Gyurkity Péter

Microsoft - finomabb Linux-ellenes kampány

A redmondi szoftvercég lecserélte a nagy ellenérzéseket kiváltó Get the Facts kampányát, a jövőben pedig a jóval finomabb megfogalmazású hadjáratba helyezi reményeit. Szerintük olcsóbb és megbízhatóbb alternatívát nyújtanak.

A Get the Facts - amely a kanadai portálon még mindig elérhető - főként azért bizonyult problémásnak, mert kemény kiállásával jóval több negatív pontot szerzett magának, mint amennyi eredményt elért. A kritika elsősorban természetesen a Linux-hívők táborából érkezett, ám igencsak keveseknek volt szimpatikus a Redmond által megütött agresszív hang a kampányban. Többen csak "Get the FUD" néven emlegették, ami magyarra lefordítva a félelemre, bizonytalanságra és kételyre utal.

A most beindult utódkampány ennél jóval emészthetőbb hangnemben igyekszik meggyőzni az érdeklődőket arról, hogy hosszú távon a Redmondból érkező kereskedelmi szoftverek olcsóbb és megbízhatóbb alternatívát jelentenek a nyílt forráskódú Linux fejlesztésekhez képest. A hangsúly a "Compare" szócskán, vagyis a összehasonlításon, az összevetésen van, amely egyben a kampány neve is. A cég szóvivője elmondta, hogy az új portálon jóval mélyrehatóbb és összetettebb információt nyújtanak az egyes termékekről és azok előnyeiről.

Az oldalon tehát továbbra elsősorban a szoftvercég termékeiről olvashatunk részletes anyagokat, egyedül a kifejezetten Linux-ellenes propaganda hiányzik az eszköztárból. Ez talán eddig is teljesen felesleges volt, hiszen a Microsoft a legtöbb területen kellemes előnyre tett szert az utóbbi években, illetve megtartotta korábban kiharcolt pozícióját. A helyzetet Michael Warrilow, a Hydrasight elemzői cég szakértője a következőképpen jellemezte: "A Windows egyszerűen óriási bázisra támaszkodhat, függetlenül attól, hogy jó vagy rossz operációs rendszernek gondolják."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #75
    whito: valóban igazad van, a linuxnak hiányzik az egységes support, meg (legfőképpen) a pénz. Egységes platform azonban sosem lesz, mert ez egy internetes operációs rendszer, és az internet - mint tudjuk - decentralizált. Ebben a decentralizáltságban rejlik egyébként az előnye is: Olyannak szabod át, amilyennek csak akarod, szemben azokkal a rendszerekkel, melyeket nagy cégek adnak úgy, ahogy szerintük neked tetszeni fog; alternatíva nélkül. Én például ki nem állhatom a MacOSX tálcáját, mert összekeveri a programokat a futó ablakokkal. Nem lehet kikapcsolni.

    A hálós kérdésben azonban nincs igazad, mert Windows felhasználó vagy, ennek szellemében egy nagy programban gondolkodsz. A Unix ezzel szemben mindig is arra épült, hogy sok kis program hatékonyan együtt dolgozzon. Ezért az a kérdés, hogy milyen programmal lehet gépeket szinkronizálni Linux alatt, értelmetlen. Egy közepes rendszergazda kb 15 perc alatt összerakja a shellscriptet a megfelelő parancsokból. Hogy milyen parancsokat használ közben, és hogy illeszti őket, arra millió meg millió variáció van, a végeredmény (a hálózaton megjelenő csomagok) a lényeg. Egyébként elárulom, hogy szinte minden Linux disztro alapból rendelkezik központilag irányított frissítési rendszerrel, és csak azért nem találsz róla sok infót, mert jól működnek, a felhasználók észre sem veszik...
  • sathinel #74
    itt egy megoldás pl hogy lehet bebootoltatni gépet és installálni. de ha valakit tényleg érdekel akkor utánnanéz nincs kedvem mindent megkeresni, és dokumentálni ide amit valaha is olvastam. amit leírtam google 2. találat. nem nehéz megtalálni.

