Berta Sándor

Iránban a blogok jelentik a szabad sajtót

Az ázsiai országban, ahol a sajtót cenzúrázzák és a kormány gyakorlatilag minden hivatalos írott és elektronikus sajtóorgánumot az ellenőrzése alá vont, már csak a blogok jelentik a szabad sajtót.

Legutóbbi hazalátogatásakor őrizetbe vették és kihallgatták az iráni rendőrök Husszein Derakhshan blogert. A nyomozók végül aláírattak vele egy bocsánatkérő levelet és elengedték. Más társaihoz képest a férfi még aránylag jól megúszta az esetet. Az elmúlt években számos iráni naplóírót támadtak a hatóságok. Volt, akit csak megkerestek, megfélemlítettek tevékenysége felhagyására és az ország elhagyására kényszerítettek, ám mások nem úszták meg ilyen könnyen a rendőrséggel való találkozást.

Derakhshan a helyi viszonyok között a blogírás atyjának számít és afféle ikonként tisztelik. Ezt azzal érdemelte ki, hogy 2001-ben egy olyan fárszi nyelvű útmutatót tett közzé, aminek segítségével bárki könnyen létrehozhatta saját online naplóját. A blogolás ezután terjedt el, jelenleg szakemberek szerint Iránban 70-100 000 aktív blogoldal van. A blogokban a helyi lakosok bármiről szabadon beszélhetnek, legyen az egy országuk atomprogramjáról való vélemény vagy szexuális beállítottságuk ismertetése. A hivatalosan Weblogistant névre hallgató iráni blogközösség 2001-ben alakult meg, amikor az akkori kormány bezáratott több mint száz helyi újságot és magazint.

"Ezek az emberek intelligensek, szociálisan érzékenyek és van mondanivalójuk országuk jelenlegi állapotáról. Ezt a tevékenységet most már kellő komolysággal kezeli a helyi kormány is, ennek köszönhető, hogy megszaporodtak az interneten publikálók elleni támadások. A cenzúra már csak Kínában hatékonyabb és átfogóbb" - mondta a jelenlegi helyzetről a Seattleben élő Curt Hopkins, a Bizottság a Blogerek Védelmére nevű civil szervezet igazgatója.

A Nyílt Net Kezdeményezés (OpenNet) nevű szervezet információi szerint az iráni kormány főleg az amerikai Secure Computer által kifejlesztett SmartFilter nevű tartalomszűrőt használja. A program szinte minden lehetséges tartalom blokkolására képes, legyen szó pornó- vagy politikai oldalakról, esetleg a nők vagy a homoszexuálisok jogairól szóló portálokról. Ezenkívül az iráni internetszolgáltatókat a helyi törvények is kötelezik arra, hogy telepítsék és alkalmazzák a szűrőket, ráadásul minden előfizetőnek írásban kell vállalnia, hogy soha nem fog felkeresni egyetlen nem iszlám weboldalt sem.

A legtöbb napló nem politikai, hanem inkább szexuális vagy kulturális tartalmú. "Nagyon óvatos vagyok. Tudom, hogy hol a határ. A baj csak az, hogy a határvonalat egyre szorosabbra vonják" - nyilatkozta a 25 éves Parastoo Dokouhaki, aki az egyik legnépszerűbb blogot írja és üzemelteti. Pedig az író csupán azt tárgyalta ki oldalán, hogy a kormány egyes intézkedéseinek milyen hatással vannak a társadalomra.

Hanif Mazroui már nem blogol. 2004-ben letartóztatták és az iszlám rendszer elleni bűncselekmények miatt 66 napig volt börtönben. Bár ő most már nem publikál, mégis naponta attól retteg, hogy újra érte jönnek és az egész procedúra kezdődik elölről.

Arasch Sigartschi bűne a hivatalos indoklás szerint az iszlám állam elleni propaganda és az ellenséggel való együttműködés volt. Bemelegítésként hatvan napot töltött előzetes letartóztatásban, majd 14 évi börtönre ítélték. Ő azonban fellebbezett és óvadék ellenében kiszabadult. Az ítéletet három évre mérsékelték, de azóta is tart attól, hogy bármikor újra előveszik.

Modschtaba Saminedschadot először 2004-ben tartóztatták le, mert nyilvánosan tiltakozott három kollégája letartóztatása ellen. Egy idő után szabadon engedték, de 2005 február óta ismét börtönben van, mert más néven újraindította blogját. Emiatt két év börtönre ítélték, amit megtoldottak további tíz hónappal, mert nem viselkedett megfelelően, erkölcstelen volt.

