Gyurkity Péter

Forrásértékű lehet a net a tudományos híreknél

Amerikai felmérés szerint a tudományokkal kapcsolatos hírek területén a világháló már megelőzi a nyomtatott sajtót és második helyen van a televízió mögött, ám az olvasók többsége óvatosan kezeli a megjelenő cikkeket.

A Pew Internet and American Life Project friss felmérése szerint az amerikaiak túlnyomó többsége még mindig a televízióból értesül a legújabb tudományos hírekről, ám feljövőben van az internet, amely már maga mögött hagyja a hagyományos nyomtatott sajtót. A szélessávú hozzáféréssel rendelkezők között már minimálisan vezet a világháló, amely egyben fokozottabb óvatosságra inti az olvasókat: a legtöbben más forrásokból ellenőrzik a hírek valódiságát, igyekezvén más orgánumok segítségével alátámasztani az olvasottakat.


A felmérésből megtudhatjuk, hogy a tengerentúlon a felnőtt lakosság 41 százaléka a televízióból szerzi be a legtöbb új információt, míg a világháló mintegy 20 százalék számára számít első számú forrásnak a tudományos hírek területén. A hagyományos napilapokat és magazinokat 14 százalék olvassa rendszeresen, míg a rádió mindössze 4 százalék számára őrizte meg jelentőségét. Azok körében, akik szélessávú internethozzáféréssel rendelkeznek, a világháló már vezet 34 százalékkal, a televízió itt 33 százalékkal a második helyre szorul.

Érdekes, hogy a legtöbben nem a cikkek pontossága miatt fordulnak az internethez, amennyiben tájékozódni szeretnének egy-egy kérdésben. Itt első számú szempont a kényelem, mivel csak az aktív internetezők 13 százaléka tartja érdemesnek a megbízhatóság miatt váltani.


A nagy többség természetesen a világhálóra merészkedik fel elsőként, ha tájékozódni akar valamilyen témában, ám a hozzáféréssel rendelkezők 80 százaléka egyéb forrásokkal igyekszik igazolni, leellenőrizni az olvasottakat. Ez lehet több más internetes oldal, az eredeti tanulmány, vagy akár a hagyományos szaksajtó termékei. A felhasználók tehát nem hisznek el mindent első látásra, megpróbálnak meggyőződni a hírek valódiságáról.

Az internetezők többnyire egyetértenek abban, hogy a tudományos kutatások közvetlenül hozzájárulnak az életminőség javulásához, illetve az ország - esetükben az USA - előkelő helyének megőrzéséhez. John Horrigan, a Pew társigazgatója is megjegyezte, hogy ez nem lehet véletlen: az internet éppen kutatók, mérnökök kicsiny közösségéből nőtt ki, és ezt a jellegét valamilyen formában a mai napig megőrizte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #5
    Miért? Ismerek olyan embert aki bizonyos témakörökben gyorsabb és megbízhatóbb válaszokat ad mint a gugli. Pláne egészségügyi témában, ahol a neten egymás mellett van mindenféle természetesen egymásnak ellentmondó dolog (az egészségügy is vallási kérdés a maga "egyház"aival)
  • benczurzs #4
    Azért a könyvtár sem lebecsülendő.
    Az interneten keresek rá én is először, de sokszor csak a könyvtárban találom meg a választ.
  • Gerygrey #3
    Biológiai témájú dolgot lehet hogy én is az orvostól kérdeznék, ha mondjuk lenne orvos ismerősöm. De nálam már nagyon régóta a net az elsőszámú információ- és hírforrás, nem csak tudományos témákban. (már 2001-ben, a 9/11 eseményekről is a neten szereztem tudomást, csak azért kapcsoltam be este a tévét hogy jobb minőségben láthassak videókat a wtc összeomlásáról)
  • Denniske #2
    Én meg nem tudok írni... nem para.
  • Denniske #1
    Azért bazzeg... Felteszik a kérdést, hogy mégis hova mennél keresnél elsőként egy specifikus téma információi után...
    A lehetséges válaszok között szerepel: Doktorhoz

    Kb ennyi a hozzáfűznivalóm...