Specker Balázs

Vezetéknélküli meghajtó a Seagate-től

A Seagate megerősítette, hogy belép a vezetéknélküli tároló-piacra, és saját külső meghajtóval rukkol elő még idén tavasszal. A korábban Crickett kódnév alatt futó meghajtó-család első darabjai 10 GB-nyi kapacitást kínálnak majd, ami később a duplájára növelnek.

A merevlemez-óriás immár hivatalosan is bejelentette különleges merevlemezét, mely a keresztségben végül a Dave (Digital Audio Video Experience) nevet kapta. A gyártó elmondása szerint meghajtója egy kompakt alternatívát nyújt majd a Bluetooth vagy WiFi támogatást kínáló mobil eszközök tárolókapacitásának bővítésére.

A 10 GB-os, 1 hüvelyk alapterületű, 0,47 hüvelyk magas meghajtó gyakorlatilag kilenc egymásra rakott hitelkártya méretét teszi ki. A Bluetoothos változat vezetéknélküli hatótávolsága körülbelül 9 méterig terjed majd. A Seagate úgy véli, a külső tároló-megoldás nagyobb rugalmasságot enged meg a digitális tartalmak több eszközön történő használatakor, miközben valóságos DVR/MP3 erőművé változtathat egy mobiltelefont. Emellett meggyőződésük, hogy a Dave hosszú használatot lehetővé tévő akkumulátorának köszönhetően ideális megoldást nyújt a hordozható alkalmazásoknál is.

A jelek szerint Dave a megjelenésekor a kapacitását tekintve mindenképpen a legnagyobb ilyen jellegű tárolóeszköz lesz a piacon, jócskán felülmúlva a Nokia N91 zenetelefon 4 GB-os beépített tárhelyét és köröket verve a ma kapható legnagyobb microSD-kártyákra is. Azonban a 200 dollár (körülbelül 40 ezer forint) körüli árával, drágaságban is jócskán felülmúlja majd az 54 (körülbelül 11 ezer forint) dolláros átlagár körül mozgó 2 GB-os flash-kártyákat - írja a TG Daily.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • huuu #7
    Fejlesszetek csak.
    Még sokkal több ilyen ötlet van, megvalósításra várnak.
  • Akuma #6
    Nem tudom elképzelni, hogy mit hordoznék én 10 gigát magammal... mindenesetre akinek minden évben új autója és minden héten új mobiltelefonja van, az nyugodtan vehet ilyet és, talán majd amortizált áron elfogadom tőle, ha már megúnta :-)
  • adam012 #5
    "jócskán felülmúlva a Nokia N91 zenetelefon 4 GB-os beépített tárhelyét"
    N91 Music Edition-ban 8 gb-os vinyó van, amihez képest nemisolyan sok az a 10 gb..
  • Atomy #4
    "a Dave (Digital Audio Video Experience) nevet kapta."
    Végre valami jól hangzó megjegyezhető név.
  • OliApa #3
    Hát ja. Éppen bajlódom egy MP4-es lötyögő csatival. Most jól jönne egy BT-s kapcsolat . . .
  • ProClub #2
    Inkább csinálnák meg a dugókat rendesen. Olyan vacak dugók vannak a gépekben, hogy nem csoda, hogy szívás valamit bedugni. Gondoljunk csak az IDE csatikra. A SATA már normálisabb akkor... Én személy szerint nem akarok kékfogas vinyót, én rendes csatlakoztathatóságot szeretnék a rendes vinyómhoz.
  • OliApa #1
    Újdonság létére nem is annyira drága . . .