75
  • Turdus
    whito: valóban igazad van, a linuxnak hiányzik az egységes support, meg (legfőképpen) a pénz. Egységes platform azonban sosem lesz, mert ez egy internetes operációs rendszer, és az internet - mint tudjuk - decentralizált. Ebben a decentralizáltságban rejlik egyébként az előnye is: Olyannak szabod át, amilyennek csak akarod, szemben azokkal a rendszerekkel, melyeket nagy cégek adnak úgy, ahogy szerintük neked tetszeni fog; alternatíva nélkül. Én például ki nem állhatom a MacOSX tálcáját, mert összekeveri a programokat a futó ablakokkal. Nem lehet kikapcsolni.

A hálós kérdésben azonban nincs igazad, mert Windows felhasználó vagy, ennek szellemében egy nagy programban gondolkodsz. A Unix ezzel szemben mindig is arra épült, hogy sok kis program hatékonyan együtt dolgozzon. Ezért az a kérdés, hogy milyen programmal lehet gépeket szinkronizálni Linux alatt, értelmetlen. Egy közepes rendszergazda kb 15 perc alatt összerakja a shellscriptet a megfelelő parancsokból. Hogy milyen parancsokat használ közben, és hogy illeszti őket, arra millió meg millió variáció van, a végeredmény (a hálózaton megjelenő csomagok) a lényeg. Egyébként elárulom, hogy szinte minden Linux disztro alapból rendelkezik központilag irányított frissítési rendszerrel, és csak azért nem találsz róla sok infót, mert jól működnek, a felhasználók észre sem veszik...
  • sathinel
    itt egy megoldás pl hogy lehet bebootoltatni gépet és installálni. de ha valakit tényleg érdekel akkor utánnanéz nincs kedvem mindent megkeresni, és dokumentálni ide amit valaha is olvastam. amit leírtam google 2. találat. nem nehéz megtalálni.

Suse install with PXE boot

Ha jól csinálod, akkor egy szerverről feltelepíted a kliensekre az OS-t, és olyan config-al amit te akarsz.
  • A1274815
    És ha utánna valamin változtatni kell, akkor telepítünk újra mindent az új, szerint vagy várunk hosszú órákat mig mind a 10000-et beszinkronziálja.
  • whito
    "Erre ha jól tom a suse elég jó megoldást talált ki. Ha jól tom felépíted a hálózatot,"

:) Ne haragudj, hogy megmosolyoglak, de ez így komolytalan. Van egy felvetett probléma, amit meg kell oldani és a kérdező tudja, hogy van rá jól működő windows-os megoldás és nem tud rá linuxos alternatívát mondani. Ezzel az érveléssel, hogy "úgy tudom" biztosan nem fogod rábeszélni, hogy neki van értelme áttérni másik rendszerre. Egy létező és működő megoldásról miért térjen át egy kétséges és kevésbé ismert megoldásra. Nincs az a döntéshozó, aki ilyen érveléssel támogatná az ötletedet.
  • whito
    "De a nyakkendő és MCSx ilyen-olyan vizsga vakító jellegűbb egy pénzügyi döntéshozónak, mint egy linuxpólós matematikus valós statisztikákkal, és érthetetlen mondatokkal..."

Üdvözlök mindenkit a 21. században! :)
    Így működik a világ, ha tetszik ha nem. Lehetsz okosabb, mint bárki más, csinálhatsz jobbat, mint bárki más, de akkor tanuld is meg, hogyan kell magadat eladni! Általánosságban ez igaz mindenre függetlenül attól, hogy szeretjük-e ezt, vagy sem. Gyakorlatilag van rá 5 perced, hogy meggyőzz valakit bármiről, ha manapság el akarsz adni valamit. Nem biztos, hogy 5 perc alatt akkor győzöl meg valakit, ha azt mondod, hogy LDAP, inetd, kernel modul és samba.

Szerintem Windows és OS/X azért tud nagyon és hatékonyan terjedni (a desktop piacon), mert van mögötte iszonyatos tőke és marketing gépezet. A linuxnak is az kellene, hogy koncentráltan 1 nagy cég álljon mögötte és legyen belőle egy igazi brand. Sokáig tartó, drága reklámkapányt kell mögé tenni, stb. De ehelyett mi van? 100 linuxsszal foglalkozó cég, 250 disztribúció, a halandó meg csak kapkodja a fejét, hogy mi is van. A 250 disztribúció között sincs mindig átjárás. Nagyritkán, ha 1-1 szoftverfejlesztő cég kiad egy windows-os programból mondjuk linuxos verziót. Az egyszeri user meg letölti és csodálkozik, hogy nem indul neki, mert valami RPM kiterjesztése van. Az ő linuxa meg azt nem "ismeri". Aztán ha sikerül is felimádkoznia a programot 3 napi küzdéssel és olvassa a doksit, hogy mondjuk a \usr\local\etc-ben állítson be ezt meg azt, ő pedig csodálkozik, hogy neki ilyen könyvtára nincs is... ja ez nem az a disztribúció.

