Berta Sándor

Athéni világfórum az internet irányításáról

Először ültek össze az ENSZ égisze alatt megrendezett első Internetirányítási Fórumon (IGF) Athénban az internetvilág legfőbb képviselői, valamint a világ szinte összes országának küldöttei. A több mint ezer delegáltat és számos szakembert felvonultató rendezvényt egyből botrány árnyékolta be.

"Az internetnek a demokráciát, a biztonságot és a stabilitást kell erősítenie. Ez pedig kihívás mindannyiunk számára" - jelentette ki az IGF megnyitása alkalmából mondott beszédében Kostas Karamanlis görög miniszterelnök. A hat napon át tartó rendezvény fő kérdése, hogy a jövőben ki fogja irányítani az internetet. Az Európai Unió, Kína és India ugyanis azt szeretnék elérni, hogy a World Wide Web többé ne legyen csak és kizárólag amerikai irányítás alatt.

Az ENSZ meg akarja őrizni az internet politikamentességét és szabadságát, és minden résztvevőt be akar vonni az internet jövőjéről szóló párbeszédbe. Ezért hozta létre az információs társadalom új nemzetközi testületét, az IGF-et. Az ENSZ célja az, hogy minden kontinens képviseltesse magát, és lehetőleg az internet minden területét megjelenítsék a testületben. Fontos továbbá, hogy az Egyesült Államok ne játsszon főszerepet, hanem egy kiegyenlített, valóban demokratikus, új javaslatokra nyitott tanácsadó csoport segítse az IGF-et.

Markus Kummer, a tanácskozás előkészítésével megbízott ENSZ-munkacsoport koordinátora hangoztatta: ez az első alkalom, hogy a kormányok, a nemzetközi szervezetek, a magánszektor és a civil szervezetek küldöttei teljesen egyenrangú képviselőkként gyűlnek össze. Nitin Desai, az IGF szervezőtestületének elnöke a BBC Newsnak azt mondta: az IGF sikerét egy "esetleges kulturális összeütközés" meghiúsíthatja, ezért - mint rámutatott - a cél a "jóhiszemű párbeszéd". A konferencia négy fő napirendi pontja: a biztonság, a változatosság, a nyitottság és a hozzáférés. A fórum nem döntéshozó testület, hanem arra szolgál, hogy az internet szereplőinek lehetőséget adjon a megegyezésre a fent említett kulcskérdésekben.

Az esemény fényét egy botrány árnyékolta be. Még az Internetirányítási Fórum megnyitása előtt letartóztatták Athénban Antonis Tsipropoulost, a Blogme.gr blog üzemeltetőjét, aki az oldalon szatirikus tartalmakat jelentetett meg. A blogot a hatóságok bezárták. A görög rendőrség tájékoztatása szerint az intézkedésre azért került sor, mert az oldalon több olyan hivatkozás is volt, amelyekre kattintva Dimosthenis Liakopoulost, egy televíziós műsort vezető atyát gúnyoló írásokat lehetett olvasni.

Az eset nemcsak az IGF tükrében botrányos, hanem annak fényében is, hogy a rendezvényen az egyik fő téma az internetcenzúra kérdése. Az eset ugyanakkor olaj lehet a tűzre, hiszen az Amnesty Internetional (AI) felszólította a világ összes bloggerét, hogy ítéljék el a világ számos országában működő internetcenzúrát és írják le a véleményüket a kérdésben. Az AI vezetői egyúttal az IGF keretében át akarnak adni egy 43 000 blogger aláírásával ellátott petíciót a helyszínen lévő szakembereknek. A Be irrepressible című dokumentumban a felhasználók egyhangúan elítélik az internetcenzúrát.

