Gyurkity Péter

Vezet a Blu-ray az optikai háborúban

Az eladások tekintetében a később rajtoló Blu-ray már megelőzte riválisát, a különbség pedig tovább növekedhet. A siker kulcsa - ahogy az várható volt - a Sony és annak új konzolja a PlayStation 3.

A legutóbbi felmérések szerint a Blu-ray kiadványok jóval gyorsabban kelnek el, mint a HD DVD formátumra építő riválisaik, a különbség pedig folyamatosan növekedni látszik. Erre utal a Nielsen VideoScan tanulmánya, amely kiemeli, hogy január első hetében minden 100 eladott Blu-ray filmre mindössze 47 HD DVD kiadvány jutott, a második hét során pedig ez a szám lecsökkent 38-ra. Mindez azt jelenti, hogy a nagyobb kapacitást nyújtó szabvány csaknem háromszor népszerűbb a vásárlók körében és míg a HD DVD többnyire stagnál, illetve lassabb ütemben terjed, a kék lézerről elnevezett vetélytársa repülőrajtot vett.


A Fox saját felmérése az eladásokról

Ami a lejátszók számát illeti, a Toshiba és a Thompson összesen 175 ezer példányt szállított le a tavalyi évben. Ez nem túl nagy szám, de még mindig meghaladja a konkurens tábor eredményét, amely jóval magasabb áraival egyelőre nem tudta megmozgatni a nagy tömegek fantáziáját. Ott van azonban megerősítésként a PlayStation 3, amelyből viszont egyedül az Egyesült Államokban egymillió darabot adtak el 2006 végéig, Japánban és a Távol-Keleten általában pedig további százezrek találtak gyorsan gazdára. Így már érthető a Blu-ray előnye, hiszen ezzel még a Toshiba sem tud versenyre kelni, igaz, a Sonynak súlyos összegekbe kerül a konzol eladása.

A japán óriás ráadásul különböző kedvezményekkel igyekszik népszerűsíteni a optikai formátumot. A PS3 konzolok egy része mellé ingyen játékot, vagy kupont adnak, ez utóbbiért pedig választhatunk egy filmet a lassan bővülő kínálatból. Mindez természetesen tovább növeli az eladásokat és bár konkrét bevétel nem származik az akcióból, hosszú távon igencsak kifizetődő lehet majd.

A filmstúdiók szintén igyekeznek saját adataikkal igazolni döntésüket. Ezek közé tartozik a 20th Century Fox, amely szerint január elejére már 3,5-szeresre nőtt a Blu-ray előnye, a különbség pedig egyre nő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #63
  "a lemez a (relatív) kisebb kapacitás miatt, az írók/olvasók pedig a meglvéő gyártósor további alkalmazhatósága miatt"

  Az írók/olvasók a meglévő gyártósorok miatt? Ezt nem gondoltad igazán végig. Mechanika szempontjából ugyanaz mind a 3 (DVD, HD_DVD, BD), a fej viszont teljesen más a 3 között. Éppen a lemezek gyártására mondták, hogy a régi gyártósorok módosításával is mehet a HD_DVD esetén. De ha már megvannak az új gépek, a DB gyártása az olcsóbb. (Tehát hosszabb távon...)
 • dez #62
  Nem kell mindent elhinni, amit az újságok írnak...
 • dez #61
  A PS3 is szerepet játszik benne, de ha itt heti eladási számokról van szó, egyedül nem lehet "felelős" érte. Legalábbis nem hiszem, hogy minden PS3 tulaj minden filmből vesz vagy 10-et. :)
 • Hegyikecske #60
  khm ez erre lett volna a válasz
 • Hegyikecske #59
  egyértelmű h a hd-dvd az általad felsorolt szempontokban olcsóbb a lemez a (relatív) kisebb kapacitás miatt, az írók/olvasók pedig a meglvéő gyártósor további alkalmazhatósága miatt, most nem keresek konkrélt linket, akár itt az sgn is nézd vissza, ezek olyan általános előnyök h bárhol megtalálod ezeket.
 • NEXUS6 #58
  Először a BR ugye cartridge-ban volt, aztán asszem a TDK kifejlesztett egy elég ellenálló védőréteget.

  A karcos lemezekre meg valszeg lesz repair készlet, vagy rossznyelvek szerint autóápolóval is lehet próbálkozni.
  ;)))
 • arty #57
  hol olcsóbb a hddvd? linket lécc ... (lemezárak, írók, playerek)
 • jin #56
  "És még mindíg nem tűnt fel neked"
  A mindig az rövid i. heyesírás rulez.
 • muerte2 #55
  Nincs egy hónapja, hogy a HD-DVD dupla eladásairól cikkeztek valahol. Ezzel tartson lépést valaki!
  Azt hiszem jobb kivárni a dolgok végét.
 • muerte2 #54
  Istenem hogy lehetnek akkora balfaszok egyesek, hogy a tervezési hibás, szinte játék nélkülö grillsütőkinézetű itthon még nem is kapható PS3 mellett kardoskodnak!?

  Minden nézőpont kérdése nemde?