Napi Online

Folytatódik a számítógépek öszvéresedése

Új számítástechnikai eszköz van születőben, a PDA-k és a laptopok közé beférkőző úgynevezett UMPC gépfaja, amely az utóbbi tudásának nagyját akarja ötvözni az előbbi kényelmes hordozhatóságával.

Sokan már-már hajlamosak voltak leírni az utóbbi években a brit Palmot, a kézi számítógépek specialistáját, illetve az egyik első tábla-PC fejlesztőjét, mondván: részben az egyre okosabb telefonok, részben az üzletemberek kiváltságából egyre inkább mindennapi használati eszközzé váró laptopok lenyúlják vásárlóit. Úgy tűnik azonban, hogy a cég nem adja fel könnyen: az év elején mutatta be a Foleo nevű öszvért - ultra mobil számítógépet (UMPC) -, egy olyan tenyéren tartható, 25 centiméter képátlójú komputert, amely arra hivatott, hogy könnyű hordozhatósága ellenére csaknem teljes billentyűzetének segítségével pótoljon egy laptopot. A 600 dolláros készülék szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és más alkalmazásokat is tartalmaz, és ha összekapcsolják egy okostelefonnal, akkor ideális e-mailező berendezéssé válik. Hurcolásához nincs szükség vaskos laptoptáskára, ehelyett becsúsztatható egy kézitáskába vagy szatyorba - írja a Business Week.


Bár a Palm szeptemberben bedobta a törölközőt, és elállt a Foleo piacra dobásától, nem ő az egyetlen jelentkező az új kategóriában. A Palmhoz hasonlóan a dél-koreai Samsung, a japán Sony és Fujitsu, a finn Nokia és mások is előálltak hasonló ketyerékkel, vagy jelezték, hogy ezt tervezik. A cél mindegyik esetében ugyanaz: zsebbe, de legalábbis a dossziék mellé, a táskába tehető számítógépet adni a laptop alternatívájaként, ha a hosszabb üzleti utakra nem is, a rövidekre mindenképpen. Kérdés persze, hogy a fogyasztóknak szükségük van-e a mobiljuk, BlackBerry mobillevelezőjük és egyéb cuccaik mellé még egy újabb játékszerre.

A laptopok forgalma az egekben jár, 2006-ban több mint 81 millió darabot adtak el belőlük. Ráadásul a legkisebb, subnotebooknak nevezett hordozható masinák alig nyomnak többet egy kilónál. Ugyanez a helyzet az okostelefonok frontján: tavaly 71 millió kelt el belőlük a világon. Eközben a PDA-k senkinek sem kellenek, mert számítógépként buták és nem lehet telefonálni velük. További elgondolkodtató körülmény, hogy a legtöbb UMPC nem zsebben hordható, pedig ez jó lenne, és az áruk is igen borsos - a legdrágább 2900 dollárba kerül, ami magasabb, mint a szintén drága subnotebookok ára. További kérdés, hogy vajon beéri-e a Windowshoz szokott felhasználó egy Linux operációs rendszert futtató géppel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Akármi is a válasz ezekre a kétségekre, a számítógépek gyártói új piaci szegmenseket keresnek, miután a tradicionális PC-k forgalmazásából származó jövedelmük csökken, és egyre kisebb profitot érnek el ezeken. Eközben a mobiltelefon-gyártók olyan vevőkre vágynak, akik megveszik még okosabb, még drágább, ám éppen ezért több nyereséget hozó készülékeiket. Így mindkét iparág keresi azokat az új digitális üveggyöngyöket, amelyekkel újra vásárlásra ösztönözheti a fogyasztókat. Hozzájuk csatlakozott az utóbbi időben az informatikai ipar két vitathatatlan dinoszaurusza, a Microsoft és az Intel. Előbbi a Vista kis képernyőn is használható, kevesebbet fogyasztó változatát ígéri az UMPC-khez, míg az utóbbi új chipet fejleszt, amelynek szintén a kis fogyasztást kellene párosítania a nagy teljesítménnyel.

Ugyanakkor az olyan gigászok, mint az amerikai Hewlett-Packard és Dell, valamint a kínai Lenovo (ex-IBM) - az asztali és hordozató PC-k gyártásának három vezető vállalkozása - egyelőre nem döntötték el, hogy beszállnak-e az új bizniszbe. Mint mondják: mérlegelik, hol van a gépsúly, a képernyőméret, az egy akkutöltéssel való használati idő és az ár azon egyensúlya, ami számottevő új piaci lehetőséget ígér nekik. Ezért az UMPC egyelőre a PC piac másodlagos szereplőinek terepe. Ha bejön nekik, akkor számíthatnak az elefántok feltűnésére az új legelőkön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #18
    Inkább erre szavaznék, ez ráadásul subnoti

    154.900,- Ft

    Készülék neve: Qwerty iQ 720S Notebook
    Fontosabb jellemzõk
    Monitor mérete: Glare Type 12" Wide
    Monitor felbontása: 1280x800
    Processzor tipusa: Intel Celeron M 440 1,86 GHz
    Memória mérete: 512 MB DDR2
    Háttértároló mérete: 60 GB S-ATA
    Optikai meghajtó: DVD+/-RW DL
    Lapkakészlet: SiS M671
    Monitorvezérlõ adatai: SiS M671 max. 256MB
    vezetéknélküli hálózat adatai: 54MB/s W-LAN
  • PíszLávJuniti #17

