Specker Balázs

Energy Star-szerverek a láthatáron?

Az amerikai EPA (Environmental Protection Agency) Energy Star minősítését eddig jobbára környezetkímélő monitorok, hűtőszekrények, DVD-lejátszók, légkondicionálók vagy villanykörték kaphatták meg. Úgy tűnik, most a szervereken a sor.

A szövetségi szervezet IT cégeknek eljutatott levelében arról tájékoztatott, hogy a jövőben a szerverekhez is bevezetni tervezik a jól ismert Energy Star minősítést. Andrew Fanara, az Energy Star programigazgatója szerint az EPA és a számítógépes eszközök gyártói, illetve a különböző adatközpontok üzemeltetői közötti korábbi egyeztetések során vált világossá az igény egy ilyen jellegű EPA-minősítésre.

Fanara az elmúlt évben többször is figyelmeztetett a számítógépes ipar - azon belül pedig az adatközpontok szerverei - által jelentett fokozott energiafelhasználás veszélyeire. A környezetkímélés problémája új kutatási irányoknak is teret adott. Az AMD és az Intel a minél nagyobb órajel helyett inkább a többmagos technológiát részesíti előnyben, éppen az előbbivel járó nagyobb fogyasztás miatt. Az IBM következő generációs Power6 processzorai fejlett energiakezelésüknek köszönhetően akár 100 Watt áramfelvételig is képesek lesznek lemenni. A Sun Microsystems már több mint egy éve reklámozza UltraSparc T1 Niagara-alapú szerveit az energiahatékonyság zászlaja alatt. Legutóbb pedig a Dell jelentette be alacsony fogyasztású szervercsaládját.

Emellett úgy tűnik, a kormányzati befolyás egyre nagyobb hatást gyakorol a számítástechnikára. George W. Bush amerikai elnök nemrég olyan törvényjavaslatot írt alá, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több amerikai vásároljon energia-hatékony szervert a közeljövőben - írja a CNet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BCs design #3
    mert ez amerikai szabvány ügyi cég vagyis aki be tartja az az usa bevételét gyarapítja
    de ha Kína jönne egy hasonlóval akkor azt tűzzel vassal kiírtanák
  • smv #2
    Mert az olaj, és a gyárak álltal termelt javak jóval fontosabbak (több pénzt hoznak nekik), mint egy pár vacak égő, meg szerver.
  • Feriboy #1
    nem értem az usát (nem is először) energia takarékos szervereket támogattja de a co2 kibocsájtás csökkentését nem.