Meg persze a profi és MINDIG mindenben és MINDENHOL rendelkezésre álló HIVATALOS support hiánya sem tesz jót neki, ami pedig az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb szempont egy nagyobb vállalatnál a döntéshozatalban. Hiába találja meg a vállalat az országban a legjobb linux gurut és veszi magához, azért ő sem érthet mindenhez. Ha probléma van, amit a helyi linux guru nem tud elintézni akkor azért kerülhet kellemetlen helyzetbe. És saját tapasztalat alapján a hazai hivatalos linux support nem a legkíválóbb (nem vitatom, hogy vannak nagyon felkészült szakemberek és cégek akik értenek hozzá, de egyéb nagy cégekhez mérhető support elég ritkaság).

Szóval bármilyen jó is a linux azért nem ártana mögé egy koncentrált nagy erő, aki tolja bele a pénzt és csinál egy egységes platformot mögé, de ez nem nagyon fog bekövetkezni mostanában.

• mrzool
    "ahhoz kepest, hogy vanjobb dolgod is eleg surun beneztel azert az elmult 8 oraba :)"

Más dolog nyomni egy F5-öt óránként, mint nekiállni szétböngészni egy weboldalt. Ez utóbbi különösen annak fényében gáz, hogy állításod szerint konkrét adataid vannak, erre idecseszel egy főoldalt. Kb. azzal analóg, mint aki keres egy egy x hónapos hírt, és közlöd vele, hogy a cnn.com-on megtalálja.

Másnak: "Akikkel itt vitáztok, nem több mint elkötelezett hívői egy-egy tábornak, esetleg láttak már, kezeltek kisebb rendszereket, de nem igazán hozzáértői a témáknak"

Tehát szerinted aki fórumozik, az egy komolytalan, semmirekellő fasz? Szerintem ezt mondd meg a NASA tudományos alvezérének is, aki évek óta lelkes tagja egy hobbi űrfórumnak. Tudtommal van itt köztünk néhány MCSE és MVP is, nyilván ők is segghülyék a témához.

• sathinel
    Erre ha jól tom a suse elég jó megoldást talált ki. Ha jól tom felépíted a hálózatot, és utánna 1 gépről megadod hogy hogy is nézzen ki az egéssz hálózat srtuktúrája, stb és erről a gépről elkezdi magát széttelepíteni az egéssz hálózaton olyan felépítéssel, ahogy te előrre beállítottad, jogosultságokkal, stb.
  • A1274815
    "Btw, amikor az IIS-t megborították, a microszar.com Linux alól futott. Na erre mondják, hogy NO COMMENT."

Az nem a microsoft.com volt közvetlenül, hanem az a cégnek a szervere látható, mellyel DoS elleni támadásokat védik ki, így gyakorlatilag rengeteg másolat van a microsoft.com-ról, nos az a cég amellyel a Microsoft ez ügyben üzletet kötöt, az használ Linux-okat és így azokat látod, ha a microsoft.com-ot akarod piszkálni. Egyébként a micrsoft.com még Win2k előtt valóban SUN Soralis-ról üzemert, de Win2k óta Windows Server változatain fut.

"Linux - olcsó. A szakemberfenntartás kb ua, mint a többinél, leszámítva, hogy nem kell kifizetni a méregdrága képzést, ellenben a szakember vagy jó, vagy rossz, nem tudható előre."

Hogy oldod meg költség hatékonyan mellé duma nélkül egy nagy hálózat(~10000 munkaállomásos, szét szort telepű gépek) központi management-jét(frissítés telepítés, user kezelés, jogbeállítások, központi backup, stb.) AD-nélkül, Linux-szal?
  • smokedoc
    ez azért is lehet, mert aki ért hozzá, az nem döntéshozó általában, aki meg döntéshozó, annak van ideje fórumozni (tapasztalati tény a proxylogokból :)

Ez az indirekt meggyőzés.

