Berta Sándor

A Panasonic léphet a Connexion helyébe

A repülőgépeken való internetezés egy ideje veszélybe került, mikor a Boeing leányvállalatának számító Connexion cég bejelentette: kivonul erről a piacról. Azonban a megüresedett helyre máris van új jelentkező.

Az új szereplő a Panasonic japán konszern Panasonic Avionics Corporation nevű leányvállalata. A cég meglehetősen ambíciózus tervekkel állt elő: 500 repülőgépet szerelne fel az internetezéshez szükséges antennákkal és más fedélzeti rendszerekkel. Az elképzelések szerint a szükséges technológiát a Connexiontól venné át a társaság.

"Már vannak különböző megoldásaink és szeretnénk, ha azok a légitársaságok a partnereinkké válnának, amelyek a Connexionnal is együttműködtek, illetve szerződésben álltak" - nyilatkozta Peter Weber, a Panasonic Németország szóvivője. "Készen állunk a feladatra, belevághatunk, ám nem szeretnénk semmit sem elkapkodni és el akarjuk kerülni azokat a hibákat, amiket a Connexion elkövetett" - tette hozzá David Bruner, a Panasonic Avionics marketingigazgatója. A cég egyébként piacvezetőnek számít a repülőgépek fedélzeti kommunikációs rendszereinek területén, így nem áll távol tőle a felhők fölötti internetezés világa sem.

A szakemberek szerint az első és legfontosabb céljuk most az, hogy mindössze 60 napon belül megkössék a szóba jöhető légitársaságokkal a több mint 500 repülőgép fedélzeti rendszerekkel való ellátására vonatkozó szerződéseket. A határidő csak 60 napos, hogy így akadályozzák meg, hogy túl hosszú ideig kihasználatlan maradjon a Connexion technológiája. Kiderült az is, hogy a meglévő hálózatoknál csupán a modemek cseréjére lenne szükség és ugyanúgy használhatóak maradnának az új rendszerben is.

A Panasonicnak jelenleg körülbelül 150 repülőgép átalakítására van szerződése, a többi légitársaságot különleges kedvezményekkel, például az eredetinél nagyobb sávszélességgel akarják visszacsábítani. A letöltési sebesség 12 MBit/s, a feltöltési 2-3 MBit/s lehet majd. Az új rendszer abban különbözik majd a Connexion által alkalmazottól, hogy gyorsabb internetezést tesz lehetővé és könnyebb is annál. A Panasonic ezt úgy éri el, hogy csupán egyetlen műholdas antennát használ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xel #2
  • craesh #1
    12 Mbit? repülön basszus. Ez szinte hihetetlen.
    még a végén mindeki repülövel fog járni hogy DC-zhessen egy jot