Gyurkity Péter

Csökkenőben az illegális szoftverhasználat

A BSA megbízásából elkészített felmérés a tengerentúlon jelentős csökkenést mutat az illegális szoftverhasználat terén, mégpedig a fiatalok körében. Európa stagnál, ám a becsült veszteség itt is csökkent.

A Harris Interactive által márciusban elkészített felmérés szerint a 8-18 év közötti amerikaiak körében három év alatt 60-ról 36 százalékra esett vissza az illegális szoftverhasználat aránya, pontosabban ennyien ismerték el a megkérdezettek közül, hogy időnként illegális szoftvereket töltenek le az interneten és használják fel azokat saját céljaikra. Mivel tavaly ez az arány 43 százalék volt, a csökkenést folyamatosként értékelik, amely azonban nemcsak a keményebb fellépésnek, az időközben megszületett szigorú ítéleteknek, hanem a szülői befolyásnak is köszönhető.

A csökkenésben a legnagyobb szerepet a vírusoktól való félelem okozta, a legtöbben - a megkérdezettek 62 százaléka - ugyanis attól tart legjobban, hogy a letöltések révén vírusokra is szert tehet. Hasonlóan magas, mintegy 52 százalék azok aránya, akik a jogi következmények miatt aggódnak, míg 51 százalék a kémszoftverektől fél. 48 százalék a szülői felelősségre vonást említette legfőbb visszatartó okként, míg a felmérésben résztvevő fiatalok 66 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a szülők felállítottak-e bizonyos szabályokat az internetes letöltésekkel kapcsolatban. Mindezt a BSA úgy értékeli, hogy a területen megnövekedett a szülői befolyás, amit ők egyértelműen pozitív jelenségnek tartanak.

A szervezet ebben a hónapban az európai helyzetet is közelebbről szemügyre vette, hasonló jellegű felmérésében pedig arra a következtetésre jutott, hogy bár az illegális szoftverhasználat aránya maradt a tavalyi 36 százalékon, az ebből származó károk mégis jelentős mértékben visszaestek. Figyelembe véve azt, hogy az EU időközben 25 tagúra bővült, mindez fontos eredmény a BSA szerint, még akkor is, ha a közép-kelet-európai régió egyes országaiban továbbra is magas, olykor 60 százalék feletti ez az arány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #56
    Keressél, van rohadtsok. Pl minden linux disztribnek vannak trackerei, mostanában a játékok patcheit is szokták torrenttel terjeszteni
  • braeburn #55
    Mennyitbe kerülhetett ennek a cikknek a főoldalon tartása a rejtélyes megbízónak? Ha még egy hétig itt tartják, eléri akár a százat is a #hsz. Röhejes.
  • Sobal #54
    sztem a sávszélesség növekedésével inkább csak terjednek az illegális progik, viszont ezzel arányosan lustulnak a BSAsok:D ez a fordított arányosság sztem ...:D
  • Mike #53
    fordítva ülöd a lovat
    előbb felmérjük mennyit lehetne eladni egy ilyenből aztán kezdünk neki gyártani, milliókat beleölve
  • Mike #52
    persze
    nem kell hogy mindeféle akárkik legálisan fotóboltolgassanak
    a grafikai stúdiók sem örülnének túlzottan
    így is itt vannak az éhenkórász románok, akik mindent fillérekért megcsinálnak, igaz kicsit szarul, de olcsón!
  • Mike #51
    inkább azért warezolnak kevesebbet mert inkább meg tudják fizetni mint régen
    mostanában volt a kezemben 99-es PC GURU, szinte zgyanazok az árak voltak mint ma
    egy Diamond Monster Sound MX300 pl. 16800+fa
    de a játékok is 9-10k körül voltak
    most is ennyibe kerülnek, azzal a különbséggel, hogy ma a forint kevesebbet ér
  • asdasdasd #50
    A BSA nem száll ki sehová, legfeljebb szakértői segítséget nyújt a rendőrségnek.
  • sathinel #49
    Volt már ilyesmi amiről tudok hogy kimentek magánlakásra, mert egy gyerek elmondta hogy ki írta le neki a CD-t, mégha az kb cd árban írta is a lemezeket. Egyébként a szolgáltató adja ki az adataid, akkor talán rájöhetnek hová kell menni. A gond ezekkel a barmokkal, hogy ráuszítják az emberre a BSA-t, pedig egy otthoni felhasznló ha megtanul bánni valamilyen software-el akkor ha egy cég alkalmazni akarja már nem kell betanítani. Nem hinném hogy photoshop, videóvágó, hangmanipuláló progik, amikkel otthon szórakoznak csak, és nem munkára használják, az csak a cégnek jó mivel az egyén azt mondja hogy ő már ehhez ért, és talán több cég fogja alkalmazni a progit. Ha így nézzük remélem nemsokárra mindenki opensource progikkal fog dolgozni, mert azt otthon is használhatja, gyakorolhat rajta.
  • KERI 15 #48
    Helló!
    Ha valaki szereti az onlyne stratégiaia játékokat az regisztráljon itt:
    http://www.travian.hu/?uc=hu1_16506
    Nekem tetszik! Sztem megéri!
  • turul16 #47
    http://torrent.unix-ag.uni-kl.de/