Gyurkity Péter

Nem kelendő az Xbox külső HD DVD meghajtója

A Microsoft elárulta, hogy eddig összesen 150 ezer meghajtót adtak el az Xbox konzolokhoz a tengerentúlon, ami önmagában nem kis szám, ám nem hasonlítható a konzol eddigi eredményéhez. A Lite-On eközben a Blu-ray mellett tette le voksát.

A szoftvercég a Cnet-nek árulta el a pontos számot, hozzátéve, hogy a jövőben gyors növekedésre számítanak. A 150 ezres adat azonban csak az USA-ra vonatkozik, azt ugyanis Redmond nem volt hajlandó közölni, hogy világszerte hány ilyen készüléken sikerült túladniuk. A 150 ezres példányszámot tűrhető eredményként értékelik a szakértők, ám azt hozzáteszik, hogy az Xbox 360 eddigi sikere alapján többet vártak a nagy felbontású lejátszótól.


Ez az adat azt sugallja, hogy a játékosok nagy része nem rohan a boltokba a nagy felbontású tartalmakért, sem az ezeket támogató lejátszókért. Ez már csak azért is szembetűnő, mert az NPD Group adatai szerint júniusra az Egyesült Államokban az Xbox elérte az 5,5 milliós példányszámot, vagyis az amerikai vásárlók mindössze 2,8 százaléka szánta el eddig magát a külső meghajtó beszerzésére. Természetesen a helyzet a másik oldalon is hasonló, hiszen a várakozások szerint igen kevés PS3 tulajdonos használja majd filmnézésre a készüléket, ám az integrált lejátszó miatt ez kevésbé érinti érzékenyen a Sonyt.


Egy apróság azért jelzi, hogy a HD DVD felhasználók valamivel nagyobb hajlandóságot mutatnak a kiadványok beszerzésére. A formátumot használó vásárlók ugyanis általában nagyobb arányban szereznek be kiadványokat, mint a Blu-ray tábor tagjai, így elmondható, hogy az olcsóbb megoldást választók gyakrabban bővítik saját gyűjteményüket. Mindazonáltal ez nem feledtetheti a fenti eredményt, amely némi csalódást jelent a szoftvercégnek és a Toshibának egyaránt, hiszen a jelek szerint ezen a területen nem számíthatnak gyors előretörésre.

A Lite-On időközben jelezte, hogy új Blu-ray/DVD kombó meghajtót dob piacra, mivel a partnerektől beérkező jelzések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy jelenleg erre van nagyobb igény. A cég eddig egyik oldalon sem kötelezte el magát, ám az új fejlesztés arra utal, hogy a Blu-ray irányában hajlanak és itt számítanak nagyobb keresletre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #16
    Hát.. nagyjából a PS3 indulásával egyidejűleg kezdte átvenni a vezetést a Blu-ray.
  • dez #15
    Oké, ez csak a DVD Empire (egyik nagy online film-áruház) saját statisztikája, de nagyjából így alakulnak a számok világszerte.
  • dez #14
    Ha nem jelenik meg a kép, clik ide!

    Bővebben.
  • dez #13
    Huh, jó, hogy szólsz, el sem olvastam a cikket. Nézzük csak...

    "Természetesen a helyzet a másik oldalon is hasonló, hiszen a várakozások szerint igen kevés PS3 tulajdonos használja majd filmnézésre a készüléket, ám az integrált lejátszó miatt ez kevésbé érinti érzékenyen a Sonyt."

    LOL, ez úgy hangzik, mintha fél évvel ezelőtt írták volna. Azóta már rég kiderült, hogy nagyon is kihasználják a PS3 tulajok HD-s filmezésre is, ha már ott van. Olyannyira, hogy ez nagyban segíti a Blu-ray előretörését.

