Gyurkity Péter

Hatalmas a túlköltekezés az IT-szektorban

Egy friss felmérés szerint a civil szektor főbb szereplői minden harmadik IT-projekt esetében túlmennek az eredetileg meghatározott büdzsé korlátain, ami az előrelátás és prognosztizálás hiányát mutatja.

A felmérés - amelyet a CA nevű cég támogatásával készítettek el - kiemeli, hogy napjainkban a legtöbb vállalat az informatikai projektek egyharmadánál túllépi az anyagi kereteket. A túlköltekezés általában 10-20 százalékos az eredeti számokhoz képest, ám nem ritka, hogy akár 50 százalékkal is több pénzt ölnek egy-egy projekt megvalósítására, mint az eredetileg tervezték. Mindez rossz fényt vet a megkérdezett informatikai igazgatókra, ám a vállalatok vezetésének hozzáállását sem dicsérik.

Az amerikai felmérés szerint egy átlag nagyvállalat 29 IT-projektet tart a tűzben egyidejűleg. A túlköltekezés legfőbb oka, hogy meglehetősen kevés figyelmet fordítanak az előrejelzésre, miközben az egyes projektek fókusza túlságosan tág, vagy éppen a kezdeményezés ütközik több más hasonló programmal az adott cégen belül. Az informatikai igazgatók ráadásul sokszor nem látják át a portfóliót, így azt sem igazán tudják megmondani, hogy mikor járnak közel az eredeti anyagi keretek túllépéséhez.

A megkérdezett 100 igazgatóból 39-en állítja, hogy ilyen problémákkal küszködik, vagyis nem kis gondról van itt szó. Mindezt csak tetézi, hogy munkájukat a legtöbbször a vezetés is aszerint ítéli meg, hogy az előírt anyagi kereteken belül tudtak-e kész projekteket szállítani, azt pedig nemigen értékelik, hogy milyen fontos értéket adtak hozzá a vállalat teljesítményéhez.

Ugyanez a felfogás - vagy inkább a felfogás hiánya - jelentkezik az alkalmazottak esetében is, miután a legtöbb helyen ad-hoc alapon helyezik el az új munkatársakat, nem figyelve arra, hogy mely területen nyújthatják a legjobb munkát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #4
    Szerintem nagyon egyszerű az ok.
    Sok főnök annyira hülye, hogy képtelen megfogalmazni, hogy mit akar. Aztán a programozók megcsinálják, de csak azt amit mondott, és nincs benne az amit még gondolt, vagy utólag talált ki. Ez persze pluszmunkát, meg pluszköltséget jelent. (Ezt saját tapasztalatból mondom.)
  • roliika #3
    Így igaz...bármilyen okosságot kitalálhatok, ha azt monja a főnököm, hogy ez nem járható út mert engedélyezni kell és az tök macera, inkább maradjon szar...priviben tudok konkrét példákat mondani...így név nélkül a SUN-ról van szó. :D
  • arty #2
    az alkalmazottak tehetetlenek ostoba vezetés alatt ;)
  • gkalcso #1
    Szerintem a hozzáértés hiányát miutatja,meg a hozzá nem értő alkalmazottakét