Berta Sándor

Ausztria - késik a távközlési adattárolási törvény

A sógorok semmi esetre sem szeretnék elsietni a telekommunikációs adattárolási jogszabály megalkotását. Emiatt kockáztatnák akár az Európai Unióval való konfrontációt is.

Mint ismeretes, az európai uniós tagországok igazságügyi miniszterei tavaly februárban szavazták meg az egységes távközlési adattárolásról szóló irányelvet. Az illetékes osztrák minisztérium elképzelései szerint Ausztriában hat hónapon keresztül tárolnák az internetszolgáltatók a mobil, illetve vezetékes távközlési cégek a felhasználók telekommunikációs forgalmi adatait.

Nos, úgy tűnik, a sógorok még sem kapkodják el a távközlési adattárolási törvény elfogadását. "Arra is fel kell készülnünk, hogy az Európai Unió Ausztriát szerződésszegésért meg fogja róni. Semmi kedvünk nincs a strébert és mintagyereket játszani" - közölte Werner Faymann osztrák közlekedési miniszter. A politikus szerint a helyzet elég súlyos, ugyanis a korábban kiküldött törvénytervezethez összesen 90 komoly észrevétel érkezett, amiket egyenként meg kell vizsgálniuk és így az osztrák parlament a nyári szünet előtt már semmiképpen sem tud foglalkozni a kérdéssel.

Az Európai Unió ugyan idén szeptember 15-ig adott haladékot az egyes tagországoknak az irányelv elfogadására, azonban kétséges, hogy Ausztria ezt a határidőt tartani tudja-e. Igaz, a végső haladék csak jövő tavasszal jár le. Ráadásul a nyári szünet azért is jól jön most, mert az Európai Bíróságon jelenleg két eljárás is folyik, mindkettő célja az irányelv eltörlése. A közlekedési miniszter tárgyalásokat kezdeményezett Maria Berger igazságügyi miniszterrel, ugyanis azt szeretné, hogy ha az adatokhoz való hozzáférést nem a távközlési, hanem a büntetőjogi törvény szabályozná.

Hans-Jürgen Pollirer, az Osztrák Gazdasági Kamara Információs és Konzultációs Részlegének vezetője szerint ugyanakkor az egész elképzelés gazdaságellenes és ilyen lépéssel nem szabad meggátolni az éppen jó irányba haladó osztrák informatikai és kommunikációs ipar további fejlődését.

A mostani tervezet ugyanis semmilyen módon nem kárpótolná a plusz feladatokért az internetszolgáltatókat és a telefontársaságokat, így az egész beruházás több tíz-, ha nem akár több százmillió eurót is elérő költségét nekik kellene viselniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!