Gyurkity Péter

Egymilliárd PC lesz használatban jövőre

A Forrester Research előrejelzése szerint jövőre a használatban lévő személyi számítógépek száma meghaladja majd az egymilliárdot. Alig hét év alatt ez a szám is megduplázódhat, amennyiben nem lankad a növekedés üteme.

A megfigyelés és jóslat már csak azért is érdekes, mert az összesített adatok alapján 27 évre volt szükség ahhoz, hogy megközelítsük az egymilliárdos álomhatárt. A világszerte használatban lévő személyi számítógépek száma azonban minden korábbi rekordot megdöntő ütemben növekszik, így a trend felgyorsulására számíthatunk. Ebben természetesen a fejlődő régiók játsszák a főszerepet, és ezek fejlődése alapján valószínűsíthető az újabb rekord gyors elérése.

"Az iparág hosszú távú egészséges fejlődése szempontjából nincs még egy olyan fontos tényező, mint a megfelelő, könnyen elérhető és megfizethető technológiák elérhetővé tétele olyan emberek milliárdjai számára, akik eddig kimaradtak e körből" - jelentette ki Simon Yates, a Forrester alelnöke. Előrejelzésük szerint Brazília, Oroszország, India és Kína, vagyis a BRIC-piac 2015-ig újabb 775 millió PC-re tart majd igényt, ami lehetővé teszi majd a jövőre elérendő egymilliárdos határ gyors megduplázását. A piackutató cég a jövő záloga ugyanebben rejlik, ugyanakkor azt is igyekeznek leszögezni, hogy a fejlődő régiók több bizonytalansági tényezőt is magukban hordoznak, vagyis újabb kérdéseket vetnek fel.

Az biztosnak tűnik, hogy az újonnan csatlakozó emberek tömege jóval nagyobb piacot biztosít majd, mint azok a "veteránok", akikre csak alig valamivel jobb, fokozatosan javuló technológiát igyekeznek rásózni a gyártó cégek. Ez azonban jelentős kockázatot is magában hordoz, mivel a nagy verseny nem teszi lehetővé az új termékek kis körben történő tesztelését, és rögtön a nagy példányszámú, tömeges megjelenést követeli meg a vállalatoktól, akik kénytelenek dömpingtaktikát folytatni.

A számítógépek életciklusa is jóval hosszabb lesz a fejlődő országokban, és a gyártók, amelyek a fejlett világ 4-5 éves ciklusához szoktak, tudomásul kell hogy vegyék a megváltozott feltételeket és alkalmazkodniuk kell ezekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #8
    A 3D felület télleg kizárva, egyelőre. De folyamatos nyomás alatt tartjuk a Sonyt, hogy engedélyezze;)))
    A 2D videó viszont megoldva, a cell majdnem teljes képességei használhatók, igaz egyelőre nincsenek erre optimalizált lejátszók, de azért jelenleg így is egy átlag PC teljesítményét hozza.

    A Linuxos gámák elég kérdésesek, egyrészt a Linux gyak a teljes erőforrást felmészti, másrészt Linux alatt le van korlátozva a BD meghajtóhoz való hozzáférés is. Stb-stb.

    Szal ha a Sony végre elszánja magát, és feloldja a korlátozások nagyrészét, és ezzel egy szuper kis otthoni számítógépet kapunk, még akkor is rengeteg akadály lesz a Linuxos gámák útjában, hogy a PS3-hoz hasonló játékélményt nyújtsanak.

    A fejlesztők hiányáról nem is beszélve.

    Jelenleg viszont így is hozza egy jó kis TECSÓ PC szintjét.

    Fedora Core 7 RULEZ!;)))
  • neoG #7
    nem kötekedésképpen,csak háttérinfó: a 230Volt az kisfeszültség.
  • szombi #6
    Nem igazán értem ezt az aktív-passzív PFC-s dolgot, márcsak azért is mert a tápok mind ugyanazokra az elemekre épülnek.
    Olyan nincs hogy 0 és 230V között kapcsolgat, mert a nagyfeszültségű(230V-os)
    egyenirányító híd után közvetlenül egy vagy két óriás kondi jön, 330uF-tól 560uF-ig.
    Ezeken a kondikon kb. 320V feszkó esik az egyenirányítási csúcs alatt. A kondik után jön a kapcsolóüzemű táp lelke,
    a kapcsolgató FET-ek és az őket meghajtó oszcillátor, melyet az optimális kimeneti feszültség elcsendesít,
    majd annak csökkenésekor újra elindít. A FET-ek porvasmagos trafó(kat) hajtanak meg,
    a kimeneti feszültséget pedig Scottky diódák egyenirányítják, és kondikkal, minitekercsekkel zavarmentesítenek.
  • kvp #5
    "Hát az én PC-m most adja át a lelkét egy PS3-nak. Egész jól fut rajta a Linux."

    Csak 3d-s feluletet vagy 2d-s videomegjelenitest ne akarj rajta futtatni, mert ezek sajnos le vannak tiltva ha nem a sony linux fut rajta. Az ok egyszeru: ha van linuxos 3d akkor a jatekok linuxra jonnenek ki nem a ps3-as zart platformra (olcsobb a fejlesztoknek), ha pedig van 2d videogyorsitas, akkor az emberek elkezdenek letoltott hd filmeket nezni a gepen, ahelyett hogy fizetnenek a bluray korongokert.

