Napi Online

BSA: kártevők vannak az illegális programokban

Magyarországon az elmúlt néhány évben nem csökkent az illegálisan használt szoftverek aránya. Ennek egyik oka a vállalatvezetők egy része által vélt költségmegtakarítás lehet - jelentette ki lapunknak Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője.

A BSA Magyarországon tíz éve méri az illegális szoftverek arányát a vállalatoknál. Hogyan alakult ez az elmúlt években?
- Az első hat-hét évet egyértelmű javulás jellemezte. Míg tíz évvel ezelőtt 75-76 százalék volt a kétes eredetű szoftverek aránya, addig ez mára 40-44 százalék körüli értékre csökkent. Ez nagyon jelentős mértékű javulás. Az elmúlt három évben azonban megtorpant a cégeknél a szoftverek jogtisztaságával kapcsolatos javulás. Erősen elgondolkodtunk azon, hogy a régióban a kelet-közép-európai terület 22 országából 18-ban javult az elmúlt időszakban a legalitás, miközben nálunk három éve tart a stagnálás.

Mégis, mi lehet az oka ennek a megtorpanásnak?
- Vizsgálataink szerint ennek két fő oka lehet. Az egyik, hogy a piacra frissen belépő vállalatok nagyon gyakran illegális szoftvereket telepítenek a számítógépeikre. Ezeknél a társaságoknál gyakori, hogy azután legalizálják a helyzetüket, miután beindult az üzlet.

Úgy látjuk, Magyarországon olyan a gazdasági környezet, hogy nagyon sok vállalat kénytelen a költségmegtakarítás legkülönfélébb módjait keresni. E cégek - megítélésünk szerint tévesen - úgy érezhetik, hogy a szoftvereken való spórolás kis kockázatot jelent. A másik ok, hogy létezik egy olyan felhasználói réteg, amely - az egyik része tudatlanságból, a másik része viszont tudatosan vállalva a kockázatot - illegális szoftvert használ, és ezen nem is kíván változtatni.

Komolyan gondolják, hogy a vállalatvezetők nincsenek teljesen tisztában a kockázatokkal?
- Egy részüket ismerik, de gyakori még az olyan vezető, aki ennek a területnek az összes vonatkozásával nincs tisztában. Érdekes módon a cégvezetők jobban ismerik a jogi kockázatokat, mint a napi üzletmenetet fenyegető veszélyeket. Gyakori az is, hogy a vállalatvezető abban a hiszemben él, hogy az informatikai vezetőt terheli a teljes felelősség a vállalat szoftvertisztaságát illetően. Ez koránt sincs így, a vállalat első számú vezetője tartozik teljes felelősséggel. A kétes eredetű szoftverek használatáért pedig büntetés jár, extrém esetben akár börtön is. De nem ezért kellene jogtisztának lenni, hanem azért, mert a saját vállalatának a működését veszélyezteti az illegális szoftverhasználattal.

Látom magam előtt a cégvezetők rémült arcát. Ha egy másolt szoftver ugyanúgy használható, mint az eredeti, akkor mégis hogyan veszélyeztetheti ez a cég működését?
- Pedig súlyos károkat okozhat. Mára ugyanis egyre kevesebben teszik "közkinccsé" a megvásárolt szoftvereiket, hiszen a sorozatszámok alapján könnyen azonosíthatók a szoftverek. Viszont az internetről gyakorlatilag bármelyik letölthető. Az a bökkenő, hogy ezek a szoftverek nagyon gyakran olyan kártevőket, kémprogramokat tartalmazhatnak, amelyek jelszavakat lopnak vagy más módon veszélyeztetik a vállalat működését. Egy, a BSA-tól független, közelmúltbeli felmérés szerint az illegálisan letölthető szoftverek közel fele tartalmaz valamilyen kártevőt.

Értem. Sokan le fogják vonni a tanulságot: aki lop, használjon friss kém- és vírusirtó programot! Aki meg nem akar lopni, az használjon szabad szoftvereket! E szoftverek terjedése nem magyarázhatja a korábban említett megtorpanást?
- Nem. Minden évben az IDC készíti el számunkra a szoftverhelyzetre vonatkozó felmérést, s a szabad szoftvereket mindig a legális szoftverek közé számítják, merthogy azok is.

Az illegális szoftverhasználat stagnálásának külső okait most már ismerjük. Nem lehet, hogy a BSA magyarországi képviselete "tunyult" el az utóbbi időben?
- Biztos, hogy nem, érdemes csak az elmúlt időszak eseményeire gondolni. Tovább kívánjuk erősíteni a hozzánk hasonló jogvédő szervezetekkel, valamint a kormányzati szervezetekkel, hatóságokkal az együttműködést. Meggyőződésünk, hogy a gazdaság kifehérítése, az illegális gazdaság visszaszorítása mindenki közös érdeke. Az együttműködésre jó példa az APEH-hel néhány hónapja kötött megállapodás. A másik terület, ahol fokoznunk kell az erőfeszítéseinket, a felvilágosítás, tájékoztatás. Folytatódik tehát a NagyVizit program, a szakmai rendezvényeken történő tájékoztatás, és a honlapunkon elérhető információkat is folyamatosan bővítjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr Gumby #31
    "miközben nálunk három éve tart a stagnálás"
    Kéne valami bilincses plakátsorozat ami felrázza a mocskos csalók lelkiismeretét. Azért nem kell félteni a b$a-t:

    Bilincs helyett...

  • Aramir #30
    Hát ezen a procedúrán én is átestem :D
  • vax #29
    Én gyártók helyében "csinálnám" ilyen szabadon terjeszhető verziókat. :)
  • Tetsuo #28
    1et értek ;)
  • chokeerigo #27
    "A kétes eredetű szoftverek használatáért pedig büntetés jár, extrém esetben akár börtön is."
    Ez nem Amerika, köszpusz.
  • LeonSilver #26
    Nekem meg jumperrel lehetett engedélyezni // tiltani a BIOS írását :P

    Ez nem az a CIH.Ez kérlekszépen a gép BIOSát ütötte ki.Teleírta mittomén nullával vagy valami hasonló.A lényeg az, hogy a következő képpen lehetett javítani (néhányszor csináltam)
    Kellett hozzá egy ugyan olyan lap mint ami meghalt.
    A JÓ lapot elindítottad floppyról boot majd amikor ez megvolt a BIOS-t kivette az ember és betette a rosszat.Aztán BIOS flash és kész is volt.
    Régi szép ídők ... ;)
  • Gerygrey #25
    Ez a CIH véletlenül nem az, ami április 26-án (Csernobil éfordulója) szétkúrja a vinyót, és csak újraparticionálni tudod? '99 vagy 2000-ben ezen a napon nálunk a fél faluban mindenkinek egyszerre szállt el a vinyója. Akkoriban a warez, főleg vidéken, úgy nézett ki hogy egyetlenegy geek srác volt a faluban akinek már volt CD írója, mindenkinek ő írt a környéken, és szépen terjesztette az általunk csak csernobilnak keresztelt kórságot. Ehhez képest mára sokat javult a warezhelyzet.
  • startmenu #24
    Hehe. Én nem féltem, mert jól (bár véletlenül) dual-biosos volt az alaplapom :)
  • LeonSilver #23
    Annak idején (olynan 1995-98 körül ..??) egy Guru CD-n is pont a CIH volt.
    Aki nemismeri ez a vírus azért szar mert elküldi üdülni a BIOS-t ... :D
  • startmenu #22
    Kinézed a BSA-ból hogy olyan fejlett userek, hogy totalCmd-t használnak. Sztem még windóz intézőt sem. Jó kis mappákat :))