Napi Online

Nem laptop, hanem intelligens otthon kell a magyarnak

Minden második magyar kisebb fogyasztású autót szeretne - derül ki a Szonda-Ipsos reprezentatív infokommunikációs felméréséből, amely arra keresett választ, hogy kilenc előre meghatározott fejlesztési terület közül Magyarországon melyek a legnépszerűbbek.

Az elmúlt három évtizedben fogyasztóként gyakran tapasztalhatjuk, hogy a termékek életciklusa - részben a műszaki fejlődés felgyorsulása miatt - drasztikusan lerövidült. A Szonda-Ipsos infokommunikációs kutatásában arra kereste a választ, hogy ebben a versenyben az információs technológia területén mely fejlesztési irányok mellett tennék le voksukat a fogyasztók. A kutatás az alacsonyabb fogyasztású autó mellett a televíziózással, telefonálással és internetezéssel kapcsolatos fejlesztésekről is kérdezte a 18 évesnél idősebbek véleményét. Az egyik legmeglepőbb eredmény az volt, hogy a távolról vezérelhető, intelligens háztartások iránti igény megelőzi a számítástechnikával, illetve az internettel kapcsolatos fejlesztési elvárásokat derül ki a közleményből.

A választások közel fele a kisebb fogyasztású autóra esett, amelyet a televíziózással kapcsolatos fejlesztések követtek: a válaszadók a nagyobb képernyős készülék, illetve a több tévécsatorna iránt mutattak leginkább érdeklődést. A kutatásból kiderült, hogy a telefóniában már nem a készülékek mérete, hanem a tudása fontosabb. Ezt erősíti meg, hogy míg videotelefont minden harmadik honfitársunk választana, addig kisebb mobiltelefonra már csak a megkérdezettek egytizede vágyik.

A nagyobb kapacitású számítógép és a gyorsabb internet kapcsolat egyaránt a válaszadók egyötöde számára jelent vonzerőt. A kutatás egyik legmeglepőbb eredménye pedig az, hogy a távolról vezérelhető, intelligens háztartások iránti igény megelőzi a számítástechnikával, illetve az internettel kapcsolatos fejlesztéseket is, a válaszadóknak már több mint ötöde preferálja az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket. A választások sorrendjéből az is látható, hogy a válaszadók a műszaki innovációk közül inkább a konkrétabb, kézelfoghatóbb előnyökkel járó fejlesztéseket, például a videotelefont részesítik előnyben. Ezzel szemben a kevésbé megfogható fejlesztések, így a gyorsabb számítógép és internet-kapcsolat kisebb vonzerőt jelentenek.

Még árnyaltabb képet kapunk, ha a válaszadók között különválasztjuk a számítógépet használók és nem használók csoportjait. A PC-használók által adott válaszok esetében előtérbe kerülnek a számítástechnika kínálta lehetőségek, ebben a körben hatszor többen preferálják az idevonatkozó innovációkat, a nagyobb kapacitású számítógépet, a gyorsabb internetet, vagy a könnyebb laptopot. A kutatásból az is kiderül, hogy a számítógépet használók az átlagnál is környezettudatosabbak, ezt mutatja, hogy körükben 63%-os támogatottságot kapott a kisebb fogyasztású autó.

Az információs technológiák közötti választást kor szerint vizsgálva láthatjuk, hogy a középkorúak elsősorban azoknak az eszközöknek a fejlesztését preferálják, amelyeket már eddigi életük során is használtak, a fiatalok ezzel szemben nyitottabbak az új technológia nyújtotta lehetőségekre, melyek szervesen kapcsolódnak az infokommunikációhoz. A gyorsabb internet kapcsolat és a kisebb mobiltelefon készülék egyértelműen a 30 évnél fiatalabbak számára vonzóbb, míg az eddigi hangalapú telefonhoz képest bővített szolgáltatást nyújtó videotelefon, illetve az intelligens otthon a középkorúak körében népszerűbb. A töréspont láthatóan a 35 éves kor körül van, amely egybeesik egy új életciklus kezdetével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 12346 #13
    tökömnek se kéne intelligens otthon ja...:) szép kis családi ház, kerttel, and fuck panel. meg az übernagytudású telókat se nagyon támogatom. a legtöbben soha nem használják ki teljesen. viszont lehet vele villogni:c nekem bőven elég lenne, ha szép, nem hullik szét, és az alapfunkciókat ellátja (telózás, sms, óra-dátum, ébresztés), azt heló. videóteló nélkül is csodásan érzem magam-.- benyóárakra meg most mit lehet mondani... a tv-s rész nc:) így sincs mit nézni. úgy meg pláne nem lenne mit, és mindezt egy nagy tv-n csináljam?:D
  • Turmoil #12
    Tök jó a távolról vezérelhető ház, egészen addig, amig csak én tudom vezérelni...
  • Mike #11
    úgy látom most még a telefonok mérete érdekel, de egy év múlva... az intelligens otthon fog izgatni
  • junior117 #10
    nyugat az még mindig nagyon messze van sajnos.
    Net francia modra
    náluk már ingyenes lesz mi meg kinlodunk 1Mb/128-al na ez is a mi szegénységi bizonyitványunk.
  • Cobra. #9
    Több [bold]nézhető[/bold] TV csatorna...
  • turul16 #8
    Sok mulik azon, hogy hogyan teszik fel a kérdést. Szerintem félreérthető lehetett..
    Vagy az emberek azt hisszik, ha több tévé csatorna van akkor csak lesz valami, amin olyat adnak, ami őt érdekli. Holott, ha több a csatorna, több felé oszlik a pénz és még anyira sem lesz jó műsor; plusz mégtöbb reklám..
  • ReTeK #7
    "több tévécsatorna iránt mutattak leginkább érdeklődést"
  • besetamas #6
    Egyik héten tüntetnek, hogy nincs pénz és, hogy ne legyen megszorítás. Azért videotelefon meg laptop az kellene... De akkor miből is??
  • 1hengeresVmotor #5
    kell a frásznak az inteligens otthon nekem kertes ház kell nem panel magyarország még mdiíng itt tart... nem pedig az inteligens otthonnál...
  • junior117 #4
    Sajnos nálunk még ezek nem általánosak."Ezzel szemben a kevésbé megfogható fejlesztések, így a gyorsabb számítógép és internet-kapcsolat kisebb vonzerőt jelentenek. " Nekem stabil 2-3Megabites net is elég lenne.T-online netemet szivesen lecserélném csak 3honapos dolog az durva.Nálunk még vannak kartelek és senkit nem érdekel:(