Berta Sándor

Ősszel kezdi meg munkáját az Internet Irányító Fórum

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára kinevezte az idén ősszel megalakuló Internet Irányító Forum (Internet Governance Forum - IGF) 46 szakértőjét. A szervezet feladata az internet közigazgatási feladatainak ellátása és ellenőrzése lesz.

A fórum többek között internetpolitikai és internetirányítási kérdéseket tárgyal majd. A most kinevezett tanácsadó testületet Nitin Desai, Kofi Annan különmegbízottja vezeti majd. A szakértői csoportban helyet kapott számos elismert tudós és szakember mellett Kovács Kálmán most leköszönő informatikai miniszter is.

A 46 szakértő között van még Peter Hellmonds a Siemens képviseletében, Pankaj Agrawala az indiai, Christian Singer az osztrák és Vitalij Slizen az orosz informatikai minisztérium képviseletében, valamint Valerie D'Costa, a szingapúri Info-Kommunikációs Fejlesztési Ügynökség munkatársa. Az Egyesült Államokat a testületben Michael Gallagher, a Nemzeti Telekommunikációs és Információs Hivatal (NTIA) egykori igazgatója képviseli majd, aki egykor az ICANN felügyeletét is ellátta. A tanácsadók között számos egykori és jelenlegi ICANN-igazgató mellett megtalálható még a szervezet alelnöke, Therese Swinehart is. Az AfriNIC és a LacNic is rendelkezik egy-egy képviselővel. A kutatók közül az egyik legismertebb Patrik Faltström, a Cisco svéd mérnöke.

A szakértők döntik el és készítik elő az IGF első athéni tanácskozásának témáit, lefektetik a tárgyalási szempontokat és a munkamódszereket. Az athéni ülés legfontosabb napirendje pontjai a spam elleni küzdelem, az adatvédelem és a digitális személyiségi jogok kérdése lesz.

Kofi Annan célja az volt, hogy minden kontinens képviseltesse magát és lehetőleg az internet minden területét megjelenítsék a testületben. Ezenkívül fontos volt, hogy az Egyesült Államok ne játszhasson meghatározó szerepet, hanem egy kiegyenlített, valóban demokratikus, az új javaslatokra nyitott tanácsadó csoport segíthesse az Internet Irányító Fórumot. Hogy ebből mi valósul meg, arra az IGF első athéni ülése ad majd választ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #5
    Éneddig aszittem hogya zEsgéfórum irányíccsaja Internectet. KK meg monnyon le.
  • Tiberius B #4
    A végén abból lesz botrány, hogy két ülés közti szünetben épp fájlmegoszt a magyar képviselő:-)
  • HUNIgor #3
    Ja!

    Pedig igen is szükség lenne, hogy valakik fellépjen a sok spam, vírus, pedofil pornó, stb ellen.

    De látván, hogy mé KK is bekerülhetett oda.... Majd jól lejárat minket.
  • Tiberius B #2
    Éljen, éljen, remélem működni fog.
  • Darth Sith #1
    "számos elismert tudós és szakember mellett Kovács Kálmán most leköszönő informatikai miniszter is."
    ez mia szart csinál ott? állítom hogy egy rendszert nem tud normálisa karbantartani, és még ilyenek hoznak döntéseket arról hogy mi hogyan netezzünk...