Berta Sándor

12,8 millió eurós segítség a BenQ volt munkatársainak

Az Európai Bizottság elfogadott egy korábbi német kérést és jelentős összeggel támogatja a becsődölt BenQ Mobile egykori dolgozóit.

A döntés értelmében az Európai Bizottság összesen 12,8 millió eurós segítséget ad a BenQ Mobile 3300 volt munkatársának. Az összeget az Európai Unió globalizációs alapjából biztosítják és az elbocsájtott alkalmazottak legkésőbb jövő év elején kapják meg. "A határozat azt jelenti, hogy az egykori alkalmazottak tovább képezhetik magukat. Ez jó hír mindannyiuk számára, éljenek akár Bajorországban vagy Északrajna-Vesztfáliában" - reagált a bejelentésre Franz Müntefering német munkaügyi miniszter. A politikus külön levélben tájékoztatta a fejleményről Karl-Josef Laumann északrajna-vesztfáliai munkaügyi minisztert.

Mint ismeretes, január 2-án, három hónappal azután, hogy a cég bejelentette összeomlását, hivatalosan is kimondták a német BenQ Mobile csődjét. Az illetékes bíróság már meg is indította a csődeljárást. A tajvani BenQ tavaly október elején kért csődvédelmet németországi mobilgyártó vállalatára, mivel annak vesztesége az idei második negyedévben 60 millió euró volt, működésének kezdete óta pedig 840 millió euróra nőtt.


A csőd 1719 Kamp-Lintfortban dolgozó, 1342 müncheni és 242 bocholti egykori BenQ-alkalmazottat érintett. Közülük már 1300-nak új munkahelye van, a helyzet azonban Kamp-Lintfortban még mindig súlyos, hiszen ott még 800 volt BenQ-munkatárs nem talált új állást. Az EU 2006 elején létrehozott 500 millió eurós úgynevezett globalizációs pénzalapjából támogatják azokat a munkavállalókat, akiket a világkereskedelemben lezajlott fő strukturális változások nyomán bekövetkezett nagyarányú létszámleépítések súlyosan érintettek. Az alapból egyebek mellett átképzésre és új munkahelyek teremtésére lehet pénzt igényelni.

A Siemens elnöksége már tavaly októberben segítséget ajánlott fel a nehéz helyzetbe került cég dolgozóinak. A testület azonnali hatállyal elhalasztotta a tervezett béremeléseket és az 5 millió eurós összeget egy az egyben felajánlotta a csődhelyzetbe jutott vállalat számára. Ezenkívül az óriáscég közölte: további 30 millió eurót biztosít az elbocsátott BenQ-dolgozók megsegítésére és kész állásokat kínálni, illetve át- vagy továbbképzési lehetőségeket biztosítani az elbocsátás előtt álló BenQ-alkalmazottak számára. Ezután idén augusztusban Németország hivatalosan is az Európai Unió támogatását kérte. Az Európai Bizottság ennek a kérésnek tett a mostani döntésével eleget. A határozatot azonban még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Killgore #1
    Nem semmi. Ilyen nálunk mért nincs?