Gyurkity Péter

AMD: hárommagos chipek a láthatáron

Nem tévedés, hárommagos processzorok érkezhetnek a cégtől - friss pletykák szerint a gyártó megemlítette fontosabb partnerei előtt a Phenom X3 változatok megjelenését. Az Intel eközben megvette a Havok céget.

Az X-bit Labs a Hard Tecs 4U oldal cikkére hivatkozva számolt be a hírről. Eszerint az AMD azon gondolkodik, hogy az ikermagos és négymagos processzorok közé egy három vezérlőegységre épülő sorozatot is beszorítana, amelyek a K10 architektúra előnyeit és a kedvező fogyasztást is magukkal hoznák, egyfajta átmenetet nyújtva a csúcskategóriás és mainstream ajánlatok között.

Egyes források szerint a Phenom X3 - amelynek megjelenéséről állítólag maga az AMD beszélt néhány fontosabb partnere előtt - valójában négymagos chipeket takarna, amelyek egyik magját letiltanák, illetve működésképtelen lenne. A Hard Tecs 4U cikke azonban azt taglalja, hogy egyedi felépítésű processzorokról van itt szó, amelyek kifejezetten erre a célra készülnek - ezt az X-bit viszont saját számításai alapján nem tartja valószínűnek. Az biztosnak tűnik, hogy az X3 példányai 2 MB osztott harmadszintű gyorsítótárral, SSE4A támogatással és 128 bites lebegőpontos egységgel érkeznek majd, magukba foglalva a legújabb dinamikus órajel-szabályozási technikát.

A gyártó természetesen ezúttal sem kommentálta a hírt. A zártkörű találkozón állítólag az hangzott el, hogy a piaci kereslet nyomán indítanák el a hárommagos chipeket, amelyek nyilván a meglévő és a jövőre érkező iker- és négymagos családok közé passzírozva igyekeznének terjeszkedni.

Az Intel még múlt pénteken jelentette be, hogy aláírta a dublini központú Havok cég felvásárlásáról szóló megállapodást. A Havok meglehetősen jól ismert játékos körökben, a népszerű fejlesztések, elsősorban FPS-játékokban felhasznált motorja miatt. A pénzügyi adatokat nem közölték, az viszont biztos, hogy az új leány az Intel erőfeszítéseit erősíti majd a grafikus fejlesztések terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #26
  Ezért mondtam, hogy poén lenne, mert senki sem számít rá. (Pl. a 8800GTS-ben sem lehet visszakapcsolni a letiltott egységeket. De pl. a 128 bites 6200-ban vissza lehetett, így teljes értékű 6600-as lett belőle, ami ráadásul magasabb órajeleket is bírt. :) )

  Egyébként nem, nem hallottam még az 1-magosnak eladott X2-kről, csak most tőled, így visszakapcsolt 2. magról sem.
 • dara #25
  Valamelyik a kettő közül, kezdetben nyilvánvalóan az előbbi, csak értelemszerűen négymagra vonatkoztatva. Ha sikeres lesz, akkor viszont nem elképzelhetetlen, hogy kap saját gyártósort, esetleg a natív kétmagosok kárára.

  Egyébként arra vonatkozott a megszólalásom, hogy meg tudják oldani, hogy a letiltott mag az ne legyen visszakapcsolható, ahogy megoldották a két nevezett magnál is.
 • RecoPhile #24
  hm, szerintem se rossz ötlet ez az AMD-től, de csak reménykedek, hogy nem lesz sok hibás proci amit majd 3 magra kell "butítani". Úgy hogy hajrá fiúk!!!
 • RecoPhile #23
  Szerintem te bebasztál vagy nem tudom, hogy ilyen hülyeségek írsz. Inkább tartogasd meg magadnak a mondadódat...
  Nincs nagy bajom/gondom az Intelel csak a sok marhával aki ilyen faszságokat ír...
 • dez #22
  Nyugi, a visszakapcsolhatóságra mondta. :)
 • dez #21
  Ezt most úgy érted, létezik single core-nak eladott, egyik magot letiltott dual-core? Vagy úgy, hogy azért nem lehet visszakapcsolni, mert nincs is ott? Nos a többség úgy gondolja, ezek egy hibás magot tartalmazó 4-magosok. Persze lehet, hogy mégsem.
 • drizzt1666 #20
  Szerintem egészen eladható ötlet. A Trio pedig tök jól hangzana mint "ál"név :D
 • maestro85 #19
  Kis pesszimista... Nem kell temetni az AMD-t. Ellenben hanyagold a sejtéseidet tényként való beállítását.
 • dara #18
  Poén lenne, de nem fog sikerülni. Vagy hallottál visszakapcsolt második magú Venice E4-ről (aka felezett Manchester), esetleg SD E6-ról (felezett Toledo)?
 • dez #17
  Pont most, amikor jön fel az AMD? Fáziskésésben vagy?