Berta Sándor

Felhasználók elleni eljárásoktól tartanak a cégek

Az eco német internetgazdasági szervezet hevesen bírálta azt a tervet, miszerint a jövőben a német internetszolgáltatókat köteleznék előfizetőik személyes adatainak kiadására.

"Attól tartunk, amennyiben megvalósulna a film- és a zeneipar elképzelése, gátszakadás következhetne be és tömegesen eljárások indulnának a német internetezők ellen" - szögezte le Hannah Seiffert ügyvéd, az eco berlini irodájának vezetője. A felháborodást az váltotta ki, hogy a legújabb tervezet szerint a film- és zeneipari szakmai szövetségek közvetlenül az internetszolgáltatóktól kérhetnék a felhasználók személyes adatainak a kiadását, hogy így szoríthassák vissza az illegális letöltéseket.

Az elképzelésről, amely lehetővé tenné egy újfajta polgári eljárás megindítását a szerzői jog által védett tartalmak illegális letöltőivel és terjesztőivel szemben, ma tárgyal a német parlament jogi bizottsága. Az eredeti tervek szerint elegendő lenne csupán a gyanú és egy bírói engedély ahhoz, hogy az internetszolgáltatók kötelesek legyenek kiadni az ügyfeleik személyes adatait (nevét, címét stb.). A film- és a zeneipar azt szeretné elérni, hogy az előterjesztésből töröljék a bírói engedély meglétének szükségességére vonatkozó részt, mivel az túlterhelné a bíróságokat és nem összeegyeztethető a német polgári joggal. Ugyanígy vélekedik a Bundesrat is.

"Amennyiben megszűnne a bírói engedélyhez kötöttség a szakmai szervezetek közvetlenül az internetszolgáltatókat ostromolhatnák, ami teljesen új helyzetet teremtene. Mi ezért az eredeti tervet támogatjuk, de tiltakozunk a távközlési adattárolás ellen is. Szeretnénk, ha a telekommunikációs adatokat kizárólag súlyos bűncselekmények esetében lehetne kiadni és nem bármilyen szerzői jogi ügyben" - mondta Hannah Seiffert.

A szakember szerint egyébként az állandóan felbukkanó új követelések jelentősen elbizonytalanítják az embereket, ami semmiképpen sem tesz jót az internet fejlődésének és használatának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)