Dojcsák Dániel

BSA tag lett a Graphisoft

A 3D és 5D építészeti szoftverek fejlesztése terén piacvezető Graphisoft csatlakozott az Üzleti Szoftver Szövetséghez, ezzel tízre nőtt a szervezet magyarországi tagjainak száma.

A BSA budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a szervezet a negatív hangvételű kampányok és akciók helyett mostantól a széleskörű oktató és tájékoztató tevékenységre kívánja helyezni a hangsúlyt. Céljuk, hogy a vállalkozások szoftverhasználata jogszerű legyen, és elterjedjen a szoftvergazdálkodás nemzetközileg már elfogadott gyakorlata. Sebők Erzsébet, a BSA szóvivője mérföldkőnek nevezte az első magyar szoftverfejlesztő cég részvételét, és közlése szerint a jövőben már nem lesz jellemző a korábbi BSA által generált razzia-sorozat és feljelentés, hanem kulturáltabban, a meggyőzés eszközével élnek majd. Elmondta, hogy az egyéni felhasználók szinte teljesen kikerülnek a szervezet fókuszából, de persze a lopott szoftver használata továbbra is szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek minősül.

Kovács Kornél, a Graphisoft nemzetközi értékesítési menedzsere elmondta, hogy meggyőződésük, hogy jó lépés csatlakozni a jogtiszta szoftverhasználat arányának javításáért küzdő szövetséghez, és azért csatlakoztak, mert ez a stratégiai váltás egybeesik a Graphisoft elképzeléseivel és érdekeivel is. Elmondása szerint a vállalat a BSA tagsággal nem csak piacvezető szoftvermegoldásai szerzői jogvédelmét szeretné biztosítani, hanem társadalmi szerepvállalása részeként támogatni kívánja a szervezet szerzői jogvédelemmel és a szoftvergazdálkodással kapcsolatos oktató és felvilágosító munkáját.

Sebők Erzsébet elmondta, hogy az együttműködést a világ 83 országában jelen levő Graphisofttal Magyarországra és Csehországra írták alá. Ez azt jelenti, hogy a BSA e két országban szervezett fórumain a cég szakemberei is közreműködnek. "Nagyon örülünk annak, hogy a Graphisoft csatlakozik a BSA-hoz. Fontosnak érezzük kiemelni, hogy a BSA sokféle szoftvercég képviselője Európában és a világon - a világpiacot vezető óriáscégektől egészen a gyorsan növekvő, helyi piacokról induló vállalatokig" - mondta Sebők Erzsébet, majd hozzátette, a továbbiakban főként az oktatás, tájékoztatás és a szerzői jogvédelem és -érvényesítés eszközeivel kívánnak segíteni a vállalatoknak.

"A Graphisoft a vállalati és felhasználói érdekeket is képviseli a BSA-hoz történt csatlakozással. A cég és ügyfelei is intellektuális javak előállításával foglalkoznak, erre az alkotótevékenységre építettük vállalkozásainkat. Közös kötelességünk tehát a szellemi termékek védelme, továbbá az is, hogy védjük azon felhasználóinkat, akikkel szemben az illegális szoftvereket használók inkorrekt versenyhelyzetet teremtenek" - mondta Giovanna Mandato, a Graphisoft nemzetközi marketing igazgatója.

Kovács Kornél a sajtótájékoztató után egy szerkesztőségünknek adott rövid exkluzív interjúban hozzátette az elmondottakhoz, hogy a Graphisoft termékeihez egyébként is hozzátartozik a vállalati konzultáció, minden esetben az ügyféllel közösen végeznek felmérést, hogy egy adott tervezőiroda esetében milyen alkotói létszámra, milyen infrastruktúrára és milyen speciális célfeladatokra kell testreszabni az adott szoftvert. Így számukra a BSA mentalitásváltása kedvező fordulat. Ugyanakkor kérdésünkre Kovács Kornél cáfolta, hogy bármilyen rövid távú profitmaximalizálás lenne a célja az akciónak, még akkor sem, ha úgy tűnik a BSA nyílván a tagok által készített szoftvercsomagokon keresztül mutatja majd be a hazai vállalatoknak, hogy hogyan lehetne hatékonyabban, akár kevesebb licencszel is, de legálisan felépíteni egy vállalati hálózatot.