    Suse install with PXE boot

    Ha jól csinálod, akkor egy szerverről feltelepíted a kliensekre az OS-t, és olyan config-al amit te akarsz.
  • A1274815 #73
    És ha utánna valamin változtatni kell, akkor telepítünk újra mindent az új, szerint vagy várunk hosszú órákat mig mind a 10000-et beszinkronziálja.
  • whito #72
    "Erre ha jól tom a suse elég jó megoldást talált ki. Ha jól tom felépíted a hálózatot,"

    :) Ne haragudj, hogy megmosolyoglak, de ez így komolytalan. Van egy felvetett probléma, amit meg kell oldani és a kérdező tudja, hogy van rá jól működő windows-os megoldás és nem tud rá linuxos alternatívát mondani. Ezzel az érveléssel, hogy "úgy tudom" biztosan nem fogod rábeszélni, hogy neki van értelme áttérni másik rendszerre. Egy létező és működő megoldásról miért térjen át egy kétséges és kevésbé ismert megoldásra. Nincs az a döntéshozó, aki ilyen érveléssel támogatná az ötletedet.
  • whito #71
    "De a nyakkendő és MCSx ilyen-olyan vizsga vakító jellegűbb egy pénzügyi döntéshozónak, mint egy linuxpólós matematikus valós statisztikákkal, és érthetetlen mondatokkal..."

    Üdvözlök mindenkit a 21. században! :)
    Így működik a világ, ha tetszik ha nem. Lehetsz okosabb, mint bárki más, csinálhatsz jobbat, mint bárki más, de akkor tanuld is meg, hogyan kell magadat eladni! Általánosságban ez igaz mindenre függetlenül attól, hogy szeretjük-e ezt, vagy sem. Gyakorlatilag van rá 5 perced, hogy meggyőzz valakit bármiről, ha manapság el akarsz adni valamit. Nem biztos, hogy 5 perc alatt akkor győzöl meg valakit, ha azt mondod, hogy LDAP, inetd, kernel modul és samba.

    Szerintem Windows és OS/X azért tud nagyon és hatékonyan terjedni (a desktop piacon), mert van mögötte iszonyatos tőke és marketing gépezet. A linuxnak is az kellene, hogy koncentráltan 1 nagy cég álljon mögötte és legyen belőle egy igazi brand. Sokáig tartó, drága reklámkapányt kell mögé tenni, stb. De ehelyett mi van? 100 linuxsszal foglalkozó cég, 250 disztribúció, a halandó meg csak kapkodja a fejét, hogy mi is van. A 250 disztribúció között sincs mindig átjárás. Nagyritkán, ha 1-1 szoftverfejlesztő cég kiad egy windows-os programból mondjuk linuxos verziót. Az egyszeri user meg letölti és csodálkozik, hogy nem indul neki, mert valami RPM kiterjesztése van. Az ő linuxa meg azt nem "ismeri". Aztán ha sikerül is felimádkoznia a programot 3 napi küzdéssel és olvassa a doksit, hogy mondjuk a \usr\local\etc-ben állítson be ezt meg azt, ő pedig csodálkozik, hogy neki ilyen könyvtára nincs is... ja ez nem az a disztribúció.

    Meg persze a profi és MINDIG mindenben és MINDENHOL rendelkezésre álló HIVATALOS support hiánya sem tesz jót neki, ami pedig az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb szempont egy nagyobb vállalatnál a döntéshozatalban. Hiába találja meg a vállalat az országban a legjobb linux gurut és veszi magához, azért ő sem érthet mindenhez. Ha probléma van, amit a helyi linux guru nem tud elintézni akkor azért kerülhet kellemetlen helyzetbe. És saját tapasztalat alapján a hazai hivatalos linux support nem a legkíválóbb (nem vitatom, hogy vannak nagyon felkészült szakemberek és cégek akik értenek hozzá, de egyéb nagy cégekhez mérhető support elég ritkaság).

    Szóval bármilyen jó is a linux azért nem ártana mögé egy koncentrált nagy erő, aki tolja bele a pénzt és csinál egy egységes platformot mögé, de ez nem nagyon fog bekövetkezni mostanában.

  • mrzool #70
    "ahhoz kepest, hogy vanjobb dolgod is eleg surun beneztel azert az elmult 8 oraba :)"

    Más dolog nyomni egy F5-öt óránként, mint nekiállni szétböngészni egy weboldalt. Ez utóbbi különösen annak fényében gáz, hogy állításod szerint konkrét adataid vannak, erre idecseszel egy főoldalt. Kb. azzal analóg, mint aki keres egy egy x hónapos hírt, és közlöd vele, hogy a cnn.com-on megtalálja.

