Gyurkity Péter

Kompatibilitási gondok a HD-formátumoknál

A Blu-ray esetében az októbertől kötelező jelleggel alkalmazandó BD Java és annak támogatása okozhat problémákat az elsőgenerációs készülékeknél, míg a HD DVD-nél egyes kiadványokkal akadnak gondok.

A Blu-ray Association tervei szerint az október 31. után megjelenő Blu-ray meghajtók és kiadványok kötelező jelleggel támogatni fogják a BD Java nyelvet, amely a menük egységes funkcióiért és az egyéb opciók megjelenítéséért felelős. Ez egy régi hiányosságot hivatott pótolni, ami ráadásul már a kezdetektől fogva jelen van a konkurens táborban, ám a késlekedés nagy valószínűséggel különböző kompatibilitási problémákat szül majd, legalábbis ami a korábban piacra dobott meghajtókat illeti.

Mindez - a feltételek, illetve a szabvány többszöri módosítása - azt jelenti, hogy az elsőgenerációs meghajtókból bevásárolt felhasználók valószínűleg kívül maradnak a körön, vagyis nem vehetik igénybe az ígért funkciókat, így például a kép a képben (picture-in-picture, PIP) módot sem. Magát a kiadványt minden további nélkül megtekinthetik majd, ám az új funkciókat nem élvezhetik. Szakértők szerint a lépés és annak következményei nem meglepőek, hiszen ez szinte minden egyes technikai újításnál lejátszódik, vagyis ismét azok járnak pórul, akik túl korán szánták el magukat a beruházásra.

A konkurens HD DVD támogatói már idejekorán bebiztosították magukat ezen a téren, hiszen a kezdetektől fogva előírták a Hdi támogatását. Ezzel ugyan sikerült kiküszöbölni a hasonló malőröket, ám ez a szabvány sem mentes a kompatibilitási gondoktól. A hírek szerint egyes kiadványok esetében lejátszási problémákról számoltak be, részben az Xbox 360 tulajdonosok, részben a Toshiba XA2, A2 és A1 jelzésű asztali lejátszóit használók.

Ilyen problémás kiadvány többek között a Children of Men (Az ember gyermeke), amelynek hibrid (DVD - HD DVD) változata egyes esetekben többszöri próbálkozásra sem hajlandó elindulni, a jelek szerint teljesen véletlenszerűen. Akik pedig sikerrel jártak, azok hirtelen leállásról, "lefagyásról" számoltak be, és kénytelenek voltak a hagyományos DVD-változatot végignézni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #17
    (tömörített adaton a képet értem, hangot lehet tömörítve is)
  • dez #16
    Aztán néhány év múlva csak lesz egy HDTV-d, és majd jól elhányod magad, amikor kisfelbontású+zajos divx/xvid-et akarsz rajta nézni, és rájössz, hogy pazarlás volt erre használni a lemezeket...
  • dez #15
    "Legalább a drive-ba tehettek volna ilyen kimenetet."

    Nem: a HDMI-n nem igazán lehet átküldeni tömörített adatot, egy egyszerű drive-ban meg nincs dekódoló elektronika..
  • Sanyix #14
    Csak az a baj, hogy neki az avi, divx= dvdrip amikor pl az avi csak egy konténerformátum, akármit bele lehet rakni. Amúgy tudom hogy a h264 jobb mint a divx, nem is egy időben fejlesztették a kettőt.
  • AgentKis #13
    Ja és én is igénytelen vagyok!

    Vagyis inkább technológiailag igénytelen, mert inkább költök ruhára, kertre, bulira, stb. mint ilyen technológiai hájtek szarokra, amiknek a télleges értéke majd 2-3 év múlva derül ki, amikor a hozzá való lejátszók 10 rugóért lesznek (és lejátszák akár a sajtos pizzát is...), a hozzá való TV-k meg mondjuk 50-ért és egy lemez meg 200ért.
  • AgentKis #12
    Teljesen igazad van. Nem tudok olyan filmet mondani, amit életem eddigi 30 évében 3nál többször is megnéztem volna. Ami megérdemli a jó minőséget, azt megnézem moziban. De arra, hogy többszáz filmet otthon tároljak, hát arra kiválaló szerintem a div-x formátum is. És az eddigi 4-5 film/lemez helyett majd 20-25 film/lemez lesz, ami nem kis helymegtakarítást eredményez majd.
  • arty #11
    ez az mvix nem jo semmire :) nincs mkv/x264 támogatás ... :)

    A sonyrol meg ne is beszéljünk... félkész szabványt sikerült 1 év késés után piacra dobni... grats! it's a sony.
  • Wittgen #10
    Szerintem Feriboy úgy értette, hogy sok-sok *.avi filmet fog tárolni egyetlen korongon. Én is ezt fogom, nincs szükségem HD tv-re, megfelelő a divx minősége.

    Ja, igen, mielőtt más mondaná rám: igénytelen vagyok.
  • InfectedMann #9
    divx vs. h264 -> aki divx -es HD filmet néz az meg is érdemli :)
    Csak h264 -es HD -t és azt is a megszokott .mkv formátumban!
    Amúgy én szerintem majd maradok a HD Ready TV + valami PC szerűség mellett mint pl. az Mvix MX-760HD!
    Nekem tökéletesek a HD, HDTV + Blue-ray Rip -ek is! Így is verik még az origi DVDk minőségét is.
    Bár szerintem marad egy jó ideig a PC -n való HD film nézegetés mert ősöket annyira nem érdekli a minőség mint engemet :D Azért meg nem fognak HD Ready TV -t venni mert én minőség buzi vagyok... majd talán ha én összegyűjtök egyre akkor lesz :D
  • vax #8
    Bár az XBOX360-hoz való Hd dvd drive nem egy nagy összeg inkább a belevaló lemezek árai húzósak még egyelőre és hát a HDMI meg a DVI támogatás sajnos itt már hiányzik de nagyon. Legalább a drive-ba tehettek volna ilyen kimenetet.