Gyurkity Péter

Az nVidia idén, az AMD-ATI jövőre újít

A friss hírek szerint az nVidia még ősszel frissíti majd grafikus vezérlőit, az AMD pedig jövőre ígéri az új Radeon családot, amely már DirectX 10.1 támogatást is biztosít majd. Mindkét gyártó a teljesítményen javítana.

Az AMD a héten megtartott elemzői találkozón említette meg a 2008-ra tervezett újdonságokat, amelyek között a négymagos, 45 nanométeren készülő asztali és szerverchipek, valamint az ezekhez társuló chipkészletek mellett az új Radeon sorozat is helyet kapott. A részletekről ezúttal sem nyilatkoztak, ám az egyértelmű, hogy az R600 hosszas késlekedését és nem éppen kiugró teljesítményét szeretnék elfeledtetni.



Azt sajnos nem lehet tudni, hogy az R700 pontosan milyen paraméterekkel próbálja majd meg ezt elérni, az viszont biztos, hogy az eddigi fejlesztések felturbózott változatáról van szó. A grafikus vezérlő DirectX 10.1, PCI Express 2.0, Avivo HD, UVD és Crossfire támogatással érkezik majd 2008 első negyedéve után, mégpedig Radeon 3000 néven. Az 55 nanométeren készülő chip Displayport csatlakozóra támaszkodik, ami megelőlegezi a szabvány elterjedését a PC-s szegmensben. Azt még nem tudni, hogy az új zászlóshajót milyen kisebb testvérek egészítik majd ki.

Az nVidia eközben lazán átugrotta a korábban tervezett G85 grafikus chipeket és egyből a G92 mellett tette le voksát, amely szintén a teljesítményen hivatott javítani. A DirectX 10.1 és OpenGL 3.0 mellett GPGPU, GDDR4 és PCI Express 2.0 támogatást ígérnek, a vezérlő pedig 65 nanométeren készül. A pontos számozás és az egyéb technikai paraméterek nem ismertek, bár ezzel kapcsolatban már júniusban megjelentek bizonyos találgatások.

Amíg tehát az AMD jövőre ígéri az újabb generációváltást, az nVidia a jelek szerint már idén végrehajtja azt, így nem lesz hosszú az első DirectX 10-es kártyák pályafutása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #33
    Lehet valami egyszerre megkésett és elkapkodott...
  • BiroAndras #32
    "Szerintem ez az egész DX10 el lett kapkodva. Jóelőre a játékfejlesztőknek kellett volna bemutatni"

    Nem lett elkapkodva, sőt, pont hogy késett a Vistával együtt. A játékfejlesztők is tudtak róla időben, de nem kifizetődő a legújabb technológiák támogatása, mert elég szűk réteget érint csak. A D9X-et kihasználó játékokra is jó sokat kellett várni.
  • kurdipeter #31
    Szerintem ez az egész DX10 el lett kapkodva. Jóelőre a játékfejlesztőknek kellett volna bemutatni és amikor már rajt előtt áll több játék, akkor elterjeszteni a felhasználók közt mind a drivert, mind a hardwert. De hát ugye verseny van, mindenki teper a haszonért, a milliomos Józsikát meg nem érdekli, hogy nem tudja mire használni a DX10-es hiper-szuper-csili-vili videókártyát, neki akkor is az KELL! It csak az időt kell megfizetni, semmi mást. Fogadok, hogy a legjobb Geforce 8-at is legyártják 10-20ezer Forintból és lesz is, amikor ennyibe fog kerülni. Na mind1, én maradok a mostani gépemnél, már 2 éves, de még mindig nem tartom elavultnak, sok új játék így is élvezhető vele magas grafikán. Bárcsak feleannyit törődnének a játékélmény fejlesztésével, mint a grafikai tuninggal! Sebaj, ha már olyan lesz a grafika mint a valóság, akkor már úgyis csak a gameplay-t tudják turbózni.
  • Barny #30
    kocsog microsoft bekaphatja,most vettem hd-t azer ,hogy a legujabb gamekkal jatszhassak es erre baszha*om
  • dez #29
    "Az, h van aki erre veri és ez okoz a kis életében örömöt, h egy játék pl.tdu 40 helyett 70fpssel megy :D"

    Ez igenis sokat számít - csak nem mindegy, mennyiért.
  • BiroAndras #28
    "De ilyen hülyeséget hogy 100 fölött jócskán kártyáért..ami fél év mulva 100 alatt van"

    Mindennek megy le az ára. Ezzel a hozzáállással soha semmit nem vehetsz.
    Én másképp nézem: ha bőven elég pénzem van rá, akkor mire várjak?
    Egyébként 180 sose volt, 130 körül lehetett kapni.
  • Keldor #27
    Na mind1, legalább nem anyáztál le...:)
    peace...
  • who am I 7 #26
    És ez változtat a tényen?Nem.Tom, h faszul írtam le

    Érdekes...ha nekem igazságot mondanak, még ha bunkón is, akkor is megpróbálom megérteni, h mégis mit mond az illető és nem sírok, h jajj milyen arrogáns vagy és juj a picipuha lelkemet most ez a hülye szócska, h bántja.És te már csak köcsög lehetsz, h igy beszélsz.Milyen dolog ez?Megyek is megmondalak ANYÚNAK!!

    Egyként jól mondtad, emberek vagyunk, de nem egy b+ vagy egy bunkó szó változtat meg minket az állatoktól....Ez azért egy kicsit komplexebb annál.
    Na peace faxom inkább szépen menjenek lefelé az árak, h jó áron vegyek g9x.-et
  • Keldor #25
    Ezt én nem nevezném "normális" véleménynek, de biztosan bennem van a hiba...
    A normális vélemény (szerintem) valahogy így nézne ki: "Nem költök 100k fölött VGA-ra, mert szerintem hülyeség. Az oka: ilyen vagyok/hamar elavúl/költöm inkább másra a pénzt stb." szerintem ez így lenne korrekt. Most pedig nézd meg újra a #9, #22-es hsz-t... aki ezt teszi az -barom- -idióta- stb. Az is lehet, hogy azért kaptad azt a választ másoktól, mert a te hangnemed is "olyan" lehetett. Te is gondolkozz el ezen! Emberek vagyunk, tudunk kommuniálni, tegyük civilizáltan! Szerintem bunkón írtad le a véleményedet, nem normálisan...
  • who am I 7 #24
    1: Nem vagy tisztában a szó értelmével.
    2: Egész egyszerűen csak le írjuk normálisan a véleményünket, az hogy az érintett tagok vérbenforgó szemmel kapásból nekünk ugranak, az nem minket minősít.(ez és az öröm között párhuzamot vonni nevetséges)
    3: Gondolkozz el.(ha tudsz..egyáltalán)