A szervezet szerint a világ számos országában egyre keményebben lépnek fel a hatóságok az államnak nem tetsző tartalmak ellen. Mindennapos a fórumok törlése, a chatszobák megfigyelése, oldalak bezárása és a keresési adatok szűrése. Ezenkívül szégyenteljes, hogy olyan cégek, mint a Yahoo vagy a Google mindehhez segítséget nyújtanak. "A véleményszabadság nem csak az utcán, de az interneten is érvényes jog. De sajnos ez egy olyan jog, amiért a világ számos országában sok embernek még ma is harcolnia kell. Ezért felkérünk minden bloggert, hogy mutassák ki szolidaritásukat az elnyomott felhasználók mellett, akik közül sokaknak börtönbüntetés a jutalma, ha egy kormányellenes írást megjelentet. Az IGF-nek látnia kell, hogy igenis fontos az online véleményszabadság kérdése" - jelentette ki Steve Ballinger, az Amnesty International egyik IGF-re delegált képviselője.

A négynapos fórum megrendezéséről 2005 novemberében az Információs Társadalom Csúcstalálkozója elnevezésű tuniszi ENSZ-tanácskozáson született elvi megállapodás. Washington akkoriban nem volt hajlandó egy jottányit sem engedni az internet közvetlen ellenőrzésének kérdésében - az ICANN, amely a domain-nevek elosztásáért felelős a washingtoni kormány fennhatósága alatt áll -, de elfogadta kompromisszumos megoldásként a világfórum létrehozását. A túlságosan éles viták elkerülése végett a szervezők elsősorban olyan témákat tűztek napirendre, amelyekben nagyobb egyetértés várható, mint például az internetes bűnözés, a harc a levélszemét ellen, a személyes adatok védelme, az internethez való hozzáférés és a véleménynyilvánítási szabadság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #22
    "Aki meg tud semmisíteni valamit, annak abszolút hatalma van fölötte!" F.H.

    Ez ugye mindenre igaz... merthogy mindenki megtud semmisíteni mindent, tehát mindenkinek abszolút hatalma van minden fölött. Persze az amcsik nukleáris fegyverhatalma azt hiszem sokkal hatékonyabb egy világot "megsemmisítő" hadjáraton. Sok sok hibát követ el az USA, sokat el követett a múltban is és el fog követni a jövőben is, meg a világ többi (non-USA) részére is ugyanez érvényes, de az nem jelenti, hogy mindent megsemmisítő abszolútista szörnyetegnek nyilvánitsunk valakit. Nem az igazi nagyoktól kell félni, azoknak soha nem érdeke, hogy valaki ellen lépjenek fel, indoklás nélkül, azoktól kell félni akik többre törnek mint amennyire képessek és akiknek valojában hatalmuk a határon van, vagyis még elég erőssek, hogy megfékezzék ellenfelüket, de már nincs annyi erejük, hogy ez a megfékezés nélkül hatalmassak maradjanak. Az USA nem ilyen, lehet, hogy egyszer majd olyan lesz, de az a nap még távol van.

    Na mindegy, USA ide, USA oda, az Internet mehet nemzetközi domainkezelésre, de semmi többre. Sajnos megszoktuk, hogy ami nemzetközi, az hamarossan elképesztő bürokrata kormányzó szervezetté válik. Sehol nem annyira nagy a limited government ideologia mint az USA-ban, persze ott is már nem elég erőss, és ott is már megérkezett a korlátlan hatalom, de másik országokban ez sokkal hatalmasabb, nemzetközi szinten meg elképesztő. Szerintem az USA két év múlva visszatér, abban a pillanatban amikor Bush és bandája kivonul a fehérházból, Demokraták és Republikánusok is azt fogják mondani, "na ezt megúsztuk". Ahogy Woody Allen mondta (már én is idézzek) "ha maga indul, nem nyer", gondolva erre, hogy a Republikánusok csak azért szavaztak rá, hogy ne Demokrata elnök legyen, miközben átkozzák (magukban persze) azt a napot amikor GWB-t beültették a fehér házba, azt a GWB-t aki letaposott minden Republikánus alapelvet, aki a legnagyobb költségvetési hiányt és a legkorlátlanabb kormányt vezeti az USA történelmében. A legliberálisabb Demokraták is csak álmodni tudnak arról a túlzott és alkotmányellenek lépésekről amelyeket GWB és bandája tesz. Csak szerencsére USA nem egyenlő GWB, soha nem volt és soha nem lesz.

