Berta Sándor

IGF: még mindig túl nagy az amerikai befolyás az internetre!

A Rio de Janeiróban megrendezett ENSZ fórumon számos bírálat érte az Egyesült Államokat és internetpolitikáját. Az ICANN szerint ezek csupán politikai támadások, és fontosabb kérdések is vannak.

Az Internet Governance Forum vendéglátójaként Gilberto Gil brazil kulturális miniszter a megnyitó ünnepségen nem fogta vissza magát és már az első napon élesen támadta az amerikai kormányt, és az alá tartozó, a doméntartományok elosztását felügyelő ICANN-t, amiért azok továbbra is vezető helyet követelnek maguknak a világháló irányításában. "Az internet minden nemzeté, ezért nem lehet egyetlen, vagy akár több állam felségterülete" - mondta beszédében Gilberto Gil.

Paul Twomey, az ICANN vezetője válaszul közölte, hogy a szervezet máris nemzetközi és ennek ékes bizonyítéka, hogy a 15 vezetőségi tag között csupán három amerikai van. Szerinte ezek a támadások egyértelműen politikai indíttatásúak. Ezt a véleményét egyébként számos szakember is osztotta, akik attól tartanak, hogy a nemzetközi politika a jövőben még nagyobb mértékben beleszólhat az internet legfontosabb kérdéseibe és irányításába. Twomey hozzátette: az IGF-nek sokkal fontosabb kérdésekkel kellene foglalkoznia. Ezek egyike lenne például, hogy végre minden embernek legyen internethozzáférése. Jelenleg ugyanis világszerte csupán alig több mint egymilliárd embernek van internetezési lehetősége, vagyis még ötmilliárd potenciális felhasználó van.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Tény, történnek változások, még ha lassan is. Peter Dengate Thrush november 3-i megválasztásával ugyanis 1999 óta először fordult elő, hogy az ICANN elnöke nem amerikai állampolgár. Thrush új-zélandi, míg az alelnök az olasz Roberto Gaetano lett.

A Rio de Janeiróban rendezett ötnapos konferencián közel ezer szakember, kormánytag, vállalati vezető és civil szervezeti képviselő vesz részt. Az Internet Governance Forumot két évvel ezelőtt a Tuniszban megrendezett ENSZ Információs Társadalmi Csúcstalálkozón hozták létre. Jelenleg 46 tagja van, fő feladata az internet közigazgatási feladatainak ellátása és ellenőrzése, az ICANN munkájának és szerepének felügyelete, és a fontos kérdések és problémák (internethozzáférések, digitális szakadék stb.) megvitatása, és persze lehetséges megoldásuk. A 46 szakértőt tavaly májusban az ENSZ akkori főtitkára, Kofi Annan nevezte ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tripax #4
  Csatlakozz a hálózathoz -> CSoportusoljatok -> Álljatok tömbe -> versenyezzetek -> Az életképes csoportok osztják rendet

  Ebben az lessz a jó, hogy az élet játékszíntere ebbe a virtuális világba átköltözik és homogén rendszer lévén jól lehet benne tesztelni az embereket. Eleinte jó lessz ebben a kísérletben résztvenni..eleinte...
 • Tripax #3
  Érdekes hogyan alakulnak a dolgok. A múltszázad, gondolata, hogy élj a pénzért, mert akkor a fogyasztói társadalom dícséretes eleme leszel szép lassan átalakul a hálózati tömbök kiszolgáló mókuskerekeivé.
 • Cat #2
  mivel ő van kiemelve kislogoval is, biztos nem csak te látod ;)

  De mivel már lemondott, nem zavar sok vizet.
 • Darth Sith #1
  Csak én nem látom Vinton G. Cerf nevét a cikkben, de a képek között ott van? :)