Berta Sándor

Kereszttűzben az új légiutas-megállapodás

Bécsben találkoznak július 16-án az európai uniós tagországok adatvédelmi biztosai és szakemberei. A fő téma természetesen elsősorban a nemrég megkötött amerikai-európai légiutas-egyezmény és annak a tagállamokra gyakorolt hatása lesz.

"Ez a vonat már elment, nem tudunk mit tenni" - kommentálta röviden és keserűen a megállapodást Waltraut Kotschy osztrák adatvédelmi biztos. Mint ismeretes, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselőinek, Franco Frattini illetékes európai uniós biztosnak, Wolfgang Schäuble német belügyminiszternek és Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszternek június végén sikerült megállapodnia az új egyezményről. Ahhoz azonban, hogy a dokumentum jogerőre emelkedjen, mind a 27 európai uniós tagállamnak el kell fogadnia azt.

A mostani megállapodásból néhány részlet már kiderült, így például az információkat úgynevezett Push-eljárás keretében adja majd át az Európai Unió, azaz nem az USA kéri, hanem az EU automatikusan megosztja. Az eddigi 34 mellett az Egyesült Államok további 14 adatra kíváncsi és ezekhez már nemcsak az amerikai belbiztonsági minisztérium férhet majd hozzá. Az USA ráadásul azt szerette volna elérni, hogy a kapott információkat 50 évig tárolhassa, ebbe viszont az EU nem ment bele, így a kompromisszumos megoldás 15 évi tárolást tesz lehetővé. Ez az időtartam "egy 7 éves aktív és egy 8 éves passzív" időszakra oszlik meg.

Peter Hustinx európai uniós adatvédelmi megbízott Wolfgang Schäublenek írt levelében máris bírálta az egyezményt, mondván szinte bármelyik amerikai hivatal hozzáférhet az adatokhoz és az sincs korlátozva, hogy mit kezdenek ezekkel az információkkal. Ráadásul az európai uniós állampolgároknak a jelen állás szerint nem lesz lehetőségük jogi útra terelni az ügyet, ha egy tengerentúli hatóság visszaélne az adataikkal. Ez ellentétes az Európai Chartában lefektetett elvekkel, amelyek között szerepel az adatvédelem is, valamint azzal, miszerint az EU és intézményei megvédik az európai uniós állampolgárokat és jogaikat.

Peter Hustinx véleményét osztja Thilo Weichert, Schleswig-Holstein német szövetségi tartomány adatvédelmi biztosa, a helyi Független Adatvédelmi Központ elnöke, Stasi-szakértő is, aki kijelentette: groteszk, ahogy az Európai Unióból, mint a Szabadság Uniójából a Megfigyelés és az Ellenőrzés Uniója jön létre. A szakember szerint amit az Európai Bizottság a kérdésben művelt egyszerűen "disznóság és kimeríti a néphülyítés fogalmát".

Az adatvédelmi biztos hangsúlyozta azt is, hogy Franco Frattini és Wolfgang Schäuble ötlete egy új európai légiutas-adatbázis létrehozására, ellentétes a személyek szabad mozgásának elvével, ami az Európai Unió állampolgárainak egyik alapjoga és az EU egyik alappillére. Thilo Weichert végül elmondta: nem hisz abban, hogy az Egyesült Államok betartja majd az új megállapodásnak azt a részét, miszerint a légiutasokról összegyűjtött adatokat az európai adatvédelmi jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően fogja tárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • erb #1
    lol ?