Berta Sándor

A következő tíz év IT-slágerterületei

A Gartner piackutató intézet munkatársai elkészítették a következő évtizedben szerintük meghatározóvá váló technológiák listáját.

Ezek az összeállítások mindig azért érdekesek, mert később, évek múlva, ha újra előveszi és leporolja őket az ember kiderülhet, hogy az elemzők mennyire látták jól előre az adott korszak folyamatait. A Gartner kutatói abból indultak ki, hogy a jelenlegi technológiai fejlődés iránya és folyamata megmarad. Általában minden új egy őrülettel kezdődik, majd az adott technológiával szemben fokozódnak az elvárások, hogy végül egy nagy csalódás legyen a várakozás vége. Kis idő múlva azonban az emberek már reálisabban látják az adott technológiát és a benne rejlő lehetőségeket, így az végül a mindennapok részévé válik.

Az intézet szakemberei ezeket a szakaszokat "Technology Trigger", "Peak of Inflated Expectations", "Trough of Disillusionment", "Slope of Enlightenment" és "Plateau of Productivity" neveken jelölik. A változó tényező egyedül a két szakasz között eltelő idő. Az első a következő évtizedet meghatározó technológiák sorában a Web 2.0. Tény, az elmúlt egy évben gomba módra szaporodtak a különböző Wikik, Mashupok, RSS-ek, a közösségi portálok és hálózatok, valamint fontossá vált utóbbiak és a kollektív intelligencia elemzése. A kutatók szerint a Web 2.0 már szinte a mindennapjaink részévé vált.

Még nem ennyire elterjedtek az interaktív felhasználói felületek. A Gartner ide sorolja például az elektronikus újságokat, a mobil készülékek számára elérhető tartalmakat, az emberi gesztusok felismerésére képes programokat és a virtuális környezeteket. Ezen a területen a következő néhány évben várható jelentős változás. Rohamos fejlődés tapasztalható viszont a mobil és a vezeték nélküli technológiák piacán, a termékek és a szolgáltatások egyre jobbak és korszerűbbek. Némileg lassabb a fejlődés ugyanakkor az RFID és a helymeghatározó technikák területén.

A Wikik a Gartner elemzői szerint éppen a csalódottsági szakaszban vannak és még koránt sem érték el a végső fejlettségi szintjüket. A virtuális világok a Second Life és más sikeres próbálkozások ellenére szintén csak a következő öt-tíz évben mutatják majd meg a bennük rejlő igazi lehetőségeket.

Érdekes például a 3D-s nyomtatás besorolása, amely elvileg már két évtizede elérhető, azonban csak a következő néhány évben válhat meghatározóvá. Mostanra csökkentek le annyira a nyomtatási költségek, hogy a technológia igazán vonzó legyen a cégek számára és így további fejlesztéseket lehessen megvalósítani ezen a területen. A piackutató intézet munkatársainak jövőképében már a Video-on-Demand helyett a 3D-Printing on Demand szerepel. Végül a szakemberek előrejelzése alapján az azonnali üzenetküldők népszerűsége töretlen marad és ez a folyamat a következő években sem fog változni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • beatz #4
    "Ezek az összeállítások mindig azért érdekesek, mert később, évek múlva, ha újra előveszi és leporolja őket az ember kiderülhet, hogy az elemzők mennyire látták jól előre az adott korszak folyamatait."
    spanyolviasz
  • feamatar #3
    szvsz a handheld előretörése lesz még a jövő... a mobilok a marokkonzolok és a palmtopok egyre kezdenek jobban hasonlítani egymásra...
    öcsémnek most olyan mobilja van 10rugóért amiről 3 éve még csak álomdni mertem volna...
    ráadásul handheldek teljesítménye már simán visszahozza a retrogémek feelingjét és annál sokkal többre is képesek... szóval és ez csak az én szerény véleményem: a XXI. száadban a handheld cuccok fejlődése az egyik legjobb technológiai dolog
  • NEXUS6 #2
    Az az érdekes, hogy mennyire vakok az előrejelzésben a technológiai szintézis tekíntetében. Pl kazis magno + miniatürizálás = walkman, ennek analogiájára olcsó memóriák + megfelelő teljesítményű kisfogyasztású processzorok = MP3 lejátszó.

    Ma is vannak olyan technológiák, amiket használunk, de azáltal, hogy valamibe beintegrálják egy új eszközt hoznak létre. Én egy ilyennek látom a tv-vel, kamerával perifériákkal integrált számítógép lehetőségét, ami egy teljesen új szabványt/eszközt eredményezhetne. Persze létezik már ilyen, de ugye volt már MP3 lejátszó az IPOD elött is, még is ma már olyan emblematikus dolog mint a Sony walkman volt a 80-as években.
  • BlackRose #1
    Emlékszem amikor a Gartner azt mondta, hogy az Itanium átveszi a piacon a vezetést és néhány tízmilliárd dolláros üzlet lesz az eredmény. :)

    Szerintem mégis a robotika (consumer) és a low end szuperszámítógépekről (small and medium business) valamint az erőforrások kihasználásának maximalizására törekvő technológiákról megfeletkeztek. Aztán nagy hangsúlyt tennék még a multicore paradigm shift-re is... ezek mind praktikus technológiák amelyek ma még luxusnak számítanak, de mivel a luxus nem más mint a fejlődés útjának építője, várható, hogy a következő 10 évben ezek a technológiák megérnek és a többség számára hozzáférhetővé válnak. A Gartner által említett gesztusfelismerés, meg hasonló dolgok nem praktikussak és ma még luxusnak sem számítanak. Ez kb. olyan mint a beszédfelismerés, az is már évek óta a jövő technológiája.