Gyurkity Péter

Magasan vezet a HD DVD Európában

A Blu-ray fokozatos előrenyomulása és a közeljövőben várható jelentős árcsökkentése ellenére a kontinensen még mindig utcahosszal vezet a HD DVD, amely a januári forgalom 85 százalékát uralta.

Tajvani források arról számoltak be, hogy a Toshiba egyelőre magabiztosan vezet az európai kontinensre vonatkozó versenyben, legalábbis a januári adatok alapján. Az év első hónapjában ugyanis a nagy felbontású optikai készülékek forgalmának 85 százalékát tették ki a HD DVD formátumot támogató lejátszók, amivel jócskán megelőzték a konkurens Blu-ray eredményeit.



Szakértők elsősorban a gyártó HD-E1 HD-DVD jelzésű, olcsó készülékének tudják be a tekintélyes előnyt, amely a maga 500 dolláros árával egyelőre az abszolút nyerő. Ennek megjelenése előtt - a verseny első, korai szakaszában - 58 százalékot tudhattak magukénak, ez az új változat megjelenésével ugrott 85-re. A helyzet azóta változhatott, hiszen az elmúlt másfél hónapban több minden történt: nyilvánosságra hozták a Blu-ray egyre javuló eredményét, eszerint az eladásokban már messze meghaladják a rivális mutatóit, a Sony pedig jelentős árcsökkentésrekészül, hogy ezzel is serkentse a vásárlói érdeklődést.

Japán becslések szerint a HD-formátumok versenye a kétrétegű DVD-lemezek iránti érdeklődést is megdobhatja, vagyis a fokozatosan kivonuló szabvány is profitálhat a verseny élénküléséből. A tavalyi 90 millió korong helyett idén akár 200 millió DVD+R/-R DL lemez is gazdára találhat, miközben a két új jövevény, a Blu-ray és a HD DVD a teljes optikai piac mindössze 11 százalékát tudja majd megkaparintani az év végéig. Az átállás tehát nem jelenti automatikusan a DVD végét, a formátum még egy utolsó kedvező időszak elé néz, mielőtt távozna a porondról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BReal #26
    Igazad van szerintem Reznor. Amíg egy lejátszó több mint 200000 forint (egy márkásabb, Panasonic BD DVD 260000 körül van),addig nincs nagyon miről beszélni. Mondjuk ez volt a helyzet a DVD megjelenésekor is.
  • BiroAndras #25
    "Azt azért ne mondja nekem senki, hogy kevés a tárolókapacitása."

    Én mondom.

    "A cd-hez képest óriási volt."

    Csak 7x-es. A CD kapacitása megjelenésekor többszöröse volt egy átlag vinyóénak. A DVD kapacitása viszont csak töredéke.
  • Reznor #24
    Én a dvd részéhez annyit reagálnék, hogy sok idő telt el, amíg bejött, kételkedem abban, hogy hip-hop kifutna a dvd lemez. Sok adat elfér rajta. Azt azért ne mondja nekem senki, hogy kevés a tárolókapacitása. A cd-hez képest óriási volt. A gond inkább az, hogy iszonyat sérülékeny a dvd lemez. A cd-n véletlenül átmentem görgősszékkel, meg sem kottyant neki. Egy dvd-re elég egy újlenyomat, aztán vége. Jobban örülnék, ha olyan fejlesztést csinálnának, ami a strapabírását javítaná.

    A blue-ray meg a hd dvd még sztem a távoli jövő. Ki tudja , hogy magyarorszgában a háztartások 80%-ban mikor terjed el és a kettő közül melyik lesz a befutó, meg milyen áron.
  • qwas #23
    500 dolláros árával abszolut nyerő. Pont most szombaton láttam egy boltban 635 euróért ha jól emlékszem. Ez azt jelenti hogy otthon lesz vagy 190000 forint.
  • sathinel #22
    ??? Ja én nem iszogatok kocsmában hanem gépezek.Ez olyan hobbiféle, de nem értem mért hívnak monitorfejűnek:D ezért bóknak tekintem ezt a jelzőt:DDD Szerintem természetes hogy nagykerben nézem. Mivel ott hamarabb látod mint a boltokban. Már ha megnézed minimum 2-3 naponta! Akkor tuti.
  • schrank #21
    a szokásos nagykeres duma egy pcbuz;tól azért kíváncsi lennék milyen gép kell egy hd író alá és még akkor is mennyi idő vele megírni ?
  • sathinel #20
    Majdnem ennyibe kerül PC-re a Blue Ray író. Tehát inkább akkor azt vennék. Meg pár lemezt. Mondjuk én csak számtek nagykerben néztem.
  • dez #19
    Na, te sem vagy megrögzött... :D Inkább vegyél magadnak egy mozit. Hávájon. :P
  • BCs design #18
    sok barom európai :D csakis a tesco gazdaságos
  • Tetsuo #17
    Ha holnap nyerek 1,3 Mrd-ot, akkor szerintem megéri! :)