    "Egy apróság azért jelzi, hogy a HD DVD felhasználók valamivel nagyobb hajlandóságot mutatnak a kiadványok beszerzésére. A formátumot használó vásárlók ugyanis általában nagyobb arányban szereznek be kiadványokat, mint a Blu-ray tábor tagjai"

    Hát ez is egy oltári nagy tévedés! 7 hónapja vezet a Blu-ray a filmeladásokban, most már nem is kicsivel:
  • archkoven #12
    "a várakozások szerint igen kevés PS3 tulajdonos használja majd filmnézésre a készüléket, ám az integrált lejátszó miatt ez kevésbé érinti érzékenyen a Sonyt."
    -ez a szöveg teljesen logikátlan. Pont, hogy azt érinti érzékenyen a kereslet hiánya aki integrálta a lejátszót a konzolba! Az MS egy tollvonással megszüntetheti az külső meghajtó forgalmazását, a Sony viszont hozzá van kötve akkor is az az esetleg nem lesz sikeres a blueray, vagy ha a kutya nem akarja a konzolt filmnézésre használni.
  • dez #11
    Oké, a 2m-est nyilván nem tömegével veszik, de mint már írták, nem feltétlenül kell ekkora a HD-hez. A kisebbeket viszont nagyon is viszik, még itthon is.

    HD-s lejátszókból már kevesebb fogy, de meg lehetne nézni, milyen ütemben fogytak az első, nem éppen olcsó DVD lejátszók annak idején. Amúgy fogy az, csak nem egyik napról a másikra lesz minden háztartásban ilyen. De azért elég elterjedt lehet már, mert jópár online és kint offline üzletben is lehet már HD-s filmeket venni, sőt 1-2 helyen még itthon is...

    A PS3-mal kapcsolatban, a piacra dobás első heteire igaz is volt a dolog. Az meg, hogy "nem fogy"... Hétről hétre pontosan olyan ütemben fogy, mint a PS2, vagy épp az X360 az első hónapjaiban... Ilyen alapon, ugyanolyan "rosszul" fogytal az említettek, ugyanazon időszakukban, mint a PS3.
  • assdf #10
    Lehet hogy primitiv szöveg, de mint látod mégsem fogy. A sonynál is azzal magyarázták hogy nem tudnak eleget gyártani annyira kelendő a ps3 és ezért nem nőnek az eladási számok, pedig minden boltos tudja hogy tömve vannak a polcaik ps3all csak nem fogy... Lehet ezt még 20féleképp magyarázni.
  • dez #9
    Magyarország =/= világ, LOL.
    Ez a "veri magát" is elég primkó szöveg.
  • Inquisitor #8
    "mind2 gyártó ott bukta be,hogy jelenleg még a hozzávaló feltételek sincsenek elterjedve, "
    Elég tévs elképzelés, azért a fő piacok nagy részén (USA, Japán) még földi digitális csatornákon is van HDTV adás, ami mutatja, hogy igen elterjedtek a HDTV készülékek arra felé. Meg azért itthon egyre többen vesznek ilyen készülékeket.

    Viszont ha lenne is ilyen tévém, jelenleg meggondolnám, hogy vegyek pl. Blu-Ray lejátszót 200.000-ért meg filmeket 8-12.000-ért hozzá.

    Ha jól olvatam a full HD felbontásnak valahol 47"-os képátlótól van értelme, de egy ultragyenge analóg tévéadás vagy egy 720-as DVD felbontás után még egy kicsi olcsó (26-32") 1280-as felbontás is üdítő, és bármennyire fura elég sokan használják monitorként is ezeket a tévéket.
  • assdf #7
    Ezzel egyetértek. Szerintem csak egy nagyon szük réteg az amelyik jelenleg arra veri magát hogy kétméteres tévén hd minőségben nézi a filmeket. Persze idővel változik ez, csak mind2 gyártó ott bukta be,hogy jelenleg még a hozzávaló feltételek sincsenek elterjedve, mégis akkora reményeket füztek a hd/bluerayhez, mintha legalábbis minden háztartásban lenne egy kétméteres tévé