    P.S. a mindenki megtud semmisíteni mindent, vagy akármit is, ajánlom Leonard E. Read - I, Pencil című rövid irását... hogy mennyire is tudunk magunk valamit megcsinálni, elkövetni...

    http://www.fee.org/pdf/books/I,%20Pencil%202006.pdf
  • Kagemusha #21
    "Andris ha az amcsik lekapcsolnák azt a 13 gépet... persze, meg ha elfogyna a földön a levegő... szóval vannak dolgok amelyek lehetetlenségek. Pl. amikor az egyik ilyen csúcsdomain gép tavaly veszélyeztetve volt New Orleans közelében (Katrina), akkor elképesztő erőfeszítésekkel helikopterekkel szálították a generátoroknak az üzemanyagot, mert ha kiesik a gép akkor tízmilliárdos veszteségek, pénzügyi világ lebénulása, kommunikáció kiesés szóval megengedethetetlen dolgok történtek volna (és ez csak 1 gép). És most a telyes képet magam előtt látva, gondolom, hogy az USA lekapcsolja a 13 gépet és elküldi magát is és az egész világot vissza a kőkorszakba... lehetetlenség. Politikai marhaság az egész."

    Megint csak idezek, mert idezni jo:
    "Aki meg tud semmisíteni valamit, annak abszolút hatalma van fölötte!" F.H.
    ...es ez igy igaz.
  • BlackRose #20
    Csak szeretném helyére rakni a dolgokat. AZ INTERNETET SENKI NEM IRÁNYITOTTA. Bár eddig nem, és félek, hogy hamarossan irányítani fogják. Az Internet égbefutó fejlődése éppen annak az eredménye, hogy senki nem irányította. Az USA (ICANN) csupán a domain kiosztását kezelte, félek, hogy ezután egy komoly Leviathan féle "modern" főleg politikai alapú szervezet már nem csak a domain kiosztást fogja végezni, hanem egy fejlődést gátló szabályzó bürokrata rendszer lesz amelynek az a napi kenyérkeresése, hogy szabályozza és irányítsa az Internetet. Szóval nekem semmi kifogásom, hogy a domain kiosztás az USA kezében maradjon (habár erről már lemondtak, csak átmenetileg még megtartják egy ideig), és az ellen sincs kifogásom, hogy nemzetközi szervezet végezze az ICANN feladatát, de csak azt, semmi mást, az ilyen fajta IGF-ek sajnos az ellenkezőjét mutatják.
    P.S. az 1800-as években útlevél nélkül lehetett utazni egész Európában, a biztonság mánia, ma oda vezetett, hogy már lassan a házadból sem jöhetsz ki engedély nélkül. A kötelező biztonság nem más mint kizsákmányolás. Kényszer, kötelező, nem egyenlü a szabadsággal. Az Internet ma még szabad, sajnos nem sokáig marad már az.

