Gyurkity Péter

A felhasználók is négymagos chipekre vágynak

Egy augusztusi felmérés szerint a téma iránt érdeklődő felhasználók több mint fele már most beruházna egy asztali négymagos processzorba, az AMD és az Intel tehát kellően előkészített talajra lép majd fejlesztéseivel.

Az X-bit Labs több mint 3700 olvasója részvételével bonyolította le az online szavazást július 23. és augusztus 24. között és az eredmények némileg meglepték a lap szerkesztőit. Eszerint ugyanis a válaszadók 58 százaléka már most egy négymagos asztali processzort választana a gyors ikermagosokkal szemben, feltéve persze ha az árak nagyjából közel esnének egymáshoz. A lap értékelése szerint mindez azt jelenti, hogy a felhasználók végre kellő mértékben elfogadják a többmagos jövevényeket, és abban reménykednek, hogy a bonyolultabb asztali processzorok egyben a teljesítményben is előrelépést jelentenek majd a mindennapi használat során. A válaszadók 41 százaléka ugyan inkább egy magasabb órajelű ikermagos chipet részesítene előnyben, a többség azonban már a négymagosok mellett teszi le a voksát - a feltétel azonban az árak közelisége, amire még nyilván várni kell majd a megjelenést követően.

Szakértők azt jósolják, hogy a két processzorgyártó minden ezzel ellentétes értelmű nyilatkozata ellenére jövőre mégis beindul majd a "magháború", ahogy nem is olyan rég még a "frekvenciaháborúban" igyekeztek egymás fölé ígérni - bár az AMD az Athlon 64 esetében már a felépítésre helyezte a hangsúlyt a marketingben az alacsonyabb órajel miatt. Az első körben tehát biztosítottnak látszik a négymagosok kedvező fogadtatása, ezután azonban viszonylag gyorsan érkezhetnek az újabb generációk, ahogy a két rivális megpróbálja majd a maga oldalára csábítani a vásárlókat.

2008 eleje tehát minden tekintetben érdekesnek ígérkezik. Néhány csúcskategóriás példány kivételével mindkét gyártó asztali négymagos családja jövőre rajtol el, az Intel 45 nanométeren, az AMD pedig 65 nanométeren küzd majd az első helyért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #44
    Ja, és szóval vannak többszálú AVC/WMV/VC-1 codecek.
  • dez #43
    Azon azért csodálkozom, hogy a VirtualDub, illetle legalább a codecjei nem támogatják a multicore-t, de ma már nem csak XviD-ezni szokás, hanem HD-s anyagokat x.264-be tömcsizni (mpeg2-es adásokat, vagy nagy bitrátás h.264-es anyagokat kisebbre).

    Optimálisabb 2 vinyó között ki-/betömöríteni, lehetőleg más vezérlőn. Így sem lesz 100%, de legalább gyorsabb. :) Meg közben mást is csinálhatsz. Mert azért eléggé fogja a gépet egy tömörítés is. (Persze a háttérbe lehet tenni, azaz alacsony prioritásra, de akkor meg jó lassú lesz.) Mondjuk itt vannak olyan bénaságok is, hogy a vinyókezelés is egy szálon fut.
  • Chriss745 #42
    Én sem az "AVI-TO-DVD" nevű programot használtam, csak olyan programot, ami azt csinálja. Mittom én már mit szedtem le, de elég drága lett volna, ha megveszem. Amúgy szerintem a VirtualDub+XVID codec nem annyira "gagyi" kombináció, mégsem futott két szálon nálam (egyik CPU 50%, másik 1-2%).

    Amúgy akármit is csinálok otthon, jelenleg nem a CPU, hanem a HDD a kicsinyke sávszélesség. Mint mondtad pl a ZIP, RAR, 15%-on használja az egy magot, mikor a winyó mér nem bírja tovább.
  • dez #41
    Sokan renderelgetnek hobbiból. Hang-, video-, képfeldolgozással (rippelés, konvertálás) is sokan "szórakoznak" (a "warez" nem a szervereken terem :) ). Persze ők nem ilyen gagyi AVI-to-DVD-ket használnak. :) Aztán azt mind zippelni, rarolni... Másik oldalon meg kifelé... Miközben mondjuk valami mást is akarsz csinálni.
  • Chriss745 #40
    Temészetesen magamról beszéltem (otthoni gép) amikor azt mondtam, felesleges. Egy SQL-, Print-, Web-szerver vagy egy professionális felhasználás esetén (értem ezalatt renderelés, 3D tervezés, stb..) nagyon is jól a jön több mag. De itt akikről beszélnek a cikkben azok otthoni júzerek. Nekik minek 4 mag?
  • dez #39
    Ja, egyébként azért vacakolt annyit az az AVI-to-DVD, mert egyszerűen szar (esetleg hiperjó minőségben dolgozik, de nem hiszem). Ha azt a WinAVI-t írnák át többszálúra, mondjuk 7 perc alatt végezne. Szóval ennyit a programozókról.
  • dez #38
    Az utolsó mondatodból hiányzik a "nekem" szó a felesleges után... :P
  • Chriss745 #37
    Nekem 2 magos procim van ([email protected] GHZ). Leszedtem egy AVI to DVD convertáló programot, ami elvileg 2 magon dolgozik. Ment is minden szépen, mind a két mag izzott ezerrel, igaz 2 óra volt a konvertálási idő. Felraktam a jól bevált WINAVI nevezetű konvertáló programot, ami igaz egy szálas, de 13 perc alatt átnyomta DVD-be. Ennyit a két magra optimalizációról...

    Amúgy kipróbáltam fordítva is, konvertáltam DIVX-be, XVID-be, próbáltam mindennel, de az istenért sem akarták a másik magot használni. Én vagyok a hülye? Vagy mit kell átállítani?

    Amúgy szerintem teljesen felesleges a 4 mag, a 2magot sem használom ki...
  • dez #36
    A Java programok ebből a szempontból nem különböznek a többitől.
  • Epikurosz #35
    na és a Java VM? az hol maradt?