Gyurkity Péter

A PC-piac ötödét akarja az Asus

Nem nehéz kitalálni, hogy a gyártó mivel szeretné megkaparintani az első helyet a személyi számítógépek piacán: reményeik szerint az Eee PC lemossa majd a pályáról a feleslegesen erős és drága asztali és mobil PC-ket.

A vállalat ezen elképzeléséről Jonney Shih, az Asustek vezérigazgatója számolt be a DigiTimes-nak adott interjújában. Elmondta többek között, hogy véleményük szerint a mai asztali és mobil számítógépek túlságosan is erősek, és sok esetben teljesen feleslegesnek tűnik az általuk ígért teljesítmény - nem is beszélve az árról, amelyért beszerzik őket. Éppen ezért egy olcsó, egyszerűségre törekvő megoldásnak komoly esélyei lehetnek akár még az első hely megszerzésére is.

"Úgy vélem, hogy a 20 százalékos piaci részesedés túlszárnyalására igen nagy esélyünk van 2010-ig, annál is inkább, mert a jövőben újabb hasonló termékekkel készülünk" - magyarázta Shih. A Gartner Dataquest előrejelzése szerint az év végére a leszállított PC-k száma eléri majd a 268 milliót, ami 12 százalékos növekedést jelent 2006-hoz képest. Az első számú PC-gyártó jelenleg a HP a maga 19,6 százalékával, míg az Asus az első ötbe sem fér be. Ezért is tűnik merész jóslatnak a 20 százalék, pláne, hogy egy ilyen megugrásra az utóbbi időben nem volt példa a PC-gyártók táborában.

Többen úgy vélik, hogy az Asus a PC-piac Wii konzoljává szeretne válni az Eee PC révén, ennek esélyeiről azonban igencsak megoszlanak a vélemények. Igaz ugyan, hogy a Nintendo szintén az olcsó készülékkel állította a feje tetejére a konzolpiacot, ám a Wii a kedvező ár mellett egy érdekes vezérlőt is fel tudott mutatni, amely megragadta a laikusok képzeletét. Az Eee PC ezzel szemben csak egy lebutított számítógép, amely nem kínál semmilyen különlegességet, az egyszerűségre való törekvés mellett.

A cég mindenesetre úgy véli, hogy az asztali számítógépek manapság feleslegesen erősek. Jönnek a négymagos processzorok és a nyolcmagos változatok megjelenése sincs messze, erre még az évtized vége előtt sor kerülhet. A kérdés az, hogy valóban szükség van-e minderre - az Asus szemszögéből viszont az, hogy mennyiben lesz életképes az Eee PC a hagyományos megoldások mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hiftu #8
  Meg a szoftver árának 100%-át. (Feltételezve a jogkövető magatartást és legális szoftverek használatát.)
 • MuldR #7
  Csak ha szar MS programokon akarsz dolgozni, akkor kell Triatlium meg gigantorium a html szerkeszteshez. Ha mindezt megoldod nyilt forraskoduakkal maris megsporolod a hardware aranak a felet :)
 • Dodo55 #6
  A Vista 1 bukás, bár állítólag az SP1 elég gyors lett, ami talán annyit jelent, hogy kivették belőle annak a végül be nem vezetett DRM rendszernek a maradványait, ami miatt a legtöbb gépen a VGA driverek(és még sok egyéb más dolog) kénytelenek egy software-esen emulált rendszeren át dolgozni, ezzel 30-40% teljesítménycsökkenést okozva.

  És lol, de mióta Bill Gatesnek egyre kevesebb köze van a Microsofthoz, azóta egyre szarabbak a Microsoft programok. Egyre lassabbak, meg egyre jobban hülyének néznek a telepítőprogramjaik. Ott van pl a Windows Live Messenger. Nemrég frissítettem a 8.5-ösre. Úgy 20-30MB a program, de a telepítés 10 percig tartott. Ez még OK, egy ideje természetes, hogy a MS telepítőprogramok 10x annyi idő alatt telepítenek fel valamit, mint kéne. De ez már hülyének is nézett. Fönt mutatja a Messenger telepítésének állapotát, közbe alatta a bejelentkezési segéd letöltésének folyamatát. Megy szépen a folyamatjelző, de közbe végig semmi hálózati forgalmam nem volt. De azért ő azt hazudta nekem, hogy most éppen letölt. Meg azt imádom, amikor a Windows telepítő 5 percen át keresi a már telepített összetevőket a fél perce formázott winchesteren.
 • duke #5
  persze nem biztos,de en joindulatuan megelolegezem,hogy azon mar elindul.
 • duke #4
  "A cég mindenesetre úgy véli, hogy az asztali számítógépek manapság feleslegesen erősek."

  Asusnal nem szamolnak a vista elterjedesevel.Majd rajonnek hogy egy sima txt file szerkeszteshez,vagy egy html oldal megjelenitesehez,igen is szukseges lesz a 8 mag es minimum 16 giga ram, vista alatt.Persze kezdetben kicsit docogos lesz,de majd idovel erosebb gepeket vesznek,azok felhasznalok akik kenyelmesen akarnak szoveget szerkeszteni.Egy 128 magos gepen 1 tera rammal meg akar a word is futni fog.
 • Csi9aa #3
  A Sun vajon mennyit fizetett az ASUS-nak azért a pohár/PDA alátétért? ;p
 • Cat #2
  Szerintem meg még inkább különválnak a játék és egyéb gépek.
 • ffxi #1
  Majd a játékipar fogja eldönteni milyen erősségű gép kell az otthonokba. Mert ugye Vérpistike max grafon akar majd multizni a BF 5000-rel :)