De a nyakkendő és MCSx ilyen-olyan vizsga vakító jellegűbb egy pénzügyi döntéshozónak, mint egy linuxpólós matematikus valós statisztikákkal, és érthetetlen mondatokkal...
  • Turdus
    Én dolgoztam mindkettővel (meg még VMS-el, UNIX-al, és AS/400-al is). A személyes tapasztalataim TCO-val kapcsolatban:
    VMS - legdrágább, legprofibb. ha jól emlékszem, 80-as évek óta nem törték fel.
    AS/400 - drága, vérprofi. A gép automatikusan kihívja a szervízt a cserealkatrésszel.
    Windows - drága, de legalább szar. Ok: drága képzés árát be akarják hozni + nagyképű öltönyös yuppik. Cserébe legalább a hivatalos bemutatón se megy. Sőt, tudok itt Magyarországon egy konkrét helyet, ahol IBM Mainframe Windows átállás megdobta a költségeket (a hibákból és leállásokból eredő károk miatt).
    Linux - olcsó. A szakemberfenntartás kb ua, mint a többinél, leszámítva, hogy nem kell kifizetni a méregdrága képzést, ellenben a szakember vagy jó, vagy rossz, nem tudható előre.

Btw, amikor az IIS-t megborították, a microszar.com Linux alól futott. Na erre mondják, hogy NO COMMENT.

Mégvalami: Linux =/= Red Hat, és Linux =/= SuSE. Csak a töpörödött agyú managerek, akiknek annyit tanítanak, hogy 1 cég->1 oprendszer nem fogják ezt fel. Imho a Debian, Ubuntu, Slackware, Gentoo, stb. alapítványok beperelhetnék a Microszart a "Windows vs Linux" feliratért, mivel ott csak Red Hatről van szó.
  • Major
    Ébredjünk már fel. Hetente mindig van valami gagyi hír, ami miatt megy flame az sg-n. Gondolom ez egy bevett sratégia. Minnél nagyobb a flame, annál többen írkálnak a fórumba ás annál nagyobb a látogatottság. Hogy hol az egyik, hol a másik odal bizonygatja a saját igazát. Egy egyszerű reklám stratégiáról szól a kis hírecske, evvel szemben a hozzászolássok már a gazdaságos szerverüzemeltetésről szolnak :P Hm... nem gondoljátok, hogy az igazi szakemberek akik teljes szakértelemmel kezelik e rendszereket, nem sg-t olvasnak, főleg nem fórumoznak, hogy igazolják egy-két "power lúzer" állítását, avagy cáfolják. Akikkel itt vitáztok, nem több mint elkötelezett hívői egy-egy tábornak, esetleg láttak már, kezeltek kisebb rendszereket, de nem igazán hozzáértői a témáknak, de evvel szemben váltig állítják, hogy tejes a szakértelmük :P
  • whito
    Én nem beszéltem windows-ról, vagy linuxról. Ez egy példa volt, amit magadra vettél. Én általánosítottam,hogy ha van 2 termék, ami ugyanarra jó, de az egyikben kattintasz, a másikban nem akkor lehet, hogy azt választod, amivel gyorsabban, alacsonyabb költséggel tudsz dolgozni. Windows alapon is működhet valami shell scriptekkel. :)
    Ha van valamire olcsó (TOC) megoldás linuxon, akkor az kell választani, ha windows-on, akkor azt. Ennyi. Én csak próbáltam rávilágítani, hogy ne csak azt nézzük, hogy melyiknek a telepítőlemeze kerül pénzbe, melyiké nem.
  • Polemius
    Csak megjegyzem, valódi X-terminál esetén nem kell hálózaton bootolni, de még ha egy lemez nélküli klienst használnak is erre, hálózaton bootolva, akkor is igen kevés adatot kell áthúznia. Lévén, a dolognak az a lényege, hogy a szerver erőforrásait használják, maga a terminál voltaképp csak I/O funkcióval bír.
  • t0ma
    az elozoekben mar emlitettem, hogy nem kell shell scripteket bujnod ahoz, hogy tobb ezer, tizezer felhasznalo adatait, konyvtarait menedzseld... (ld: #45)
  • sathinel
    ha nagyon kell akkor usb kulcs. De pl nekem slax 256 megát foglal usb kulcson. egy vállalatnál meg nem internetről jön a rendszere hanem helyi hállózat akkor símán van sávszélesség.

