Berta Sándor

Amerikai támogatás az iráni netcenzúrának

Amerikai segítséggel vált Irán az online tartalmak tekintetében a világ egyik, ha nem a leginkább cenzúrázott országává. Az országban minden harmadik weboldalt bezárnak, bezáratnak vagy felfüggesztik a működését.

Erre a végeredményre jutott a Harvard, a Cambridge és a Torontó Egyetemek munkatársaiból összeállt kutatócsoport. A csapat az észrevételeit tartalmazó dokumentumot most hozta nyilvánosságra Washingtonban. Az anyag legfontosabb megállapítása az, hogy Iránban a jelenlegi hatalom főleg a politikai, szexuális és női tartalmú oldalakat blokkolja.

A munka során az iráni hatóságok az amerikai Secure Computing technológiáját használják. Ronald Deibert, a Torontói Egyetem munkatársa, a kutatócsoport tagja szerint az amerikai cég azáltal, hogy az iráni kormány rendelkezésére bocsátotta a weboldal-tartalomszűrő rendszerét, a nem demokratikus kormányok egyikének segítőjévé vált.

A csoport jelentése elmarasztalta Iránt abban a tekintetben, hogy Kínához hasonlóan nem enged a szigorból, és egyre csak fejleszti weboldal-tartalomszűrő rendszereit. John Palfrey, a Harvard Egyetem munkatársa szerint mindez azt jelenti, hogy az elnyomó rendszerek hatóságai és az ellenzékek közötti macska-egér játék tovább fog folytatódni.

Az iráni online cenzúra többek között szexuális tartalmú weboldalakat, homoszexuálisoknak és leszbikusoknak szóló online portálokat, a nők jogaira a figyelmet felhívni akaró honlapokat és politikai tartalmú portálokat érint. Amíg azonban az amerikai cég partner ebben, ez a helyzet nem igazán fog megváltozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Loopus #7
    USA mar regota ezt csinalja, hogy diktaturakat es elnyomo rendszereket tamogat. Nezd csak meg Chile-t: megbuktattak (kesobb beismertek, hogy CIA-s penzbol) Allende-t, jott Pinochet. Haitiban hagytak Papa 'Doc' Duvalier-t, mert nyiltan kommunistaellenes volt es meg lehetne sorolni...
  • pemga #6
    Hmm, igen épp tegnap hallottam egy jó amerikai módszert a terrorizmus felszámolására: ki kéne szállni belőle, már ezáltal jelentősen lecsökkenne :). Egy érdekes felvetés is volt: mi lenne, ha sajátmagunkat is azon erkölcsi normák és elvárások alá vetnénk, mint amit mi várunk el másoktól... Ez utóbbi szerintem egy nagyon jó módszer lenne bárki számára, de iszonyatosan húzós beismerni...
  • GodBadka #5
    USA-ban annyira van demokrácia, hogy 4 évente szavazhatnak és annyi. Amúgy a népnek joga csak a ősi bölcsességre van. Cirkusz és kenyér. Ezt kapnak. És láthatólag ez nekik elég is.
  • ddfg #4
    Az USA mostanaban amellett, hogy szorgalmasan oli a "terroristakat", kulonbozo diktaturak (pl kina) tamogatasat vegzi. Jo, ott is csak papiron van demokracia, de nem utkozik az o demokratikus elveikbe, hogy mas elnyomasaban kozvetlenul reszt vegyenek? Vagy szabadsagjoga csak az amerikainak van? (esetleg annak se?) Ugy erzem erdekes idoket elunk.
  • Caro #3
    Miért?
  • FTeR #2
    remek, már megin egy félrevezető, blikkes cím. külön hagy gratuláljak.
  • arty #1
    grat.