Berta Sándor

Az Európai Parlamentben is támadták az új légiutas-egyezményt

Az adatvédelmi szakemberek után az európai parlamenti képviselők is bírálták a június végén megkötött új amerikai-európai légiutas-megállapodást.

Mint arról beszámoltunk, június 28-án jelentette be az Európai Bizottság egyik szóvivője, hogy az EU képviselőinek és Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszterneksikerült megállapodnia és ezzel új dokumentum szabályozza a légiutasok adatainak átadását a két fél között. Az Egyesült Államok azt szerette volna elérni, hogy a kapott információkat 50 évig tárolhassa, ebbe viszont az EU nem ment bele, így a kompromisszumos megoldás 15 évi tárolást tesz lehetővé.

Peter Hustinx európai uniós adatvédelmi megbízott levelében nemrég bírálta a megállapodást, mondván így a jövőben szinte bármelyik amerikai hivatal hozzáférhet majd a kapott adatokhoz és az sincs korlátozva, hogy mit kezdenek ezekkel az információkkal. Ráadásul az európai uniós állampolgároknak a jelen állás szerint nem lesz lehetőségük jogi útra terelni az ügyet, ha egy tengerentúli hatóság visszaélne az adataikkal.

Nem mentek el az új egyezmény megkötése mellett szó nélkül az Európai Parlament (EP) képviselői sem. Carlos Coelho, az EVP parlamenti képviselője azt emelte ki, hogy az európai uniós állampolgároknak nincs jogi védekezési lehetőségük, amennyiben kiderül, hogy az amerikai hatóságok nem megfelelően kezelték az adataikat vagy visszaélnek azokkal. Stavros Lambrinides (SPE) annak a véleményének adott hangot, hogy az Európai Unió nem fogja tudni megakadályozni, hogy az Egyesült Államok más országoknak is átadja a kapott információkat.

Sophie in 't Veld (ALDE) azt követelte az Európai Unió vezetőitől, hogy mutassanak bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a légiutas-adatok átadása növelni fogja a biztonságot. "Az ellenőrzéseknél feltett kérdések 34-ről 19-re mérséklésével érvelni sértő az európai emberek intelligenciájára nézve, hiszen csupán összevonták azokat. Nem vagyok ilyen hülye" - szögezte le a Sophie in 't Veld. Kathalijne Maria Buitenweg (Zöldek) azt akarta megtudni Franco Frattinitől, hogy melyek azok az adatok, amelyekre a jövőben már nem kíváncsi az Egyesült Államok. "Szeretném megkérdezni, hogy abból, miszerint én vegetáriánus vagyok az adatok átadásakor milyen következtetésekre lehet jutni. Ez abszurd" - mondta a képviselő.

Franco Frattini a felszólalásokra reagálva kijelentette: "Az Európai tanácstól kaptuk a felhatalmazásunkat, ez volt az alapja a tárgyalásoknak. Azt volt az álláspontunk, hogy jobb, ha kötünk egy új megállapodást, mintha egyáltalán nem lenne ilyen egyezmény. Elképzelhetik, hogy mi lett volna, ha 2008-ban nem létezne egy érvényes szerződés. Viszont biztosíthatom Önöket arról, hogy a kényes adatokat az Egyesült Államoknak 30 napon belül törölnie kell."

Az európai parlamenti képviselők többségét egyáltalán nem nyugtatta meg a válasz. Ahhoz, hogy az egyezmény jogerőre emelkedjen, mind a 27 európai uniós tagállamnak el kell fogadnia azt. Az EP csütörtökön szavaz arról, hogy elfogadja-e vagy sem a megállapodást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eto demerzel #2
    mostansag az amcsik nagyon elszaltak maguktol. remelem valaki visza hoza oket a feldre.
  • remark #1
    "...biztosíthatom Önöket arról, hogy a kényes adatokat az Egyesült Államoknak 30 napon belül törölnie kell."

    Csak az az adat van biztonsagban amit nem is adunk at.