A cég szakemberei szerint ugyan nehezen megbecsülhető, de hazánkban körülbelül 100-ból legalább 30 CAD program illegális. Kovács szerint ugyan a nagyobb cégek már szinte teljesen kifehérítették szoftvercsomagjaikat, de a kisebb tervező-építő cégek még nem szánták el magukat a többmilliós beruházásra. Ennek oka kereshető a kelet-európai mentalitásban is, de egyre többen felismerik a folyamatos terméktámogatás, speciális igény kielégítés és az egyéni konzultáció előnyeit.

A BSA idén májusi adatai szerint Magyarországon 44 százalékos a szoftverillegalitási arány - ez 9 százalékkal magasabb az Európai Unió országiban mért adatoknál. A 2004-es évre vonatkozó felérés szerint az uniós csatlakozást követő egy évben a régióban egyedül Magyarországon nőtt az illegális üzleti szoftverek aránya, a tanulmány alapján a magyar IT-iparágat érintő veszteségek a 2003-ban mért 96 millió dollárról 2004-ben 126 millió dollárra nőttek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fishguy #22
    mocsok egy dolog ez a jogvédelem egyrészt szélmalomharc, másrészt meg kb olyan a reputációja mint a bkv ellenőröké...
  • Fenjoy #21
    Bsa,Asva,Riaa, meg a többi ingyenélő csak saját maguk profit szerzésére törekednek, vagy esetleg ingyen dolgoznak ezeknél a szervezeteknél az "emberek"?, hogy betartsák a törvény betűit?:) ne már...:Dé
  • Gerygrey #20
    ...szóval arra akartam kilyukadni hogy ennyi erővel fel lehetne jelenteni a BSA-nál mindenkit, aki freeware képszerkesztőprogikat készít.
  • Gerygrey #19
    Valahogy sosem tudom megérteni ezeket a "büdös gyökér illegális szoftverhasználó kárt okozol nekem azzal hogy ellopod a programomat" maszlag dumákat.

    Vegyünk egy példát: a szomszéd józsibácsitól ellopok 20 csirkét. Ezzel okoztam neki 20*Csirke+20*tojás/nap kárt. Ezeket a csirkéket/tojásokat ő el tudta volna adni, amiből vehetett volna egy új ólat, és én ezt meghiúsítottam, vagyis kárt okoztam neki.

    Viszont mondjuk letöltöm a Photoshopot, vagy helyette egy freeware szart. Árulja el nekem valaki, hogy az utóbbi esetben miért okozok kisebb kárt az Adobe-nak? Hiszen a Photoshopot ugyanúgy egyik esetben sem vettem meg, mégis állítólag az Adobe nyeresége szempontjából az 1. verzió a káros. De miért?

    (ennyi erővel józsibá beperelhetne a BSA-nál ha éjjel átlopózom a kertjébe, génmintát veszek a csirkéiről és csinálok 50 klónt úgy, hogy az övéinek egy csepp baja sem lesz)
  • Bret #18
    Engem csak az zavar, hogy ezek a civil szférába sorolják magukat.
    Hozzanak létre egy kémkedő, rendőr, nyomozó, feljelentő és behajtó céget.
  • dshk #17
    az egy dolog hogy BSA tag lett, de hogy még be is vallja... Az Eu által (egyelőre) elutasított szoftverszabadalmi tervezet is valójában a BSA-tól származott, benne maradt a word dokumentumban az igazi szerző neve. Graphisoft inkább hazudná hogy a tulajdonosok most szabadultak feltételelesen.
  • adam0 #16
    Szerintem elsőnek reális áron kéne adni a programokat, képtelenség havi több 100000Ft kifizetni csak azért hogy itthon jogtiszta programok legyenek.

    Ádám
  • BiroAndras #15
    Ismerek olyan céget (kb. 80 dolgozó), ahol a kifehérítés 30 millióba került, úgy, hogy a legdrágább progikból (max, photoshop) még kevesebbet is vettek, mint amennyi kellene.
  • putyi #14
    még annyit, hogy avilág legdrágább étele a tojásrántotta kellene,hogy legyen,mert ha abból a sok tojásból tyúkok lettek volna, akkor azok még többet tojnak, majd azokbólis tyúkok lesznek...
    ha értitek a hasonlatot, amivel ezt az egész jogvédős,kimutatásos maszlagot akarom bemutatni.
  • putyi #13
    a bsa kapcsán nekem folyamatosan a maffia és a védelmi pénz jut eszembe.
    ami a graphisoft-ot illeti, ők igazából árban és marketingben egy profi színvonalat éreztenek, és ez működik is, amíg a delikvens nem próbál meg dolgozni a prg-mal.