    Másnak: "Akikkel itt vitáztok, nem több mint elkötelezett hívői egy-egy tábornak, esetleg láttak már, kezeltek kisebb rendszereket, de nem igazán hozzáértői a témáknak"

    Tehát szerinted aki fórumozik, az egy komolytalan, semmirekellő fasz? Szerintem ezt mondd meg a NASA tudományos alvezérének is, aki évek óta lelkes tagja egy hobbi űrfórumnak. Tudtommal van itt köztünk néhány MCSE és MVP is, nyilván ők is segghülyék a témához.

  • sathinel #69
    Erre ha jól tom a suse elég jó megoldást talált ki. Ha jól tom felépíted a hálózatot, és utánna 1 gépről megadod hogy hogy is nézzen ki az egéssz hálózat srtuktúrája, stb és erről a gépről elkezdi magát széttelepíteni az egéssz hálózaton olyan felépítéssel, ahogy te előrre beállítottad, jogosultságokkal, stb.
  • A1274815 #68
    "Btw, amikor az IIS-t megborították, a microszar.com Linux alól futott. Na erre mondják, hogy NO COMMENT."

    Az nem a microsoft.com volt közvetlenül, hanem az a cégnek a szervere látható, mellyel DoS elleni támadásokat védik ki, így gyakorlatilag rengeteg másolat van a microsoft.com-ról, nos az a cég amellyel a Microsoft ez ügyben üzletet kötöt, az használ Linux-okat és így azokat látod, ha a microsoft.com-ot akarod piszkálni. Egyébként a micrsoft.com még Win2k előtt valóban SUN Soralis-ról üzemert, de Win2k óta Windows Server változatain fut.

    "Linux - olcsó. A szakemberfenntartás kb ua, mint a többinél, leszámítva, hogy nem kell kifizetni a méregdrága képzést, ellenben a szakember vagy jó, vagy rossz, nem tudható előre."

    Hogy oldod meg költség hatékonyan mellé duma nélkül egy nagy hálózat(~10000 munkaállomásos, szét szort telepű gépek) központi management-jét(frissítés telepítés, user kezelés, jogbeállítások, központi backup, stb.) AD-nélkül, Linux-szal?
  • smokedoc #67
    ez azért is lehet, mert aki ért hozzá, az nem döntéshozó általában, aki meg döntéshozó, annak van ideje fórumozni (tapasztalati tény a proxylogokból :)

    Ez az indirekt meggyőzés.

    De a nyakkendő és MCSx ilyen-olyan vizsga vakító jellegűbb egy pénzügyi döntéshozónak, mint egy linuxpólós matematikus valós statisztikákkal, és érthetetlen mondatokkal...
  • Turdus #66
    Én dolgoztam mindkettővel (meg még VMS-el, UNIX-al, és AS/400-al is). A személyes tapasztalataim TCO-val kapcsolatban:
    VMS - legdrágább, legprofibb. ha jól emlékszem, 80-as évek óta nem törték fel.
    AS/400 - drága, vérprofi. A gép automatikusan kihívja a szervízt a cserealkatrésszel.
    Windows - drága, de legalább szar. Ok: drága képzés árát be akarják hozni + nagyképű öltönyös yuppik. Cserébe legalább a hivatalos bemutatón se megy. Sőt, tudok itt Magyarországon egy konkrét helyet, ahol IBM Mainframe Windows átállás megdobta a költségeket (a hibákból és leállásokból eredő károk miatt).
    Linux - olcsó. A szakemberfenntartás kb ua, mint a többinél, leszámítva, hogy nem kell kifizetni a méregdrága képzést, ellenben a szakember vagy jó, vagy rossz, nem tudható előre.

    Btw, amikor az IIS-t megborították, a microszar.com Linux alól futott. Na erre mondják, hogy NO COMMENT.

    Mégvalami: Linux =/= Red Hat, és Linux =/= SuSE. Csak a töpörödött agyú managerek, akiknek annyit tanítanak, hogy 1 cég->1 oprendszer nem fogják ezt fel. Imho a Debian, Ubuntu, Slackware, Gentoo, stb. alapítványok beperelhetnék a Microszart a "Windows vs Linux" feliratért, mivel ott csak Red Hatről van szó.