Gyurkity Péter

BSA: egymillió dollár a céges jogsértések leleplezéséért

A BSA ötszörösére növelte az immár csaknem két éves program "fődíját", vagyis a jövőben akár egymillió dollárt is kaphat az, aki munkahelyén méretes jogsértést leplez le a szervezet értesítésével.

"Az illegális másolatok jelentése mindenképpen helyes választás és a BSA kész megjutalmazni a helytálló információk forrásait" - áll a közleményben. A jövőben ezért a több nagy céget - Microsoft, Adobe stb. - is a soraiban tudó szervezet akár egymillió dolláros jutalmat és kész átadni a "tégláknak", vagyis azon személyeknek, akik készek leleplezni a gyanús munkahelyi gyakorlatot, a kalózpéldányok tudatos felhasználását.

A BSA nem felejtette el megemlíteni, hogy az ilyen és hasonló esetek napvilágra kerülése akár 150 ezer dolláros büntetést is magával hozhat, vagyis az érintett cég igencsak rosszul járhat. A program indulása óta 200 ezres jutalommal kecsegtették az esetleges informátorokat, ám a jelek szerint ekkora összeget egyetlen esetben sem osztottak ki. Tavaly júliusban került sor az első nagyobb kifizetésre, ekkor viszont három személyt jutalmaztak összesen 15 ezer dollárral, vagyis az összeg meg sem közelítette az áhított "főnyereményt".

Arról érdekes módon nem szól a fáma, hogy pontosan milyen információért, illetve milyen összegű üzelmek leleplezéséért járna az egymillió dolláros jutalom. Nyilván ebben szerepet játszana az eset jelentősége és a felhasznált kalózmásolatok száma, ám a hivatalos álláspont szerint a BSA saját maga ítéli meg, hogy ki érdemli meg a magas összeget.

Természetesen nem minden esetben kerül sor a munkaadó perbe vonására és kártérítés/büntetés megfizetésére, hiszen gyakran inkább megállapodásra törekednek a lebukott cégekkel. 2005 ősze, vagyis a program indulása óta a BSA elmondása szerint több száz vállalattal sikerült megállapodni, a behajtott összeg pedig meghaladta a 22 millió dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AljasGetto #15
    grrrr
    szóval helyesen: "1000 darab lopott XP még messze van ettől"
  • AljasGetto #14
    Basszus, ennyiért már embert is lehet öletni, simán!!!

    Amúgy meg szerintem egy olyan helyen, ahol már úgy ítélné meg a BSA, hogy megér nekik egy millát, szóval ott valószínűleg amúgy is rendben vannak a dolgok (egy jó nagy tervező cég/hálózat, vagy bank, vagy valami óriáscég, komoly szoftverekkel), mert gonodlom, hogy mondjuk 1000 darab "lopott" XP még azért nem messze van ettől...
  • RealPhoenixx #13
    Nah en ezuton jelentenem a BSA-t a BSA-nak, es kerem ezen bejelentesemre kuldjenek egy privat levelet, amelyben megirjak, hogy a szamlaszamomat mikor es hol adjam meg nekik.

    NB: mert a BSA-nal igencsak sok illegalis cucc van (hasznalatban)!!! Sot, megyek az artisjust is feljelenteni, vicca versa jelleggel, es kerem mindketten utalgassanak nekem, azert mert a masikat befujtam nekik, mert mind2o szervezet tele van illegal cuccokkal!!!
  • akron #12
    Én informatikus vagyok, vagyis abból élek, hogy megveszik a programjaimat, de ez a BSA egy gusztustalan, ocsmány, etikátlan társaság minden jobbító szándék nélkül!!!
  • Kaadi #11
    még jó hogy a kliensek megfélemlítése csak a szoftver és a zeneiparban van jelen: képzeld el hogy az autókereskedő megfenyeget, hogy ha nem veszel opcionális légzsákokat, menetstabilizálót és fedélzeti számítógépet akkor vagy beperel vagy távirányítással felrobbantja az autódat.
  • braeburn #10
    Na ez az a hír, aminek erdményeképp jelentősen megnövekszik az érintettek liberószámlája. Ha netán mégis előbb jut a "boss" fülébe az árulkodás és az árulkodó személye, akkor az bizony ebben az esetben halálos kimenetelű balesetet is okozhat. Utólag sem kizárt. :)
  • avman #9
    ott a pont :D
  • teddybear #8
    Mostmár ugyan felhígult a szakma, de nem hiszem, hogy ennyire. A másik, szüksége is lesz a spiclinek a pénzre, mert ilyen "hírnévvel" nem nagyon lesz más amiből éljen...

    Avman: Az a pasi emlékeim szerin aztán felkötötte magát....
  • NEXUS6 #7
    Nagyon eccerű, bele kell írni az IT alkalmazottak munkaszerződésébe, hogy minden IT jellegű céges infó kiadása 3. félnek szerződésszegés és legalább 1 millió dolláros kártérítés illeti a céget.

    Ja és a szakembert meg jól meg kell fizetni, hogy azért érdemes legyen elmenni hozzájuk dolgozni. Kösz BSA, hogy felveritek az IT szakemberek bérét.

    ;)))
  • smokedoc #6
    Ha valaki fel akarja dobni a cégét, akkor elötte kössön szerhződést a BSA val a jutalomért, mert tolvaj banda.

    Innen is látszik, hogy működésképtelen a szervezet, hamár besúgókat kell vadászniuk.

    Alkossanak olyan rendszert ahol nincs szoftverkalózkodás, az már nem megy mi?
    microsoft vonalon nem is fog...

    Ezek a tipikus jelenségek, mikor a jogászok is pénzt akarnak az informatikai szeletből munka nélkül.

    Az artisjust is ilyen izraeli logikát követ, csak az zeneipari próbálkozás.