az alacsonyabb kategóriások meg akkor jönnek, ha a türelmetlenebb vevők már jól bevásároltak a drágábbakból. Az AMD nem ennyire türelmes.