Gyurkity Péter

Olcsó gépekkel spórolnak a vállalatok

A jelek szerint az IT-kiadások a tengerentúlon is komoly érvágást jelentenek, hiszen a friss felmérések szerint számos cég olcsóbb asztali gépekkel igyekszik visszafogni a kiadásokat. Ez azonban nem várt problémákat okozhat.

Az érdekes trendre a Gartner hívta fel a figyelmet, aláhúzva annak jelentőségét, hogy az otthoni felhasználóknak szánt számítógépek és általában a hardver a legtöbb esetben csak további gondokhoz vezet. Hiába csökkennek tehát a beruházások indulási költségei, hosszabb távon ez visszaüthet és újabb kiadásokat generálhat.

A kutatócég elsősorban azzal támasztja alá következtetését, hogy a vállalatok által vásárolt, a fogyasztóknak szánt hardver a működés során nagyobb gyakorisággal hibásodik meg, így karbantartása is nagyobb költségekkel jár. Történik mindez azért, mert az otthoni használatra értékesített számítógépek minőségben, megbízhatóságban elmaradnak a kifejezetten üzleti célokra kifejlesztett hardvertől, nem nyújtanak azonos lehetőséget a további bővítésre, fejlesztésre és természetesen rosszabb körülményeket teremtenek a folyamatos technikai tanácsadás, hibaelhárítás terén is.

A nagyvállalatok körében nem elterjedt ez a megoldás, viszont a kisebb cégek gyakran folyamodnak a költségcsökkentés ezen módjához, még az Egyesült Államokban is. Ők hosszabb távon bánhatják meg a döntést, miután növekednek a karbantartásai, javítási és fejlesztési költségek. A Gartner adatai szerint igen nagy a különbség, hiszen az asztali, fogyasztóknak szánt hardver 50 százalékkal gyakrabban hibásodik meg - ez sokat elmond általában a hardverekről és a piac jelenlegi helyzetéről. Azt sem szabad elfelejteni azonban, hogy a vállalatok a jobb minőséget súlyos összegekért vásárolják meg - már amelyik hajlandó kiadni ezt az összeget.

A cég szerint lehet próbálkozni az alkalmazottak tulajdonában lévő számítógépekkel is, ám egy ilyen megoldás alkalmazása során nem szabad szem elől téveszteni a cég üzleti céljait és igényeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • virs lee #5
    A "márkás" gépek minőségben nem nagyon érik el egy minőségi alkatrészekből összerakott otthoni gép minőségét. Viszont az is tény hogy a teszkógazdaságos szarokét bőven túlszárnyalja, bár ezt nem túl nehéz megtenni.
  • AgentKis #4
    Ekkora böszmeséget már régen kutattak ki ilyen szépen.

    Inkább veszek két egyedileg épített gépet, mint egy "márkás"-t, ez a minőség duma sajnos egyáltalán nem áll, a bővithetősége egyértelműen az egyedileg építettnek rugalmasabb.
  • arty #3
    a kutató egy barom. aki dolgozott már nagyvállalatnál rendszergazdaként márkás gépekkel, az jól tudja, hogy egy márkás gép szervizelése gyak. lehetetlen (0 kompatibilitás), s csak a gyártótól lehet méregdrágán cserealkatrészt/javítást vásárolni ... IBM, Compaq/HP, Dell, egyiket sem éreztem soha megbizhatóbbnak, mint az összerakott gépeket. A különbség, h amikor elromlott egy compaq gépben egy rammodul, akkor kb. reménytelen volt hozzá olyat szerezni, ami ment is benne jól, mig a szintén céges, de összerakott gépemben filléres áron lehetett a sarki fűszeresnél ramot bővíteni.

    szal, bullshit a javából a kedves kutatás
  • MuldR #2
    "nem nyújtanak azonos lehetőséget a további bővítésre"
    Na ez se latott meg "uzleti szamitogepet" Oruljon ha memoriat tud benne boviteni (3x aron)

    "így karbantartása is nagyobb költségekkel jár"
    Hat en emlexem anno, hogy Compaqban 120 000 ert akartak alaplapot cserelni, mert elszallt az alaplapi VGA es nem volt benne port. Az egesz egy deskpro volt, szal az erteke boven 120 000 alatt volt. Ha ez sima gep, kivagom az alaplapot, es beleteszek 10 000ert egy ujat, vagy letiltom a VGAt es kap egy kartyat (mert a home usereknek ugye nem sporoljak ki az AGPt).
    Persze ez reg volt. Ma mar nem kell ezekben a szarokban turkalnom. :)

    Szoval ez a kutatas kb ugy nezhetett ki hogy, "publikalni kene valamit, de semmihez se ertek. Aaaa, legyen hardver, ahhoz mas se ert" :)