Berta Sándor

Továbbra is Amerika irányítja az internetet

Sokan tartottak attól, hogy az ENSZ tuniszi Információs Társadalom Csúcstalálkozóján (World Summit on the Information Society) nagyon komoly vita robbanhat ki az Egyesült Államok és a többi nemzet között az internet közigazgatásáról.

Nos, a vita elmaradt, bár a legtöbb résztvevő szerint csupán átmeneti megoldás született. Az ICANN eddig számos szakember szemében volt szálka, mert az amerikai felügyeletű internet-irányítás megtestesítőjét látták a szervezetben. Az ICANN szerepét egy nemzetközi, a kormányok felett lévő, demokratikus fórum fogja felváltani, amelynek az első ülésére stílszerűen a demokrácia bölcsőjében, Görögországban kerül sor, habár a szerepre Budapest is pályázott.

A valóságban azonban szinte semmi sem változik. Az új fórum - aminek létrehozásáért leginkább Kofi Annan ENSZ-főtitkár lobbizott - ugyanis csak az alapvető kérdésekben lesz illetékes. Ilyen lesz például a szellemi tulajdon, a szólásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás vagy a spam kérdése. A fontosabb ügyekben azonban továbbra is az ICANN mondja ki a döntő szót, tehát a jövőben még mindig a washingtoni székhelyű szervezet dönt majd például az internetcímek kiosztásáról. Az ICANN dominanciáját az internet igazgatásában tehát senki és semmi nem változtatta meg, az amerikai hegemónia ezen a területen továbbra is töretlen maradt, míg a világ többi részének gyakorlatilag csak véleménynyilvánítási joga lesz.


Az Intergovernmental Forum ugyan tetszés szerinti témákat tűzhet a napirendjére, azonban a döntéseket az ICANN hozza. Az Egyesült Államok a csúcstalálkozón csak azt ígérte meg, hogy az eddiginél jobb együttműködésre törekszik a világ többi részével, az ICANN felelősségre vonási joga is az amerikai kereskedelmi minisztérium kezében marad. Az internetet érintő kérdésekben a "felsőháznak" vagyis az új fórumnak csupán véleményezési, javaslati, fenyegetési és kisebb büntetési joga lesz.

Ettől függetlenül Tuniszban mindenki boldog, hisz az internetháború már majdnem oda vezetett, hogy a harmadik világ, élükön Kínával egy alternatív internet létrehozását helyezte kilátásba. Az amerikaiak örülhetnek, mert egy ideig lecsendesülnek a bírálók, a világ többi országa pedig mondhatják, hogy "lám, mégiscsak elértünk valamit"... A háromnapos konferencián egyébként nagyon aktívnak mutatkoznak a kis országok, mint például hazánk is. Mint beharangozónkban irtuk, Magyarországot a csúcstalálkozón Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter képviseli, aki egyúttal tolmácsolta a megjelenteknek Sólyom László köztársasági elnök köszöntő üzenetét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jötün #12
    Aha, a modern számítógépek architektúráját meg Neumann találta fel. Akkor most a logikád mentén nekünk kéne ellenőriznünk az IT ipart. De jó is lenne!
    Az egész egy idejétmult szervezet, és igazából az ENSZ-nek kéne ellenőriznie az egészet, mint az a cikkben is olvasható.
    Amerika ne játsza már az észosztó világrendőr szerepét mert nem megy neki.Ehhez ugyanis és gerinc is kell.

    Üdv Jötün
  • FTeR #11
    hülyék lettek volna az amerikaiak kiadni kezükből, nem is tudom, hogy merült fel.
  • assdf #10
    Ez igaz,de azt is vegyük figyelembe hogy az eu sem igazán alkalmas ennek felügyeletére. Már ha legalábbis a jelenlegi Eu-ból indulok ki, akkor ha akarsz magadnak egy ip cimet akkor majd szépen ki kell töltened 100 féle különböző lapot,ahol persze mindig ugyanazt kérdezik meg, ezt beadni és majd pár év mulva megkapod a cimet... vagy nem...
    Amig ilyen bürökrácia van az euban addig szerintem ne adjanak ide nekünk olyan dolgot aminél gyors és határozott reagálás szükséges.
  • muerte2 #9
    Na ezért ez nem ilyen egyszerű. Ezekszerint a telefonok felett az azt feltaláló nemzet kellene hogy uralkojon, v sorolhatnám. Pl Cvitamint csak a mi engedélyünkkel gyárthatna ás használhatna bármely állam? Ilyen a világon nincs. Ha az alapelvek között nem szerepelt, mint ahogy nem hogy USA felügyeli a dolgokat akkor utólag ne akarja már, egyébként is képtelen rá. Elég nagy gebasz lenne ha ez így működne.
  • Darth Sith #8
    vazz, annó még ők fejlesztették ki az egészet katonai célra, majd idővel közkézre adták. Nem szeretem az amcsikat, de ez tényleg az ő találmányuk, ergo sztem kurvára semmi joga az EU-nak pattogni az irányító szerepért.
  • strogg #7
    Bocs, ezt nem ide :)) vazz :))))
  • strogg #6
    nagyon sokaknak van még 32 bites a gépe :)
    Pl: az enyém.

    Ahhoz viszont, hogy fullra ki legyen használva a 64 bites tech. alapból a játékgyártóknak kell nagyon komolyan támogatni.
    Mert ha nincs videó szerkesztés, vagy játék, akkor egyébként tökfelesleges átállni.
    Word/excell -re, film nézés, doksi szerkesztés, veboldal készítés etc meg bőven elegendő egy 1 Ghz-es 32 bites gép is.
  • Jötün #5
    Ez már régóta szálka az Én szememben is, mert nem is értenek hozzá...
    Emlékeztek-e még amikor az okos amcsik egy laza mozdulattal kitörölték a felsőbb szintű domainokat?
    Napokra megbénult a net.

    Üdv Jötün
  • strogg #4
    Jót tzett volna az IT-nek ha az amcsik kezéből kicsavarják az irányítást.
    Mindjárt kisebb lenne a pofája a RIAA,MPAA,BSA terror csoportoknak.
  • Cocogány #3
    "A tuniszi felszólalás ugyanakkor egyedülálló alkalom Magyarországnak, hogy - az alelnöki szerep által "megerősítve" - felhívja a figyelmet magára, mint potenciális regionális tudásközpontra."

    Majd miután meggyőződtek K.K. hozzáértéséről, nem hittek neki. :(