Időközben az iráni kormány is felismerte az online naplók jelentőségét. "Az ország vezetői nemrég egy versenyt írtak ki annak eldöntésére, hogy ki ír jobban, szebben az iráni forradalomról és a Koránról. A cél, hogy átvegyék az ellenőrzést a szabad sajtó utolsó bástyái felett is" - mondta Farid Pouya Belgiumban élő iráni bloger.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxoror #21
    És ki szerint akar Irán atombombát gyártani? Ugyan az az USA mondja ezt aki szerint Irak meg tömegpusztító fegyverekkel fenyegette a világot.
    Iránnak joga van a békés célú atomenergiához, mivel az olajkészletei neki sem végtelenek így sztem teljesen normális hogy a jövőre gondolva az atomenergia felé is nyitni akarnak.
    Oroszoknál is dúsíthatnának, aztán ha megromlik a viszony majd gázcsapelzárás helyett a nukleáris fűtőanyagot tartják a ruszkik vissza, Irán független és az is akar maradni miközben az USA meg a csicskái ezerrel azon dolgoznak hogy ez ne legyen így hogy Irán is gyarmat legyen ahol minden szart el lehet adni.
    Irak a "termékeny félholdban" fekszik 10 ezer éves mezőgazdasági kultúrával a háta mögött ma meg génkezelt szart kell termelniük abban a "békés" és "szabad" romhalmazban amivé az országuk vált, megértem az irániakat hogy ebből nem kérnek.
  • katarzis #20
    És mire megy vele?az országa a hazája romokban hever nélkülözik alig van mit enni adnia a családjának ,de elmehet szavazni váo ez a tudat biztos segít átvészelnie ezeket az idöket.....
  • AgentKis #19
    Mondjuk az igaz, hogy az Iraki elmehet szavazni, ha nem robbantják fel urnástól, talán még beleszólása is van a dolgokba, bár úgysejtem ott is olyan a szavazás mint itt, érdemben nem választhatsz csak 2 rossz közül.
  • AgentKis #18
    Iraknak is volt sok olaja. Atombombája nem volt, meg vegyi és biológiai fegyvere sem amivel megvédhette volna magát. Nézd meg most irakot, iszonyú szegénység, romokban heverő városok, segélyszállítmányokon élő lakosok, nulla gazdaság. Élelmiszer olajért program (ahol génkezelt szeméttel etetik a népet, aránytalanul sok olajért cserébe). Szerintem iránnak nem nagyon van mit választani, ha el akarja kerülni irak sorsát. A baj az, (főleg nekik) hogy későn kaptak észbe...
  • shusaku #17
    Nagyon nem szeretem az USA politikáját, de most az egyszer maximálisan egyetértek velük. Igenis seggbe kell rúgni Iránt, mert atombombát próbálnak meg suttyomban gyártani. Minek is kell nekik "atomenergia" ha tele vannak olajjal? Miért is nem jó nekik az oroszok által dúsított urán? Miért tessékelték ki a NAÜ ellenőreit az országukból? Ennyire nem lehettek vakok bakker!!
  • Jack Bauer ahős #16
    Még jó, hogy szabadon fröcsöghettek itt. Ebből is látszik, hogy nem Iránban élünk. Attól pedig, hogy Amerikában sem fenékig tejfel az élet, még Irán, Kína, Kuba, É-Korea nem lesznek humánus, élhető országok. A szólásszabadságot és a hasonló értékeket pedig nem Amerika találta ki, ezeket vallották már anno Petőfiék is.
  • pentium419 #15
    mia retkes lótetü valagáért kell mindenhova elvinni a nyugati, főleg az amerikai típusú demokráciát?!?!?!?! miért kell mindenhova ez a fene nagy demokrácia, szólásszabadság?!?!?! miért pont az amcsi a követendő példa?!?!?! GYŰLÖLÖM A MOCSKOS AMCSIKAT!!!!!
  • bvalek2 #14
    Kedves jo memoriaju idosebb hozzaszolok! Aki abban a tevhitben el, hogy Magyarorszagon szabad sajto van, annak figyelmebe ajanlom a Demokrata cimu ujsag kalvariajat. Parszor szetvertek a szerkesztoseget, (rendszerint a rendorok razzia cimen), elcipeltek bortonbe a fel szeresztoseget, lejarattak, Bencsik Andrast elozetesbe helyeztek, azert, mert le mertek irni a szocializmus buneirol azt, amit mas nem. Az utodpart Teged is figyel...

    (Kivancsi vagyok, meddig marad fent a hozzaszolasom)
  • haxoror #13
    Én emlékszem rá és nem értem hogy ennek ehhez mi köze.
  • haxoror #12
    Húú az irániak gonoszak!
    Remélem a ZUSA majd jól megmenti a szabad, bátor és békés nyugatot az iráni cenzorok sátáni hordájától!