Pl nézd meg mekkorák a videók méretei és hogy játszod le símán. egy rendszer boot ha gáz így akkor a google sem gondolozna egy ilyesmi oprendszeren.

720p-s video és nem kis mérettel.
  • azirafael
    Itt van végre egy topic ahol nyiltan anyázhatja egymást a Linuxos és Windows-os és még csak ennyi hozászólás sikerült? Bezzeg máshol hintik az igét Méltántalanul alulkommentált cikk... :)
  • whito
    Általában az ilyen cikkek vállalati "felhasználóknak" szólnak. Az áltag "nyugati" vállalatoknak. Nem a magyar viszonyokat taglalják. Egy átlagos vállalat néhány ezer, földrajzilag is elég eltérő helyen dolgozó alkalmazottat foglalkoztató vállalatot jelent. A legnagyobb magyar vállalatok ilyen mértékekben csak egy átlagos méretű cégnek felelnek meg, amelyekből a világon ezer számra vannak példák. Tehát nem a 10 vagy 100 vagy 500 fős kis magyar cégek viszonylatában kell gondolkodni.
    Felesleges vitatkozni azon, hogy hány webszerver van a világon és milyen arányban windows-os, linuxos, mert a cikk és az MS kampány nem erről a világról szól. Egy ilyen környezetben az internetes szerverek a teljes informatikai infrastruktúra csak nagyon minimális részét teszik ki.
    Egy ilyen méretű vállalatnál nem az a szempont, hogy az internetes fórum milyen webszerveren fog futni és PHP vagy ASP fogja-e hajtani, IIS vagy Apache lesz-e rajta. Egy ilyen méretű informatikai rendszerben igenis fontos, hogy egy beavatkozást akár egy "betanított" rendszergazda 2 kattintásra is el tudjon végezni 600km távolságról 2 perc alatt és ne 5 perc alatt shell scripteket bújva konzolon parancsokat bepötyögtetve lekezelni egy eseményt. Ha naponta 500 felhasználónál kell ugyanazt a műveletet végrehajtani, akkor nem mindegy, hogy 2 vagy 5 percbe telik annak az elvégzése, mert költségekben ez naponta jelent dollár ezreket. De sorolhatnám még sokáig, hogy milyen egyéb költség elemek merülhetnek fel, de nem érdemes. Egyszerűen egy ilyen vállalati környezetben a tényleges üzemeltetési költségek mellett hosszú távon elenyésznek szinte a beszerzési árak. 10-50 fős cégnél, ahol egy ember is elég a teljes üzemeltetéshez, aki úgy is fix havi fizetést kap és mindegy, hogy linuxon vagy window-on, de elvégzi a feladatát, ott számíthat, hogy melyik ingyenes, melyik nem. De nagyobb léptékekben ez a tényező elenyészik és nem a dobozra nyomtatott árcédula a döntő szempont.

• t0ma
    igazad van. nem olvastam el minden hsz-t, igy nem tudtam hogy TCO-rol vitaztok. de

en arra valaszoltam, hogy hogy valositod meg linux alol a dolgot.

"linux+novell 3rd party kombó" nem kell, mert a Novell SLES-je eleve linuxon megy, es vannak benne olyan alkalmazasok, amikkel megvalosithatod a felhasznalo menedzselest.

#46-ra: azon vitaztok, hogy egyik felmeres sem jo, mert mindenki ugy ferdit, ahogy akar. akkor most milyen osszehasonlitast linkeljek neked??? ugyis belekotsz, mint eddig. de azert megosztom veled, amit talaltam:
    egy
    ket
    ha

most johetsz azzal, hogy haha, egy-ben pont a windows jon ki gyoztesen tobbezer felhasznalo eseten. de mint, jeleztem, egy-egy felmeres nem jelent semmit. (mint ahogy tobben is gondoljak itt)

ahhoz kepest, hogy vanjobb dolgod is eleg surun beneztel azert az elmult 8 oraba :)
  • progee
    http://www.sg.hu/cikkek/54494/az_itelet_windows_telepites
  • progee
    ez épp ide vág :)