    Egy PDA-t előkaphatod mint navigáció, mint számológép, mint zseb böngésző, vagy doksik közt keresel leírást. Át FTPzheted a fényképező kártyájáról a képeket, az igazi kockák pedig torrentezhetnek rajta. Egy hordozható, használható billentyűzettel pedig már a Pocket Word és Excel sem gáz. Esetleg űtközben még egy Powerpointos prezentációt végignézel..
  • PíszLávJuniti #16
    Szerintem komoly félreértések vannak a cikkben.
    A szerzőnek érdemes lennie legalább az umpc.hu-ra ellátogatni, és megnézni, az umpc operációs rendszereit. Éppen az a lényege az UMPCnek, hogy teljes értékű PC, azaz proci, memória stb, csak éppen kisebb felbontásban. Tehát szinte bármi felrakható rá, ami egy laptopra, pc re.
    Az illusztráló képen is Microsoftos dolog fut ( utolsó kép )
    kezelő felület szimu ) ennyit arról hogy a "windowshoz szokott felhasználók".

    És azt kijelelenteni 2007 ben: "Eközben a PDA-k senkinek sem kellenek" igen nagy csúsztatás! Én pont azt látom, hogy egyre jobban jön be az, hogy a PDA-k egészülnek ki telefon funkciókkal. Bár lényegtelen, mert a funkcionalitásban összemosódik a két dolog.
    Az umpcnek is megvan a létjogosultsága. Nagyon könnyen hordozható, általában a subnotiknak nincs érintőképernyőjük, és kétszer akkora súlyúak.
  • Epikurosz #15
    Epikurosz ajándéka nektek:

    A notebookok dacia loganjai

    A román Maguay cég 2007. november 28-án hivatalosan a piacra dobta saját gyártású eXpertBook notebookjait.

    Így a Maguay, az Altex mellett, amely a Myria márkanevű termékeket gyártja, a második román laptopgyártóvá vált.

    A Maguay abban bízik, hogy a jövő évben 3-5000 gépet fog eladni a hazai piacon.

    Az eXpertBook termékcsaládban négy modell található:
    4G: 750 euró;
    3G: 960 euró;
    3NV: 990 euró és
    5NV: 1090 euró.

    A laptopokban van kétrétegű DVD-író, LAN, WiFi és Bluetooth csatoló, webkamera, memóriakártyaolvasó, periféria csatolók (videó, audió, tárolók stb.).
    A termékekre a cég 2 év szavatosságot nyújt, a bővítés lehetséges.

    „A Maguay eXpertBook gépek a legmagasabb minőségi követelményeknek felelnek meg, bármely nemzetközi márkával felveszik a versenyt, úgy a teljesítmény, mint az érték szempontjából” - nyilatkozta Eduard Pughin, a Maguay ügyvezető igazgatója.

    Romániában a hordozható számítógépek piacát a Fujitsu&Siemens Computers vezeti 24%-os részesedéssel.

    Példa egy konfigurációra:

    eXpertBook 5NV notebook

    Processzor: Intel® Merom T7700 (2.4GHz, 4 MB Cache, 800 MHz FSB),, Power4 Gear+ támogatás
    Képernyő: 15,4” WXGA TFT (1680x1050)
    Videókártya: NVIDIA GeForce 8600M GS 256MB VRAM
    Merevlemez: 200 GB SATA
    RAM: 2 GB DDR2
    Memóriakártya olvasó (8 az 1-ben), IEEE-1394 fire-wire, 2 Mp-es webkamera
    Akkumulátor: 6 cellás, 5200 mAh, 57,72 W
    Méretek: 362 x 268 x 28.5 ~ 39 mm, Súly: >2,8 kg
    Operációs rendszer: Windows Vista Business vagy Windos XP Professional

    A gyártó honlapja: http://www.maguay.ro
  • Tetsuo #14
    es?
  • bvalek2 #13
    Azt olvastam, hogy folytatódik a számítógépek összevéresedése
  • Epikurosz #12
    Jut eszembe: nem veszek karácsonyra LCD tévét. Megvárom a wifist.
  • Epikurosz #11
    sebben = zsebben
    maha = maga
    -------

    Ha pedig hazaértél, kiküldöd a képet az LCD tévére.
  • Epikurosz #10
    Fijug!

    Integrálni kell, ez nem vitás.
    Olyan eszközre van szükség, amely kb akkora, mint a subnotebook képernyője (12").Ehhez kell egy wireless bilentyűzet külön.

    bill. nélkül lehessen vele netezni, telefonálni, e-könyvet olvasni.
    A wifi alap követelmény. + a GPS és a Bluetooth.

    Na, szóval, úgy kell integrálni, hogy külön kell választani a funkciókat, amelyeket a wifi+kékfog szervez egységbe.
    Ha csak telózni akarok, a képernyő akármaadhat a sebben, mert a kis LCD kihelzős Bluetooth fülhallgatóval ezt lehet intézni. De maha a teló a képernyőben lenne, akár a telefonkönyv is.
  • god25 #9
    niccccccceeeee! :) ("Southpark")
    Igen találkoznunk kell vele és át kell adnunk a legszerencsésebb amerikainak járó díjat! :D
    X'al nekem is bejön. Remélem az akksija nem lesz "olyan" xar, mint a laptopoké...