Specker Balázs

Vezetéknékül elektromos-hálózat?

A Massachusetts Institute of Technology kutatói olyan technológia tökéletesítésén dolgoznak, amely az elektromos energiát vezetéknélküli hálózaton keresztül közvetítené.

A szakemberek úgy vélik, egy különleges eszköz képes lenne a térben elszórt mágneses mezőkből előállítani az elektromosságot, ráadásul az elképzelések szerint a folyamat során egy másodlagos elektromos energia is létrejönne, amely afféle töltőként vagy akkumulátorként műkődhetne közre - áll az MIT sajtóközleményében. Azonban rengeteg még a megválaszolatlan kérdés, többek között a létrehozott elsődleges elektromos mező stabilitásával kapcsolatban is adódnának gondok.

A Scientific American értesülései szerint a gyakorlatban még nem tesztelt eljárás révén egy elektromotort is meg lehetne hajtani. Az American Institute of Physics november 14-i konferenciáján Marin Soljacic, az MIT foton-kutatója olyan szimulációt mutatott be, amely tanusága szerint a néhány méter távolságba átvitt energia nagysága több tíz wattot is elérheti, ami már elegendő energia lenne egy laptop működéséhez is. "Az eredmények nagyon kecsegtetőek, ám az eljárásokat még tesztelni kell. Ezeken dolgozunk most" - összegezte a helyzetet Soljacic.


Marin Soljacic, Aristeidis Karalis és John Joannopoulos

"Óriási ötlet, úgy vélem sok embert nagyon meglep majd" - adott hangot lelkesedésének John Pendry, az Imperial College London fotonszakértője. Elmondása szerint a megoldás rendkívüli felhasználhatósága révén akár az űrkutatásban is kamatoztatható lenne, hiszen így például a landoló egységek néhány méterre az energiaforrástól is működtethetők lennének.

A kutató azonban megkérdőjelezi, hogy vajon az emberek szívesen használnák-e otthonukba a technológiát, amikor az elektromos vezetékek közelsége és a mobiltelefonok ártalmas hatásával kapcsolatban is felmerültek jogosnak vélt aggályok. "Szerintem nehéz dolguk lesz, ha meg akarják győzni őket a technika veszélytelenségéről" - jósolta Pendry.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #24
    Meghogy max sivatagban lehet használni, egy metropoliszban soha.
  • BiroAndras #23
    "Ez a vezeték nélküli technika jó dolog, mert gyakorlatilag el lehet sugározni az energiát az elektromos autókba. nem kell cipelnie a többszáz kilós akku telepet."

    Hibája a kis hatótávolság, és a nagyon rossz hatásfok.
  • BiroAndras #22
    " Valami elektromágneses jelet sugározhatott ki ami visszaverődött a terjedő hanghullámról vagy a hang valahogy módosította az elektromágneses hullámot, és ezt dekódolta bent a szobában Tesla...szerintem."

    Ehhez elég rövid hullámhosszú sugárzás kellene, és vagy rendkívül érzékeny detektor, vagy óriási energia. Érzékeny detektora nyílván nem volt, tehát olyan sugárzást kellett volna használnia, ami már komolyan árt az egészségnek.
  • BiroAndras #21
    "1: Alacsony! frekvenciájú hullámokkal küldte szét az erős jelet...vagy mit.
    2: A földbe is sugárzott, 4HZ körüli frekivel, és a levegöben is ellentétes fázissal vagy valami ilyesmi."

    Az ilyen technológiák szerintem egyszerűen azért nem terjedtek el, mert kicsi a hatótávolságuk, és nagyon rossz a hatásfokuk.

    "A lényeg, hogy 1KM-re letett a földre 1 puszta égőt, ami akkoriban sima szén vagy wolfram szálas volt, és az világított, mindenféle egyéb kütyü nélkül!"

    Ezt ma is csinálják páran, de a gyakorlatban nem hatékony.
    Különösen ma lenne vicces, képzeld el milyen hatása lenne az elektronikus kütyükre.

    "Olyan készüléke is volt, aminek a működése mai napig rejtély, két lemezt letett a földre és fölötte elkezdett világítani a levegő"

    Hasonlóan működnek a fénycsövek.

    "Volt olyan elektromágneses készüléke amivel akár egy autó elektronikáját is le tudta állítani a távolból."

    Eltekintve attól, hogy nem volt elektronikája az autóknak, ez sem nagy dolog. Erős elektromágneses sugárzás kell, és kész.
    Sőt, ma már jóval erősebben is tudunk:
    EMP
    Blackout Bomb

    "Volt amivel letudta hallgatni, hogy az utcán az emberek mit beszélnek kint egy belső zárt szobából."

    Ebben szeritnem lehet egy kis mítosz. Pl. ha nem zárt szobáról van szó, akkor nem olyan nehéz messziről lehalgatni valakit. De zárt szobából is lehet, ha egyébként teljes csend van (erősítő).

    "A félevezetők úgy néztek ki, hogy volt 1 öveg csö, és abban 2 féle pos, vagy rúd."

    Ezt inkább csöves dióda. A félvezető megnevezés nem a funkcióra, hanem az adott anyag tulajdnoságaira vonatkozik.
  • Bith #20
    Én nem vagyok benne biztos, hogy olyan jó 5let mégjobban teleszemetelni elektroszeméttel a légkört. Van az már így is elég...
  • dez #19
    "Tesla Motors’s engineers selected cells from a reputable Fortune 500 battery supplier that has produced billions of safe, reliable, Li-ion batteries."

    Reméljük, nem a Sony volt... :P De sok sikert nekik!
  • Neurotoxin #18
    "Lehet ugyanaz mint a wifi, 2 méterről a wifi routertől 50-60%-os volt a jel" Te most miről beszélsz??
  • Dj Faustus #17
    "működtette az autóját."
    1931 Pierce-Arrow (hogy tényleg toronyból működtette az már legenda):

    Sőt most is van:


  • HUmanEmber41st #16
    Ez a vezeték nélküli technika jó dolog, mert gyakorlatilag el lehet sugározni az energiát az elektromos autókba. nem kell cipelnie a többszáz kilós akku telepet.
    Teslának volt egy tornya, amiből működtette az autóját. A fényképet most nem linkelem be. Egy máig is látható Aston-Martin típusú autó.
  • dez #15
    "Akkora kamuzás ez az egész tesla dolog... (szerintem)
    Sok embert állítanak be "zseniális" és elnyomott feltalálóként de a legtöbb csak hülyíti a népet..."

    Gondolom, te még alsós lehetsz... Nem baj, később majd tanultok Tesláról. Mértékegységet (T, mágneses indukció, illetve mágneses fluxussűrűség mértéke) is biztos azért neveztek el róla, mert csak hülyítette a népet...