MTI

Hivatalosan kimondták a BenQ csődjét

Hivatalosan is kimondták a német BenQ Mobile csődjét, miután a cég három hónapja bejelentette összeomlását.

Működése hivatalosan is leállt, jelenleg már csak a kifutó termelés folyik. Az illetékes bíróság már megindította a csődeljárást, a csőd mintegy 3 ezer alkalmazottat érint. A október elején csődvédelmet kért németországi mobilgyártó vállalatára a tajvani BenQ elektronikai óriáscég: vesztesége az idei második negyedévben 60 millió euró volt, működésének kezdete óta 840 millióra nőtt. Januártól az átalakítás után a cégnek nyereségessé kellett volna válnia, hogy fennmaradhasson.

A tajvani cég tavaly októberben szerezte meg a német Siemenstől a mobilgyártást, majd átszervezésekbe kezdett. A hírek szerint ezek költsége tette tevékenységét azóta folyamatosan veszteségessé. A cég ázsiai tevékenységét a csőd nem érinti.

A BenQ Mobile október elején közölte, hogy készülékeire a garancia- és szervízszolgáltatást további két évig biztosítja, továbbra is Inservio nevű szervízcégén keresztül. A cég már ugyancsak csődvédelem alatt állt, további működtetésére speciális alapot hoztak létre. A Siemens - korábbi közlése szerint - 30 millió eurós alapot létesít az elbocsátás fenyegette németországi dolgozók megsegítésére és átképzésére.

A BenQ Mobile a vezeték nélküli mobil kommunikációs eszközök egyik vezető gyártója és forgalmazója. A kutatás-fejlesztéssel is foglalkozó cég tavalyi árbevétele meghaladta az 5,6 milliárd eurót, s világszerte 7 ezer embert foglalkoztat.

A Gartner Dataquest adatai szerint félévkor a BenQ Mobile piaci részesedése 5,2 százalék volt a világon, s ezzel a hatodik legnagyobb mobiltelefon-gyártó volt. A cégnek, a Siemenssel együtt számolva a kelet-közép-európai térségben átlagosan 25 százalékos részesedése volt, Magyarországon 9-10 százalék körüli. A BenQ Mobile bécsi leányvállalatának magyarországi fióktelepe kizárólag értékesítéssel, logisztikával és kapcsolattartással foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrlujoak #8
    Szegény!
    Most melyik gyártót fogom cikizni?!
    Na jó, komolyan.
    Eltűnik mégegy. Már a Panasonic sem gyárt jóideje mobilt...
    De születnek helyettük újak...

    mrlujoak
  • aroncohen #7
    én alapból csodálom azokat az "átalakult" vagy új cégeket, akik be tudnak kapcsolódni az őrült gyors technológiai fejlődésbe...kíváncsi vagyok hetente hány új mobiltelefon vagy mp3 gyártó cég alakul meg és bukik el...

    egyébként tök jó, hogy kb. 2 hete vettem új gépet és már 25000rel kevesebbért adják, sőt, ugyanennyiért már sokkal jobb is van!
  • Macc #6
    tipikus rusnya no...
  • Brainpumper #5
    Amelyik cég mobilt akar csinálni csináljon valami nagyon eredetit vagy különlegeset különben a "nagyok" szétszedik.

    Amelyik cég meg ilyen gagyi az ne csodálkozzon ha tönkremegy.
  • ffxi #4
    De ronda nő, tipikus sváb, pfúj.
  • Penge4 #3
    Én már akkor kimondtam, amikor felvásárolta a Siemens-t.
  • Frosty01 #2
    reklám.. ember.. rekláám...
  • Blackman #1
    érdekes.. ha jól tudom ők támogatják a Real Madridot is.. a mez elejéből ítélve.. arra még volt pénz?:)