Gyurkity Péter

Továbbra is fenntartásokkal kezelik a Vistát

A Microsoft karácsonnyal kapcsolatos reményei ellenére továbbra is óvatosak a vállalatok és a felhasználók, ha a Vistáról van szó, a szoftvercégnek azonban nem a Linux terjedésétől kell leginkább tartania.

Az elmúlt napokban mind a vállalatok által használt asztali PC-k, mind pedig az otthoni felhasználók, az összes internetező vonatkozásában megvizsgálták a Vista operációs rendszer elterjedtségét. A két felmérés megerősítette azt a korábbi megfigyelést, miszerint a legújabb Windows lassabban terjed a vártnál és a közeljövőben nem is várható a gyors fellendülés. Az érdeklődők kivárnak, illetve alternatívák után néznek.

A céges illetékesek mintegy 90 százalékának továbbra is fenntartásai vannak és mintegy felük még semmilyen módon nem lépett kapcsolatba az operációs rendszerrel. 44 százalékuk a Mac OS és a Linux felé kacsingat, bár azt a szakértők kiemelik, hogy nagyon kevés helyen jön komolyan szóba a Microsoft kiváltása valamilyen Linux disztribúcióval. A szoftvercég fő félelme tehát nem a Linux kell hogy legyen, hanem a Vista magas hardverkövetelményei, illetve kompatibilitása. Többek szerint Redmond pocsék munkát végzett, amikor azzal csábítgatta a felhasználókat, hogy a kompatibilitást biztosították.


A Linux esetében kihangsúlyozzák, hogy a népszerű internetes weboldalak látogatói körében alig 1 százalékos a részesedése, ami azt jelenti, hogy 15 éves asztali múlttal kevesebbet ért el, mint a Vista egyetlen év alatt. Szeptemberben utóbbi aránya majdnem elérte a 8 százalékot, ami ugyan elmarad a szoftvercég várakozásától, ám rossz eredménynek nem lehet nevezni.

Szakértők szerint ennél sokkal fontosabb, hogy maga az asztali piac is átalakulóban van, már ami annak szerepét és jelentőségét illeti. Példaként említik az Asus Eee PC-t, amelynek alacsony ára miatt a Windows költségei minden eddiginél magasabbnak tűnnek, így kézenfekvőnek tűnik valamilyen ingyenes alternatíva választása. Hasonló megoldás a Everex Green gPC TC2502, amely gyakorlatilag egy webalapú rendszer, GNU/Linux-ra építkezve. Ezekkel a készülékkel egy teljesen új piaci szegmens alakulhat ki, amely a költségek leszorítására helyezi a hangsúlyt - itt a Windowsnak értelemszerűen kisebb esélye van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kogasom #91
    Amit abszolute nem nehéz használni, az a MacOS. Olyan szinten mindent az ember alá rak, hogy az valami félelmetes. Cserébe kicsi a geek faktora, nincs meg benne a bütykölés öröme. De ez gondolom sok embernél nem negatív tényező.
  • floatr #90
    A Feisty megjelenése óta azon dolgoztam, és használtam főként a desktop cube-ot. A Gutsy-ra már a Fusion-t pakoltam fel, és nagyjából másfél hónapja próbálom a beryl-hez hasonló beállításokat összelőni.
    Mivel a gép ugyanaz, nagyjából tökmindegy h erőmű vagy sem. Az összehasonlítás a beryl és fusion közti különbségről szól.
  • floatr #89
    Kubuntu 7.10

    Egyébként érdekes felvetés ez a "utálok többszáz oldalas kézikönyveket olvasgatni", mert én speciel nem úgy születtem h valamelyik oprencert alapból vágom. Például qrvasokáig tartott amíg kiismertem valamennyire a különféle windózokat, mert rohadtul nem evidenciákból építkezett (mondjuk ez elég szubjektív h mi az evidencia). Aztán amikor Ubuntu-t kezdtem el használni nagyságrendekkel kevesebb időmbe telt beleszokni.
  • Epikurosz #88
    Légszíves itt ne kuncsorogj alamizsnáért.
    Tököm van tele az állandó koldulással.
  • treff3 #87
    Kérlek! Ez most fontos! Menjetek fel a http://www.ringier.hu/szavazas oldalra, és szavazzatok az a Borsodbótai Általános Iskolára (rögtön az oldal tetején) , ezzel 5 millió forinthoz juttatva őket... A Borsodbótai Általános Iskolát egy eldugott helyen lévő, többszörösen hátrányos helyzetű kistelepülés tartja fenn. A pedagógusok küzdenek diákjaikért és minden lehetséges fórumon pályáznak annak érdekében, hogy tanulóik számára jobb körülményeket biztosíthassanak. Ebben segítené őket a támogatás. Köszönjük! /Ha tudod add tovább, vagy tedd ki üzenöfaladra!/
  • Epikurosz #86
    Te. megnéztem a videót, nem f..tam csíkot.

    Érdekes a 3D ablakkezelés, ezt tervezi a Microsoft is a köv. oprencernél, de igazáól engem és sok más juzert nem ezek a csicsák érdekelnek.

    Nekem az kell, hogy egyszerre több feladat problémamentesen fusson, a kezelőfelület egyszerű legyen (utálok többszáz oldalas kézikönyveket olvasgatni!), a gép biztonságával ne legyen gond, a hardverek felismerése könnyű legyen, a fájlformátumok hordozhatók legyenek, az automata frissítés legyen megoldva, a Súgó legyen pontos, és mindezt olcsó áron.

    Melyik ez az oprendszer?
  • evenor #85
    Visszalépés? Mennyit foglalkoztál vele pontosan? Nekem gyorsabb, stabilabb és órákig lehet a beállításokkal szöszmökölni. Ja és nincsen csúcsszuper gépem.
  • floatr #84
    Tom, azt használom, a fusion disztrib elem ugyi...
    Bár a beryl-hez képest látszik a visszalépés, remélem azért hamar túljutnak ezen
  • mousee #83
    Ezt el tudnád nekem küldeni? Dx10-es gémekhez csodás lenne...
  • bvalek2 #82
    Azért fusion, mert a beryles fejlesztők is részt vesznek benne. A compiz és a beryl egy fejlesztés voltak, de szétváltak, és most megint együtt dolgoznak.