Gyurkity Péter

Ausztrál adóellenőrök éltek vissza személyes adatokkal

Idén eddig három, tavaly pedig összesen 24 esetben derült fény arra, hogy az ausztrál adóhivatal alkalmazottai engedély nélkül fértek hozzá személyes adatokhoz az interneten. A vétkezőkre komoly pénzbüntetés és/vagy börtön vár.

A belső ellenőrzési mechanizmust idén erősítették meg, mégpedig egy minden lépést rögzítő automatikus naplózó rendszerrel, amely végig követi az egyes adóellenőrök tevékenységét az általuk használt központi weboldalon. A hivatal szerint az ilyen ügyek elkerülhetetlenek és inkább alapvető emberi, mintsem kulturális problémáról van szó.

"Az engedély nélküli hozzáférések bármilyen formában elfogadhatatlanok, ám egy több mint 22 ezer embert foglalkoztató szervezetnél elkerülhetetlen, hogy egy elenyésző kisebbség ne engedjen a csábításnak" - magyarázta a bizonyítványt az ATO, vagyis az ausztrál adóhivatal szóvivője a The Australian magazinnak adott interjúban. Elmondása szerint idén eddig három ügynököt bocsátottak el az adóhivataltól, miután beigazolódott, hogy engedély nélkül fértek hozzá egyes adófizetők személyes adataihoz. Tavaly összesen 24 ilyen eset látott napvilágot, és nyilván ennél jóval több volt a teljes szám. A regisztrált adófizetők adatait piszkáló alkalmazottak a legtöbb esetben komoly pénzbüntetést kapnak, ám akár börtönbe is kerülhetnek.

A hír már csak azért is kellemetlen a hivatal számára, mert éppen a napokban számoltak be arról, hogy a tavalyihoz képest 20 százalékkal többen döntöttek az elektronikus bevallás mellett és az ilyen formában beérkező beadványok száma elérte az egymilliót. Nemcsak belső téglákról van azonban szó, hiszen a biztonsági ellenőrzések során visszatérő téma a külsős kollégák bejutása a rendszerbe, amely tehát a kívülről érkező, szintén engedély nélküli hozzáférések esetében sem mindig nyújt teljes védelmet.

Több más szövetségi ügynökség is hasonló esetekről számolt be, így például a Medicare és a Child Support Agency is kénytelen volt elismerni, hogy alkalmazottaik nem minden esetben követik a szabályzatot. Az adóhivatal komoly büntetésekkel igyekszik elejét venni a hasonló cselekményeknek, az alkalmazottakat pedig tréningre küldik, ahol kiemelik a személyi jogok tiszteletének jelentőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1