http://www.sg.hu/cikkek/54494/az_itelet_windows_telepites
  • Caro
    2000-3000 gépnél ezt felejtsd el. Nincs olyan ésszerűen megvalósítható kapcsolat, ami ezt ki tudná szolgálni.
    Az inkább jó, hogy egy központi gépen van egy HDD image, amit változás esetén összeszinkronizálnak a kliensekkel, de a HDD-t ezzel nem spórolod meg. Meg nem is érdemes gépenként azon a 10000 (8000?) forinton vacakolni.
  • mrzool
    Nagyon elbeszélünk egymás mellett, és kezdem azt hinni, hogy direkt viszitek teljesen másik irányba a témát. Mindegy, részemről ennyi, aztán egyszer majd ti is rájöttök...
  • mrzool
    LOL, LDAP mind AD?:) Na ne nevetess így kora reggel.:)
  • sathinel
    fenntartási költség? ja van. de ha okosan csináod akkor pár jó szakember ellát egy egéssz cége. Vegyél pl 2000-3000 számítógépet amit fenn kell tartanod, és nagyrészénél droidok dolgoznak. Tehát nem kell bucós gép, és mindenféle extra bele. tehát egy doboz is elég ami egy szerverről bootol be, és ezáltal az adatokat is 1 helyen tárolod. az hogy biztonságos legyen megoldható.

Itt egy iskola és hogy mit mondnak a fenntartási költségről.
    cikk

De meg lehet nézni hogy mit szólnak a fenntartási költséghez pl a japánok.
  • totya4
    Az "ár" önmagában mint szó nem is kéne létezzen, mert ez láthatóan megzavar sokakat. A helyes kifejezés "eladási ár" kellene legyen, mert ez felhívja a figyelmet arra, hogy ennyit kell leszurkolni a termék elviteléért, és slussz, másra nem vonatkozik! Viszont a terméket használatra vesszük, tehát minket nem csak az érdekel hogy mennyibe kerül, hanem hogy mennyibe fáj fenntartani, üzemeltetni, tehát ahhoz hogy használni tudjam, aminek a céljából vettem.
  • rigidus
    > Ennek ellenére aki ma linuxon ingyenes eszközökkel megvalósít egy a vindózos AD architektúrával versenyezni képes megoldást, az egyszerűen hazudik.

Az en gepeim - ezek szerint - tobb eve hazudnak.

• narumon
    "olcsóbb?mióta olcsóbb a windóz a ingyenes linux disztribúcióknál :D "

Bár a cikket nem olvastam de én ebben dolgozom. Egy cégnél rohadtul nem ingyenes ám az a linux. Van ám üzemeltetési költség is.
  • mrzool
    Ehh, te sem érted... Nem a beszerzési árról van szó, hanem az üzemeltetési költségről. Köztudott, hogy a kettő között sok-sok nagyságrendnyi különbség van. De hát ha még azt sem tudod, hogy mi az a TCO, akkor felesleges az egész beszélgetés, van jobb dolgom is.
  • t0ma
    kb 3 percembe kerult, hogy a ket arlistas oldalt megtalaljam...
    Novell
    Microsoft
  • mrzool
    Megkérhetlek, hogy konkrét adatokat linkelj be a TCO összehasonlításról? Nincs időm arra, hogy a főoldalról elinduljak, és kikeressem.

Ráadásul a hozzászólásod alapján te nagyon is jól tudod a pontos számokat ("el se hinned hogy mennyivel..."), ezért ne tartsd magadban.
  • t0ma
    SLES
  • t0ma
    el se hinned hogy mennyivel...
  • mrzool
    És a linux+novell 3rd party kombó TCO-ja alacsonyabb a hasonló vindózos megoldásétól? Mert ugye a kérdés így hangzott...
  • t0ma
    ez nem op rendszer kerdese, hanem kulon alkalmazase.
    pl.: Novell termekei erre kivalloan alkalmasak. es mindket itt vitatott op. rendszeren mukodnek.
  • mrzool
    Akkó' sorry, nem mélyedtem el benne.
  • homeless
    Ingyenes a suné.
  • mrzool
    A Suné nyilván fizetős, a Fedoráshoz pedig oda van írva, hogy 'under development'. Mindenesetre szép próbálkozás, majd meglátjuk mi sül ki belőle.

Ennek ellenére aki ma linuxon ingyenes eszközökkel megvalósít egy a vindózos AD architektúrával versenyezni képes megoldást, az egyszerűen hazudik.
  • homeless
    Sun
    Fedora

Amúgy hupon is nemrég kérdezte valaki.
  • totya4
    Gondolom hogy a fórumokban olyan rohadt lassú a keresés (sőt sokszor le se fut!) az nem a linux hibája, hanem hogy kevés az erőforrás. :)
  • mrzool
    Konzolból, mi?:) És mégis mivel, hogyan?:)