Gyurkity Péter

Az AMD kivonja az Athlon X2 chipeket

A processzorgyártó terve szerint az év végén megkezdik a régebbi X2 asztali chipek kivonását a piacról, hogy a 90 nanométeres példányok helyét néhány új változat foglalja majd el. Kevés újonc érkezik majd váltásként.

Tajvani források szerint a napokban vesznek fel utoljára rendelést több Athlon 64 X2 chipre. Ezek közé tartozik néhány lassabb példány, úgy mint a 4200+ és 4000+ jelölésű chipek, hogy 2008 első negyedévében még több, gyorsabb változat kövesse őket. A 89 és 125 watt fogyasztású 5600+, 6000+, valamint a 6400+ Black Edition ekkor távozik majd és minden bizonnyal rövid időn belül követi majd őket a többi 90 nanométeren készülő processzor is.

Az így keletkező űr ideiglenes betöltésére a második negyedévben három új változat érkezik majd, elsőként a 4600+, 65 wattos fogyasztással, illetve 2,3 GHz-es órajellel, valamint két K10-es chip, minden bizonnyal a korábban emlegetett Kuma magra alapozva. Ez utóbbi lenne a 6050+ és 6250+, egyelőre még bizonytalan órajelen, 1 MB másodszintű, illetve 2 MB harmadszintű, megosztott gyorsítótárral. Órajelüket egyes források 2,6 és 2,9 GHz közé saccolják, ám biztos információ még nem áll rendelkezésre erről.

A Beyond3D némi kommentárt is fűzött a hírhez, amelyben először is kétségbe vonják, hogy mindez elegendő lenne a versenyben maradáshoz 2008 elején, főleg ha azt vesszük, hogy az Intel már gőzerővel készül a 45 nanométeresek rohamára. Egyedül arra lenne esélye, hogy életben tartsa az AMD reményeit és megkönnyítse a 90 nanométeres generáció leváltását, amíg végre megérkezik a gyártó saját 45 nanós fejlesztése, a Shanghai. Ennek sorozatgyártása szerintük drágább lesz mint a Conroe és a Penryn esetében, így az AMD-re újabb nehéz időszak vár.

A 65 nanométeren készülő Kuma mindenesetre megfelelő átmenet lehet és kedvező árával némi vigaszt nyújthat a cégnek az utóbbi hónapok nem éppen rózsás eredményeiért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #23
    Ennek magyarázhatod, ez sötét. A gépe az élete, rögtön megveszi a legújabb cuccokat, ami csak intel lehet, mert valami okos régen aztmondta neki hogy az a jó, és ezekre a legújabb cuccokra gondolva ránt rá alvás előtt :). Egyébként semmit nem ért a géphez, azt sem tudja miről beszél.
  • Csaba42 #22
    Az ÉRTELEM is SZAR !!!
  • lee56 #21
    "ha átgondolod hiába van egy rohadterős procid, amennyivel többe kerül annyival nem tud többet. elég megnézni a teszteket és rájössz." - szerinted aki ilyeneket szól hozzá az néz teszteket és ésszel választ alkatrészeket a gépéhez? :)
  • sathinel #20
    megint egy okoska.. gondolkozni manapság nem kell. TFT monitor 75 fps-t tud. lehet megnézni melyik procikkal melyik kártya tudja ezt produkálni. ha szerinted egy 75fps-t tudó tft-n 200 fps körül csinálsz akkor az normális? Akármennyire is nagykirálynak érzed magad ha átgondolod hiába van egy rohadterős procid, amennyivel többe kerül annyival nem tud többet. elég megnézni a teszteket és rájössz. Alaplapot is számold bele mert intel mellé a "nagykirályok" azt mondják alaplap is kell. Aminek az árán 2 db AMD konfigot összehozol. márpedig ha játszol bőven elég egy kisebb teljesítmény, ha meg nem játszol akkor 2 géppel jobban jársz. De nem gond ez. Az ilyenek mint te veszik meg a legdrágább dolgokat, hogy menőzzenek mások előtt mekkora királyok is valójában. Plázacicák szinvonala akik ha nem a legújabb, legtrendibb van akkor már nem érzik magukat jól. De kell ez hogy az olcsóbb termékeket is fejlesszék, és az ipart pörgésben tartsák.
  • DrFantastikus #19
    Azert azt nem mondtam hogy jo lenne az Intel 'egyeduralma' !!

    Persze hogy joo hogy van AMD,, csak gyengek.
  • dez #18
    Nem olyan rosszak a Sempronok, sőt. Legalábbis az A64 alapúak. Annyi, hogy fele/negyed annyi L2 van bennük, mint a nekik megfelelő Athlon 64-ben. A Celeronok sokkal szarabbak voltak, több dologban is meg voltak kurtítva.
  • Abu85 #17
    Ha nem lenne AMD akkor a versenyhivatal pereskedne, hogy szeleteljék fel az Intelt, vagy a kormány szabja meg az árakat. Nyilván egyiket sem akarja az Intel, így létfontosságú szempont még a kékeknek is az AMD életbentartása.
    A kékek az nV-t akarják eltenni, mert amikor belekezdenek a GPU piac meghódításába nem szeretnének háromszereplős piacot, így logikus, hogy az nV-t kiteszik idővel.
  • waterman #16
    akkor milyen sz*r lenne ha nem lenne amd.. moore törvénye 10 évre vetítve se jönne össze. ellenfél híján annyit kérnének intelék a chipjeikért amennyit nem szégyellnek. legyen egészséges verseny és szépen húzzák egymást. egyszer egyik job, másszor a másik.
    de az ilyen elmés fórumhozzászólásoktól futkos a hideg a hátamon. ha nincs értelmes közölnivalód, akkor ilyen megnyilvánulásokkal szerintem ne is tiszteld meg köreinket.
  • G18XM8 #15
    Akinek nincs olyan sok pénze jó gépet venni annak jó az amd, mert egy athlon 64 x2 4400+ monjduk még mindig jobb mint egy core 2 duo E2180 és kb. egy árban vannak. Az intel csak a 4000-es szériától kezdve jobb mint az amd hasonló árú vetálytársa. Egyébként nekem is intelem van de előtte amd 4400+-om volt és nem volt szar, tény hogy sokkal kevesebb mint a mostani Core 2 duo E6550-em, de nem volt szar. Én inkább ezt a cerkákra mondanám meg a sempronokra.
  • DrFantastikus #14
    AMD mind SZAR !!!