Gyurkity Péter

AMD: jön a második Black Edition processzor

Miközben kiszivárogtak az Intel 45 nanométeres processzorainak árai, az AMD bemutatta második fekete lepelbe burkolózó chipjét, amely a fanatikusokat hivatott meghódítani - nehogy túlzottan hozzászokjanak a riválishoz.

A Black Edition sorozat sorrendben második példánya az Athlon 64 X2 5000+, amely gyárilag 2,6 GHz-es órajelen fut, kétcsatornás DDR2-vezérlővel, 1 MB másodszintű gyorsítótárral, és Socket AM2 foglalatban érkezik. Fogyasztása 65 watt, és még természetesen 65 nanométeren készül. Legnagyobb előnye, hogy az órajelszorzót nem zárják le, ezzel pedig lehetővé válik a chipek brutális húzása - vagyis jöhet ami a csövön kifér, csak győzzük hűtéssel.

Az AMD célja egyértelmű: a fekete sereggel szeretné meggyőzni a fanatikusokat arról, hogy nem az Intel az egyetlen választási lehetőség, és van még bőven tartalék az Athlon 64 vonalban. Ennek érdekében dobták augusztusban piacra az első jövevényt, amely az Athlon 64 X2 6400+ Black Edition nevet kapta és a jelek szerint még több ilyen változat készül, vagyis valóban egy teljes sorozat kerülhet a boltokba, szép lassan, részletekben adagolva. A processzorról még annyit érdemes tudni, hogy ventilátor nélkül érkezik, vagyis nekünk kell kiválasztani a megfelelőnek tartott hűtési megoldást, az ára pedig ezer darabos megrendelés esetén 136 dollár (a normál változat 125 dollárban kerül).


Ennél talán fontosabb hír, hogy napvilágot láttak az Intel tervezett 45 nanométeres családjának árai. Az év végén, illetve 2008 elején megjelenő asztali chipek eszerint 163 és 999 dollár között áron lesznek kaphatók, elég nagy különbségekkel az egyes típusok között. Igaz, csak a két legerősebb változat magaslik ki a mezőnyből, hiszen a QX9650 (3,0 GHz, 130 watt) kóstál 999 dollárt, a Q9550 (2,83 GHz, 95 watt) pedig 530-at. A harmadik négymagos, a Q9450 (2,66 GHz, 95 watt) már csak 316 dollárba kerül, míg az utolsó a Q9300 2,5 GHz-en, 12 helyett már csak 6 MB másodszintű gyorsítótárral és 95 wattos jellemző fogyasztással, 266 dollárért.

Az ikermagos E8500 szintén ennyibe kerül majd, 3,16 GHz-en 65 wattos fogyasztással. A maradék három ikermagos órajele 3, 2,83 és 2,66 GHz, fogyasztásuk 65 watt, áruk pedig 183 és 163 dollár között lesz - vonzó árak a vadonatúj generáció tagjaiért, látszik, hogy az Intel nem engedi lélegzetvételhez jutni riválisát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #53
    Memóriaosztást levetted, amennyire lehet? Mondjuk itt a legalacsonyabb memfreki beállítás is túl magas lesz nagyobb FSB emelésnél nem-tuning ramoknak. Szóval még tuningram is kell az emberesebb procitúlhajtáshoz. (Legalábbis így hallottam, közelebbről nem ismerem az Intel túlhajtást.)
  • Abu85 #52
    Az FPO batch-et kell nézni. KB. jó megoldás a tuning behatárolására. 3 hete néztem egy ötprocis E4400 Core 2 tuningot P35 lappal, egyik sem ment igazán 2,4GHz fölé, feszemeléssel 2,6-on volt stabil. Persze az összes proci egy csomagból származott. Így reális, hogy hasonlóan teljesítettek. Vannak jó procik, de a piacon lévők többsége nem igazán jól tuningolható.
  • Abu85 #51
    Azt nem tudom megmondani, hogy mit csinálnak otthon, ugye amint mondja, hogy tuning a baj akkor elküldöm, mert nekem ott végetér a hatásköröm. Elég vicces néha a helyzet, mert egyesek követelik, hogy a tuning sikertelensége után cseréljük ki a procit.
  • SoulHUN #50
    Félreértettél. Én nem az AMD-által gyártott chipset(ek)re gondolok.. Sanyix, Te meg szerintem ne próbáld megmagyarázni hogy pl. egy Asus A8V BETONSTABILABB egy Intel lapnál.. de mint mondottam, vegyetek amit akartok..
  • who am I 7 #49
    Nekem is i965-ös cucc van...és tökéletesen meg vagyok elégedve vele semmi baja, folyamatosan biost frissítek, tuningolok etc..Igazándiból eddig, olyan, hogy szoftverileg problémám legyen egy bios-szal, olyan még nem volt :) Ami alaplaphoz kapcsolodó problémám eddig a qva jumperek (amiket mindig elvesztettem) :D meg 1-2 rosszúl hűthető északi-híd..:D vagy esetleg, proci hütő mószerolás.De ez nem márkához köthető :)
  • lezso #48
    Miről beszélsz?
    Az AMD eddig még összesen csak 1 chipsetet gyártott, az AMD 690-t. Arról meg köztudott hogy stabil, pl egy gigabyte-os verzió a HT-t 1500 fölött is viszi.
    Ha meg azzal magyarázol itt nekem, hogy a cf 3200-os chipsetük szar (amit valójában még az ati gyártott), akkor ismét csak tévedsz, mert eddig az a legjobb AMD-s lap az FSB szempontjából, mert simán viszi a 400-ast is (most éppen az asusra lapjára gonodolok), míg az ilyen nForce csodák kétszeres árért mennek 370-et, 6szoros hőfejlődéssel.

    Egyébként meg az első lap ára az 18k körül mozog, a másiké meg 23k körül.

    Az egyik haveromnak meg intel 965-ös chipsetje van, és állatira bugzik a biosa, bár lehetséges hogy a gerek hülye hozzá.
  • Sanyix #47
    Nekem van most is nforce-os szutykom, és viás is, és mind2 betonstabil volt nekem, szóval user error.
  • who am I 7 #46
    pfff...Én mikor?December elején vettem még...3.3-an vigan megy, nincs semmi gáz.Én ebből indultam ki...és fórumon elég sok arcnak van 3-3.3 között...CSak ezért gondoltam, hogy kb még a helyzet fenn áll.De ha már vennék egy most "legördült" e6400-at és próbálnám 3g-ig húzni, az nagy valószínűséggel, nem sikerülne? :S +Voltal, jó hűtéssel?jó ramokkal?....2.8- a tuti azt mondták.Már azt se lehetne elérni?
  • dez #45
    Mondjuk nem lehet, hogy valamit rosszul csinálnak az amatőr tuningolók? Annál azért többet kellene mennie a C2D-knek.
  • dez #44
    Nemrég olvastam, hogy az Intel a Penrynből is erősen válogatott darabokat osztott szét tesztelésre. Meg ugye a mostani IDF-en az egyik legnagyobb PR fogás volt a proci extrém húzása, extrém körülmények között. Aztán majd csodálkoznak a nagy fanok...