    Ha valaki kijon egy teljesen nyilt platformmal, mig masok bezarjak a sajat rendszereiket, akkor a vasarlok nagyobbik (ertsd: szegenyebbik) resze a nyilt platformot fogja valasztani. Mivel a jelenlegi piac csak az alacsonyabb penzu piacok iranyaba tud fejlodni (pl. kina, india) ezert a zart platformokat csak monopoliumokkal lehetne rajuk eroltetni.

    "A gyártók határozzák meg az életciklus hosszát. A minőséggel (a kondiknál elég pontosan ki lehet számolni a kiszáradás idejét.), valamint a szabványok folyamatos változásával (úgymond fejlődés). Ebből az következik hogy, ha egy 3 éves gépben valami is tönkremegy akkor az egészet cserélni kell. Ezen nem fog tudni változatni még a BRIC piac sem."

    Egy jo gyarto nem csinal ilyet. Ha megis megteszi, akkor perelheto meg amerikaban is. A szabvanyok valtoznak, de legfeljebb hasznalt alkatreszeket kell vasarolni a javitasokhoz. Eddig meg mindig sikerult valahogy uzemben tartanom az osszes regi gepemet. (csaladon belul napi hasznalatban jelenleg 3 P2-es es 3 P4-es van, mukodo allapotban pedig c64-tol folfele minden, es tv-bol is van 3 mukodo videoton a fekete fehertol a digitalis vezerlesuig raadasul napi hasznalatban) Egyebkent egy jo elektrolit kondenzator csak tobb mint 30 ev alatt szarad ki folyamatos hasznalat mellett. A tobbi kondenzatorfajta pedig nem igazan megy tonkre. A 3 eves tonkremenetel inkabb a selejt alkatresz vagy a nem megfelelo hasznalat miatt lehet, tehat vagy a gyarto rakott bele eleve rosszat vagy a felhasznalo nem jol hasznalja. (pl. tulhajtas, tulmelegedes, stb.) Sokan nem javitjak meg a hibas hutest hanem megvarjak mig az elektronika is feladja. Egyebkent egy rossz kondi foleg aktiv pfc-s tapban tud bajt okozni, mert ott nem a kimeno feszultseg allando hanem az idoben vett atlaga. Tehat ha nincs egy simito kondi, akkor 0 es halozati feszultseg kozott kapcsolgat a tap. (230 valtoaramn eseten 5 V egyenaramhoz kb. 3%-os kitoltesi tenyezovel) Az alaplapi kondenzatorok egy resze is ilyen, azok 5V-bol segitenek 2-ot meg meg kevesebbet csinalni a cpu-nak es a tobbi chip-nek. A maradek pedig tenyleg csak tapszuro azokert nem kar, legfeljebb fagy a rendszer. Viszont ha egy cpu 1.5 volt helyett kap 5-ot a rossz kondi miatt akkor annak annyi.
  • NEXUS6 #4
    Hát az én PC-m most adja át a lelkét egy PS3-nak. Egész jól fut rajta a Linux.

  • szombi #3
    Azér egy elektrolit kondi tartósabb annál, mint 3 év.
    A régi URANUS tévémben bár jó nagyok ezek a kis rohadékok, mégis jók mind a mai napig.
    Ha pedig elfüstöl egy kondi, általában nem rántja magával az alaplapot és a többi eszközt,
    csak egyszerűen nem indul(vagy fagyogat), amíg ki nem cserélik. Apropó: elfüstölés.
    Ilyen nálam még nem volt, csak púposodás, esetleg kifolyt egy kevés elektrolit.
    Ez a kapacitás csökkenéséhez és az önkisülés felgyorsulásához vezet, ami miatt fagyni vagy újraindulni szokott a rendszer.

    De nálam még nem volt olyan, hogy eldurrant volna egy kondi.

    Ez utóbbi amúgy elég balesetveszélyes, tehát ne kísérletezzen senki!
    Robbanáskor az alu kupak olyan gyorsan repül le a talpról, mintha puskából lőtték volna ki,
    de például az újabb kondikban már vékony műanyag tokban van.
  • HuskyWolf #2
    Ez 100% hogy nincs így. Bár nem kétlem hogy ki lehet számítani a kiszárádás idejét + hogy ha tönkremegy kivág sok alkatrészt, az biztosan állíthatom a gyártók részéről ez semmiképpen sem szándékos. Mellesleg a tapasztalataim is ellent mondanak az alább leírtakkal, idővel azért minden tönkremegy.
  • AgentKis #1
    A gyártók határozzák meg az életciklus hosszát. A minőséggel (a kondiknál elég pontosan ki lehet számolni a kiszáradás idejét.), valamint a szabványok folyamatos változásával (úgymond fejlődés). Ebből az következik hogy, ha egy 3 éves gépben valami is tönkremegy akkor az egészet cserélni kell. Ezen nem fog tudni változatni még a BRIC piac sem.

    Ez a kondis téma egyébként is érdekes, mert ha tönkremegy akkor rendszerint több alkatrészt is kinyír, nem csak azt amire a kondi forrasztva van.