Berta Sándor

Rontja az internetezés az alvás minőségét

Azok az emberek, akik lefekvés előtt tévéznek vagy interneteznek, gyakran érzik úgy, hogy nem aludtak eleget - állítják az Oszakai Egyetem kutatói. Az intézmény munkatársai a felmérésüket összesen 5875 személy megkérdezésével végezték el.

Kiderült, hogy az alvásproblémák és az internetezés adott esetben összefügghet. Azok a felhasználók ugyanis, akik gyakran nézik a televíziót vagy böngésznek a világhálón lefekvés előtt, szinte mindig úgy érzik, hogy nem aludtak eleget vagy hogy túl fáradtak, mikor reggel felkelnek. "A lényeg nem az alvás hossza, hanem annak minősége. Gyakran észlelünk hasonló tüneteket például gyerekeknél, akik sok időt töltenek videojátékokkal. Emiatt keveset pihennek és alszanak, ami koncentrációs problémákhoz vezet. A felnőtteknél sincs ez másként" - reagált a felmérésre Manfred Walzl alváskutató.

"Azoknak, akik gyakran használnak alvás előtt hosszabb ideig elektronikus készülékeket, televíziót vagy számítógépet, tudatában kell lenniük annak, hogy ez alvásproblémákhoz és -hiányhoz vezethet" - mondta Nakamori Suganuma, a vizsgálat vezetője.

A naponta csupán másfél órát internetezőknek csak a 29 százaléka számolt be alvásproblémákról, ugyanez a szám a naponta 3 órát vagy többet internetezőknél már 54 százalék volt. A kutatók megállapították, hogy az alvás előtt elektronikus készüléket használók átlagosan 12 perccel kevesebb ideig alszanak naponta, mint a keveset internetező vagy tévét néző társaik. A szakemberek szerint a legkárosabb az internetezés, amely messze megelőzi ilyen szempontból a televíziónézést.

"Az alvás hossza mindig az egyéntől függ. Napóleon például kirívó eset volt, hiszen naponta 4 óra alvással is beérte. Albert Einsteinnél viszont ugyanez az idő elérte a napi 11 órát. Egy átlagos ember ezzel szemben 7-8 órát alszik naponta. Amennyiben az alvás ideje elég hosszú, akkor a minősége is megfelelő" - tette hozzá Walzl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #28
    whehehehe, ebben van vmi...:D
  • fsgh #27
    Én pl hajnal 2-ig netezem és alszom déután 1-ig:DDDD így nekem ez nem okoz problémát:P
  • DagadtNinja #26
    Szinten zenesz:D
    Egyebkent a csako biztos sok penzt kapott ezert a korszakalkoto tanulmanyert.
  • AranyKéz #25
    Alvás közben romlik az internetezés minősége.
  • Bitman #24
    Én pl azt figyeltem meg, hogy amikor suliba járok, és olyan 6:30körül kelek fel, akkor pl ha bealszok olyan este 10kor, akkor sokkal álmosabb vagyok másnap, mintha hajnali 1-2 óra körül feküdnék le... De tényleg.. Na ezt magyarázzák meg.. :D
  • who am I 7 #23
    Én most itt.Mentes, 2 deci.
  • kricsi #22
    inkább igyatok!
  • who am I 7 #21
    Ezt különben én sem értem :)
    Ha lefexem 3-kor és 9kor kelek fel, akkor feleannyira sem vagyok fáradt, mint amikor lefexem 1kor és 7kor már "riadó" (pedig ua. 6óra).....Biztos, már mindenki tudja miért van, de én még nem
  • Sanyix #20
    Nekem nem lenne alvásproblémám ha ebben a "kurva" országban nem kéne mindenért hajnalban kelni. Nincs is gondom szünetnapokon, amikor délig alhatok :) viszont reggel fél 7-es keléstől mindig szarul vagyok, rosszul érzem magam, kómás vagyok, tökmindegy mikor fexem le.
  • Freeman42 #19
    Én néhe wow után beszélek álmomban,de csak játék után!!!! :D