Gyurkity Péter

HD DVD - tetemes előny Európában?

A HD DVD Promotional Group szerint a formátum tekintélyes előnyre tett szert a kontinensen és jelenleg a piac 74 százalékát uralja a nyugati országokban. A tengerentúlon azonban a rivális első helye megkérdőjelezhetetlen.

A csoport a Gfk piackutató cég adataira hivatkozva állítja, hogy szinte behozhatatlan előnyre tettek szerint a konkurenciával szemben. A cég azonban azóta sem tette közzé ezt a felmérését, és többen máris megkérdőjelezték az állítást, pontosabban a módszert, amellyel a piaci részesedésre következtettek.

Nem tekinthető apró részletnek ugyanis, hogy a felmérésben kizárólag a különálló asztali lejátszókat vették alapul, a végső számokat tehát nem befolyásolták a népszerű konzolok. Márpedig az teljesen nyilvánvaló, hogy a Blu-ray ereje - főleg a mostani kezdeti időszakban - főként a PlayStation 3-ban rejlik, és a konzol alaposan megdobja az eladási mutatókat. Így máris nem olyan egyértelmű a 74 százalék és mindaz a tetemes előny, amit egy ilyen arány jelentene. Mindenesetre a HD DVD Promotional Group máris szinte győzelemként értékeli a lejátszók ilyen arányú megoszlását.


Steve Nickerson, a csoport tagjának számító Warner Bros szóvivője viszont józanul állt a kérdéshez és nyilatkozatában elmondta, hogy tisztában kell lenni azzal, miszerint egyelőre kizárólag az "újítók", vagyis a korán vásárlók jönnek számításba az eladásoknál. "Tömeges fogyasztás nem létezik megfelelő ár nélkül, amely találkozik a többség várakozásával. A DVD esetében csaknem négy évre volt szükségünk ennek eléréséhez, így most már három év is megfelelő eredménynek számítana" - magyarázta a szóvivő, amivel arra utalt, hogy belátható időn belül meg kell kezdeni a további árcsökkentést.

Ez már javában zajlik, hiszen az USA-ban 300 dollárért hozzá lehet jutni a Toshiba HD-E1 lejátszójához, igaz Európában még 400 eurót kóstál a készülék. A Sony BDP-S300 eközben odaát 500 dollárba kerül, míg Európában 900 euróba, ami nem kis különbség - van még mit tenni tehát az igények felturbózása érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • vax #16
  Hát ez se rossz. Valamilyen szinten már müködik a t-online t-home szolgáltatásaként bár igaz az még nem HD minőség.
 • vax #15
  Teljes mértékben igazad van. Erre gondoltam csak rosszul fejeztem ki magamat.
  :)

 • totya4 #14
  A flash memóriák "picit" drágábbak mint a lemezek (sokkal drágábbak), arról nem beszélve hogy meghibásodási arányuk nagy, azt speciel nem tudom hogy csak azonos terület frekventált olvasásánál is, de írásánál biztos. A jövő az lenne szvsz ha mindenhova kíhúznának lakásig optikát, és olcsón akkora felbontásban amit akarsz olyan filmet és akkor nézel meg amikor és amit csak akarsz - persze az ár szolgáltató függő. Teljesen felesleges 5-600 korongot őrizgetni ha úgyis 5 év alatt max 1-2-szer használsz egy lemezt.
 • dez #13
  Hát igen, ROM kártyák lennének az ésszerűbbek. Viszont a ROM-okat nem fejlesztik ilyen ütemben. Szal lehet mégsem az ésszerűség fog dönteni.
 • Sanyix #12
  Hát sztem az hülyeség, ha mondjuk boltban vehető filmek flash memórián lennének, mert az pazarlás. Többször írható médián olyan dolgok amiket valószínűleg soha nem akarunk törölni? Inkább a flash memóriával kompatibilis csatolású egyszer írható gyárilag beégetős olcsóbb ROM-ok lennének jók erre. Flash inkább a vinyókat, és az RW lemezeket nyírhatná ki, ahol ki is lennének használva a képességei.
 • vax #11
  Ugy kb. 4-5 év mulva csucsra járatódnak és utána már jön a "hosszú haláltusa" a Bd-nek meg a HD-nek.
 • vax #10
  Számadatokat irhattak volna. Szerintem mind a Bd mind a Hd "halálra" van itélve. Talán ezek lesznek az utolsó általánosan használt "porgó-forgó" mozgó médiák. A flash memóriák középtávon "kinyirják" őket.
 • archkoven #9
  Szerintem nagyon kevesen néznek hd filmeket a ps3-on, főként játékra használják. Persze a lehetőség benne van, de mire elterjednek a hozzá való filmek addigra az asztali lejátszók ára is alacsony lesz.
  Egyébként engem ez az egész filmzézési mizéria kurvára nem hat meg. Engem az újabb technológiák kizárólag a magasabb tárolókapacitás miatt érdekelnek.
  Bár a múltkor letöltöttem egy 1980x1080p felbontású videót és tényleg elképesztő volt a minősége.
 • grebber #8
  Már várom azt a pillanatot amikor ezeknek az asztali pc-kbe szán irója 15 ezer lesz egy lemez meg max 1000FT.
 • AgentKis #7
  Blu-ray csempészek nincsenek?
  Amin ilyen pofátlan a vám, azt előbb-utóbb feketén is kezdik nyomatni...