    Andris ha az amcsik lekapcsolnák azt a 13 gépet... persze, meg ha elfogyna a földön a levegő... szóval vannak dolgok amelyek lehetetlenségek. Pl. amikor az egyik ilyen csúcsdomain gép tavaly veszélyeztetve volt New Orleans közelében (Katrina), akkor elképesztő erőfeszítésekkel helikopterekkel szálították a generátoroknak az üzemanyagot, mert ha kiesik a gép akkor tízmilliárdos veszteségek, pénzügyi világ lebénulása, kommunikáció kiesés szóval megengedethetetlen dolgok történtek volna (és ez csak 1 gép). És most a telyes képet magam előtt látva, gondolom, hogy az USA lekapcsolja a 13 gépet és elküldi magát is és az egész világot vissza a kőkorszakba... lehetetlenség. Politikai marhaság az egész. Elfogadom, hogy ezeket a dolgokat nem csak az USA-ban kell intézni, de azért mert ez értelmes megoldás, mert az Internet nemzetközi, mert minden embernek fontos, de amikor olyan marhaságokat hallok, hogy azért kell ez, mert az USA majd kiszúr mindenkivel, mert az USA majd a világ ellensége lesz, meg hasonló, akkor szégyenlem magam, hogy ember vagyok.
  • zzebi #19
    Hmmm, lehet, hogy meg a HTTP es a HTML is amerikai talalmany...
  • zzebi #18
    Hogy az amerikaiak miert ellenoriztek eddig az Internetet? A valasz hihetetlenul egyszeru:
    Az Internetet az amerikaiak talaltak fel. Az egesz egy vedelmi miniszteriumi projektkent indult ARPAnet neven. Mivel nagyon sikeres es kelloen modularis volt, ezert hamarosan az amerikai egyetemek is elkezdtek hasznalni. Szinte minden kutatas/fejlesztes, ami az internet alap-infrastrukturajahoz kapcsolodik, amerikai kormanyzati penzbol lett finanszirozva. Itt nem a tartalomrol beszelek, hanem az infrastrukturarol. Akinek ismeros az ISO OSI modell, annak ez azt jelenti, hogy a modell 7 retegebol az also 5-6 reteget koszonhetjuk szinte tisztan az amerikaiaknak, a maradeknak meg legalabb a felet.
    Amikor kesobb mondjuk svajcban kitalaltak a HTTP-t es a HTML-t, az bar jelentos lepes volt, de sokkal inkabb a tartalom szemponjtabol, mivel ez az Internet mukodeset nem befolyasolta alapvetoen.

    Miutan az amcsik milliardokat koltottek ra, egy darabig ertheto, hogy igenyt is tartottak a szabvanyok es szervezetek ellenorzesere.
    Most, hogy az Interneten mar nem egyeduralkodo az USA, ok is nemzetkozi ellenorzes ala akarjak vonni az egeszet.

    En azert az elozo hozzaszolasokhoz hozzafuznem, hogy az Internet annyira modularis, hogy technikailag a mukodeset egy orszag nem tudja ellenorizni, legfeljebb a hozza kapcsolodo szabvanyokat es az szabalyozo szervezeteket.
    Technikailag tokeletesen lehetseges az USA nelkul uzemeltetni az egeszet, amennyiben potoljak a kieso magas szintu halozati elemeket. Az, hogy ezek most eppen az USA-ban vannak helyileg tisztan praktikus es tortenelmi okokbol alakult igy.
  • NEXUS6 #17
    Ja persze hogy kell vele foglalkozni, de az internet nem azért jó mert biztonságos, vagy mert annak kellene lennie. Csak ezt akartam mondani.
  • juzosch #16
    Biztos gyorsan felállítanák a pót-szervereket. Itt inkább a jogi kontrollról van szó.
  • juzosch #15
    Tökéletes biztonság nincs. De nincs is rá szükség. Elég a megfelelő biztonság. A megfelelő biztonság pedig elérhető. Tehát érdemes foglalkozni vele.
  • Sanyix #14
    Nem szűnne meg, csak akkor ip címeket lehetne csak a böngészőbe írni, ami kicsit nehézkes lenne a tájékozodásss témájában :)
  • NEXUS6 #13
    "Már miért ne lehetne növelni a biztonságot?"

    Csak növelni lehet! Bizonyos dolgokat soha nem fognak rákötni a netre, vagy ha megteszik mindenki magára vessen. De ezt szerintem el kell fogadni.
    Ez a phisinges, vírusos, spamos hülyeség közvetlenül nem érinti a biztonsági szempontból valóban kiemelt rendszereket.