Berta Sándor

Légiutas-adatbankot épít ki az EU

Franco Frattini, az Európai Unió igazságügyi biztosa kitart korábbi elképzelése, egy európai légiutasok információt tartalmazó rendszer létrehozása mellett.

A terrorizmus elleni harc hatékonyabbá tételére az Európai Bizottság számos új intézkedést tervez, közöttük egy olyan légiutas-azonosító rendszer bevezetését, amely az Egyesült Államokban már működik - s amelyet korábban egyes EU-intézmények még hevesen bíráltak. Tavaly októberben szivárgott ki, hogy az Európai Bizottság komolyan fontolgatja egy az amerikaihoz hasonló légiutas-adatbázis létrehozását, amelyben minden utazásra vonatkozó információt évekre eltárolnának. A megoldást leginkább Franco Frattini támogatta, aki most bejelentette, hogy őszre el is készíti konkrét tervezetét. Mint mondta, szükség van az EU területére tartó légi utasok adatainak feljegyzésére, megőrzésére.


Franco Frattini
Mivel alig néhány nappal ezelőtt fogadták el az új amerikai-európai légiutas-egyezményt, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság nem ül a babérjain, hanem az öreg kontinensen is mielőbb dűlőre akarja vinni az ügyet. Az európai uniós biztos megerősítette, hogy az Európai Bizottság komolyan foglalkozik egy európai légiutas-adatbázis létrehozásával és hozzátette, hogy mindez új lehetőséget jelent majd az egyes tagállamoknak saját nemzeti rendszereik fejlesztésére és kibővítésére.

Frattini szavaiból kitűnt, hogy az EU az amerikaihoz hasonló rendszert szeretne kiépíttetni: minden tagállamban lenne egy-egy légiutas-ellenőrző központ, amely a schengeni rendszeren kívüli térségekből az adott országba tartók neveit, egyéb adatait elemezné. Frattini tervét támogatja Wolfgang Schäuble német belügyminiszter is.

Ugyanakkor az európai uniós biztos ellentmondásba keveredett, hogy a rendszer bevezetése kötelező lesz-e a tagállamok számára. Először közölte, hogy nem, majd később már azt mondta: szeretné, ha az elképzelést az összes tagország támogatná. Az még kérdés, hogy az európai adatbázis mennyiben hasonlítana az amerikai rendszerhez, hány adatot tárolnának benne. A tengerentúli hatóságok 34 információra kíváncsiak, ezek között van például a név, a cím, a telefonszám, az e-mail cím, az utazást bonyolító utazási iroda adatai, az utas státuszával kapcsolatos információk, a jegyfoglalás dátuma, a jegy száma, az utazás útvonala és hogy a repülőgépen melyik széken ül az adott személy.

A jogi és belügyi biztos októberben nem pusztán a légi utasok adataival kapcsolatos új intézkedésekről terjeszt majd tervezetet a tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei elé, hanem kitért a terrorizmus elleni harcra is. Felmerült például az a javaslat, hogy megtiltanák a bombakészítési útmutatók interneten való nyilvánosságra hozását, terjesztését is, vagy hogy hozzanak létre egy összeurópai rendszert a robbanóanyag-lopások utáni, minél gyorsabb riasztásra, információ-áramlásra.

"Nem engedhetjük, hogy bárki arról olvashasson az interneten, hogy miként kell bombákat készíteni. Ennek köze nincs a szabadsághoz, ezt büntetnünk kell. Ezenkívül ki kell építenünk egy olyan riasztórendszert, amely azonnal jelzi, ha valahonnan robbanóanyagok tűntek el vagy ilyen anyagokat loptak el" - nyilatkozta Franco Frattini. Emellett az Európai Bizottság javítani akarja a készültséget egy esetleges biológiai terrorakció kivédésére, illetve következményeinek gyors felszámolására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #4
    Jó is az, ha nem tanítjuk meg kémia órán a gyerkeknek mi az ami robbanásveszélyes, meg gyúlékony, aztán majd rágyújt a benzinkútnál és elcsodálkozik...
    Ez a legnagyobb marhaság, aki akarja, ha máshol nem ,megnézi a lexikonban, ha ilyet akar csinálni. Mesterséges hisztériakeltés.
    Nem a tudással van baj, hanem a szándékkal. A profi terroristák amúgy is tudják, mit hogyan kell. Nem hinném hogy bármelyikük az internetet bújná emiatt ...
    Bármelyik vegyész többet tud a témáról , mint amit szeretnének. Mégse robbantgatnak gépeket. Ellenben nem tudom, hogyan képzelik a korrekt kémiai illetve vegyészeti oktatást, ha egy fontos részt egyszerűen elhallgatnak a témában.
    Ilyen alapon tiltsuk be a kést, meg a baseball ütőt, vascsövet, kaszát, sőt az összes kerti szerszámot, meg még a csavarhúzót is, mert bármelyik rendk³vül veszélyes fegyverré válhat rosszindulatú személyek kezében.
  • bakagaijin #3
    Kezd ojrópa is el-amerikaiasodni? :)
  • Remetix #2
    Igazából a bombareceptek tényleg nem igazán jó, hogy annyira könnyen hozzáférhetőek, de szerintem a gond az, hogy mondjuk, jó, most azok közlését megtiltják, de mi lenne a következő. Hol lenne a határ meghúzva, hogy mi az ami közölhető is mi nem. Pl. elérnénk-e oda, hogy az iskolákban kémia órán már nem tanítanák/mutatnák be a termit reakcióját, vagy történelem kapcsán a puskapor összetevőit..
  • AranyKéz #1
    Elsőnek vezessék be hogy minden amerikai utast análisan végig kell kutatni.


    << Felmerült például az a javaslat, hogy megtiltanák a bombakészítési útmutatók interneten való nyilvánosságra hozását, terjesztését is >>

    Hajrá. Sokat ér...

    << Nem engedhetjük, hogy bárki arról olvashasson az interneten, hogy miként kell bombákat készíteni. Ennek köze nincs a szabadsághoz, ezt büntetnünk kell. >>

    FASZT NINCS KÖZE!!! Akkor olvasok bombareceptet amikor akarok, és ehhez tisztelt Frattini úrnak semmi köze. Készíteni és felrobbantani, az már más kérdés.

    Evvel elvágnák az esélyét a bombaszakértők közötti kommunkációnak az interneten.

    Arról nem is beszélve, hogy nem minden ország vezet be ilyen korlátozásokat, és az interneten KÉPTELENSÉG ezeket a dolgokat kordában tartani. Ja igen, meg a főleg külföldről érkező fenyegetések ellen elég keveset ér.


    Ideje lenne már ha az EB is demokratikusan lenne választva.